KÖRNYEZETTUDATOS ÉTREND, FENNTARTHATÓ ÖSSZETEVŐK

A fenntartható étrend olyan, alacsony szintű környezeti hatással (ökológiai lábnyommal) járó étrendeket jelöl (mivel nincs egy kizárólagos és mindenható étrend e téren sem), amelyek hozzájárulnak az élelmezés biztonságához, valamint az egészséges élethez a jelen és a jövő generációi számára.

Melyek a legfontosabb alapjai a fenntartható étrendnek, táplálkozásnak?

Szezonalitás – Alapvető lépés, hogy azokat a termékeket (zöldségeket, gyümölcsöket) válasszuk, amelyek az adott évszakban, vagyis szezonban teremnek. Így nem csak friss, de ízeiben és tápanyagtartalmában is a legjobb alapanyagokat fogyaszthatjuk.

Helyben termett, nevelt alapanyagok – A szezonalitás együttjár azzal is, hogy a lakóhelyünkhöz lehető legközelebbi, de legalábbis itthon termesztett zöldségeket, gyümölcsöket vásároljuk, illetve az állati eredetű élelmiszerek közül is az itthon nevelt fajtákat részesítjük előnyben.  Ez azt is jelenti, hogy az alapanyag és élelmiszer minél kevesebbet utazzon, míg el nem ér az asztalunkig, mivel így a szállítás környezetszennyező hatásai is kisebbek. Emiatt az ún. déli vagy egzotikus gyümölcsök, bár lehetnek az adott évszakra jellemzőek, de ha több száz vagy ezer kilométerről kell őket szállítani a hazai boltokig, akkor az kevésbé tekinthető fenntartható megoldásnak. Ritkán persze ezek is beleférnek, de nem jelentős mértékben.

Házi készítésű és/vagy csomagolásmentes alapanyagok – A legjobb, amit tehetünk, ha otthon készítjük az ételeinket a hazai és szezonális alapanyagokból. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez valóban sok szervezést, előkészítést, időt, energiát és ötletelést kíván meg. Így ez inkább egy törekvés, mivel nem mindenki számára 100%-osan elérhető cél. Nem csak a pénztárcánk lesz azonban hálás, ha minél gyakrabban készítjük el mi magunk az ételeinket, akár egyedül élünk, akár többedmagunkkal, de végső soron a környezetünknek is jót teszünk vele. Ezáltal kevesebb eldobható csomagolást, evőeszközt, tányért is használunk, és jobban gazdálkodhatunk a maradékokkal is.

A házi tartósításhoz (befőttekhez, lekvárokhoz, savanyúságokhoz) felhasználhatjuk a már korábban megvásárolt befőttes üvegeket, a tartós műanyagból vagy üvegből készült dobozokban is eltárolhatjuk, lefagyaszthatjuk az alapanyagokat, kész ételeket. Ha csomagolásmentes boltban vásárolunk, akkor pedig mindenből csak annyit vásárolhatunk, amennyire valóban szükségünk van, vagy amennyi elfogy egy sütés-főzés során. Ezek az apró lépések is számítanak. Csak úgy, mint amikor eldobható műanyag palackokban vásárolt italok helyett a saját kulacsunkból iszunk vizet, teát.

Zömmel növényi eredetű alapanyagok – Nem kell sem vegánnak, sem vegetáriánusnak lenni, mivel a fenntarthatóság nem ezt jelenti, hanem inkább azt, hogy törekedjünk a minél több növényi eredetű táplálék elfogyasztására, miközben mind az állati eredetűek ésszerű és nem túlzó mennyiségére és minőségére is odafigyelünk. Íme néhány példa ezekre.

Amikor halat, halkészítményt vásárolunk, keressük az MSC (Marine Stewardship Council) és a Dolphin safe (tonhalakból készült élelmiszerkészítményeken szokás feltüntetni) emblémával ellátott termékeket!

Az iparilag feldolgozott húskészítmények (felvágottak) fogyasztása helyett válasszuk inkább a fenntartható gazdaságból származó színhúsokat, azokból is együnk kisebb mennyiséget!

Hacsak lehet, tanyasi, házi nevelésű csirkét, pulykát és más baromfit válasszunk!

Tartsunk húsmentes napokat, amikor a húst más fehérjeforrásokkal helyettesítjük! Ide tartozik a tojás, a sajt, a túró, a növényi eredetűek közül pedig a hüvelyesek (bab, lencse, szója, csicseriborsó), a nem sózott olajos magvak, a teljes értékű gabonák és a gombák.

Minél többet teszünk a fentiek közül, annál hálásabb lesz a bolygónk is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.03.02.

(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2015/12/taplalkozasi_akademia_2016_10_taplalkozasi_trendek_161025.pdf; https://www.eufic.org/en/food-production/article/practical-tips-for-a-healthy-and-sustainable-diet)

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This