MIT TEHETÜNK A FÖLDÉRT, NEM CSAK A FÖLD NAPJÁN?

A 32. magyar és az 52. világméretű Föld napjának idén a kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése is. Mindannyiunk sokat tehetünk a szűkebb, tágabb környezetünk védelmében, aki közvetve kihat ebben az irányban is.

Az emberiség tevékenysége beleavatkozott a természet évezredes egyensúlyába, amely veszélyezteti a vadonélő állatok, és mellettük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Tekintsük át, melyek azok a területek – elsősorban az étrend, életmód területén – ahol mindannyian tehetünk a helyzet jövőbeli változása érdekében. Egy ember cselekedete is számít, de ha ez a példa ragadós és a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk.

Természetesen fontos emellett, hogy a döntéshozók, politikusok is elkötelezettek legyenek a témában, és minél több olyan intézkedést hozzanak, amelyek támogatják ezeket a lokális és globális célokat.

“Minden pillanat egy szervezési lehetőség, minden ember potenciális aktivista, minden perc esély a világ megváltoztatására.” (Dolores Huerta)

 1. Ne használjunk egyszerhasználatos műanyagot, ill. csökkentsük ezek mennyiségét! Ha tehetjük, helyettesítsük ezeket tartós (üveg, fém, bambusz, vászon) megoldásokkal!
 2. Csökkentsük a húsfogyasztást! Hetente legalább egy húsmentes napot iktassunk be! A húsokat a halak, tojás, sajt, túró, ill. a szárazhüvelyesek, olajos magvak és gabonák kombinálása is kiválthatja.
 3. A húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek esetén, ha csak tehetjük, válasszuk az ökológiai gazdálkodásból, kistermelőtől származó termékeket!
 4. Használjunk üveg vagy fémkulacsot, abban vigyünk magukkal vizet a műanyag palackos ásványvíz vásárlása helyett!
 5. Gyűjtsük szelektíven a háztartási papír, fém és műanyag hulladékot!
 6. Váltsuk vissza az üres üvegeket, a nem visszaváltható üvegeket pedig dobjuk az üvegeket gyűjtő szelektív kukába!
 7. Kezdjük el komposztálni a háztartási növényi hulladékot! Az is megoldás, ha ezeket összegyűjtjük, majd elvisszük egy, a lakóhelyünkhöz közeli közösségi komposztálóba!
 8. Részesítsük előnyben a helyben termesztett, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket!
 9. Tervezzük meg a heti étrendet, és főzzünk minél többet otthon!
 10. Ha elvitelre kérünk készételeket, vigyük magunkkal a saját (alaposan kimosott) ételtároló (fém, üveg, tartós műanyag) dobozunkat, ezzel is csökkentve az eldobható műanyag dobozok mennyiségét!
 11. Fogyasszuk el előbb a hamarabb lejáró élelmiszereket, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást!
 12. Bevásárlás előtt ellenőrizzük az otthoni készleteket, hogy ne vásároljunk felesleges élelmiszereket!
 13. „Mentsük meg” a lejárati idő előtt álló élelmiszereket, vagy a kevésbé esztétikus, de fogyasztható gyümölcsöket, zöldségeket!
 14. A nyári gyümölcs- és zöldségdömping idején tegyünk el télire lekvárt, befőttet, illetve fagyasszuk le ezeket a későbbi felhasználásra!
 15. Vásároljunk minél gyakrabban csomagolásmentes boltokban, hasznosítsuk újra a műanyag, fém, üveg tárolókat!
 16. Használjunk környezetbarát tisztítószereket, mosószert, mint amilyen például az ecet, szódabikarbóna, citromsav, mosószóda!
 17. Csatlakozzunk egy közösségi szemétszedéshez! Vagy akár szervezzünk mi magunk ilyet a lakóhelyünk környékén!
 18. Új használati tárgyak vásárlása előtt vegyük fontolóra, hogy tudjuk-e kölcsönözni azt vagy használtan is be tudjuk-e szerezni!
 19. A számunkra felesleges, de még használható és működő állapotú tárgyakat ne dobjuk ki, hanem ajándékozzunk el, adjuk tovább, ajánljuk fel az arra rászorulóknak!
 20. Kirándulás és túra közben gyűjtsük a szemetünket egy saját zacskóban!
 21. A gyerekeket is minél előbb vonjuk be ezekbe a tevékenységekbe!

A fentiek megvalósítása egyénileg különböző ütemben, mértékben valósulhat meg. Legyünk türelmesek magunkkal szemben is, a legfontosabb, hogy törekedjünk ezekre, mivel ezzel magunknak és a bolygónak is jót teszünk. Rövid és hosszú távon egyaránt.

Schmidt Judit dietetikus Youteefool

2022.04.22.

Kapcsolódó olvasnivalók:

(Források: https://www.earthday.org/earth-day-tips/; https://www.earthday.org/earth-day-2022/; http://fna.hu/afoldnapja)

Share This