FAGYASZTÁSI TIPPEK A NYÁRI GYÜMÖLCS-, ZÖLDSÉGÖZÖN IDEJÉRE

Nyáron megéri előrelátónak lenni, és gondolni az őszi-téli szezonra is, amikor szűkebb a hazai zöldségek, gyümölcsök kínálata. Ha sikerül olyan nagy mennyiségben hozzájutnunk a frissen leszedett gyümölcsökhöz, zöldségekhez, amit nem használunk fel a mindennapi főzés során, vagy nem eszünk meg nyersen, akkor a fagyasztás egy megfelelő tartósítási módszer lehet.

Mire figyeljünk?

Ahhoz, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel, amikor majd hónapok múlva elővesszük a lefagyasztott csemegéket, nem árt, ha odafigyelünk néhány dologra. Ezek részben az alapanyagok minőségét és biztonságos fogyasztását is elősegítik.

  • Az a legfontosabb, hogy kizárólag ép, nem sérült, tisztított gyümölcsöt, zöldséget válogassunk ki a fagyasztáshoz!

  • Az apró szemű, kisebb méretű fajták esetében a gurulós állagot úgy tudjuk elérni, ha a fagyasztást a mélyhűtő gyorsfagyasztó részén kezdjük, amennyiben ilyen a fagyasztószekrényünk. Amikor a szemek már keményre fagytak, már áttehetjük a zacskókat vagy dobozokat a fagyasztó többi fiókjába.

  • Néhány zöldségfélét, például a kelbimbót, a karfiolt, a kelkáposztát, a zöldbabot és a zöldborsót érdemes fagyasztás előtt blansírozni. Ehhez tegyük a megmosott, szükség szerint feldarabolt zöldséget egy szűrőbe, majd azt helyezzük egy lábasnyi, már forrásban levő vízbe 2-3 percre. Utána vegyük ki a szűrőt, csepegtessük le a zöldséget, terítsük ki egy tálcára, hogy némileg megszáradjanak, majd csomagoljuk be és úgy tegyük a fagyasztóba!

Miben fagyasszunk?

Joggal merül fel a kérdés, hogy mibe csomagoljuk a fagyasztani kívánt zöldségeket, gyümölcsöket. E célra használhatunk olyan szilikonból készült vagy lezárható, többször használatos műanyag zacskókat is. Ha van otthon háztartási vákuumcsomagoló gépünk, akkor ezzel légmentesen le tudjuk zárni a zacskókat, amelyek így tovább eltarthatók. A zacskó helyett jól záródó műanyag dobozok is hasznosíthatók, amelyekben például az elviteles fogásokat hoztuk haza. A műanyag dobozok helyett a befőttes üvegek, vagy a zárható tetővel ellátott üveg edények is megfelelnek. Nyakas üvegben viszont ne tegyünk el semmit, mert az felrobbanhat a fagyasztás során!

Mire figyeljünk a fagyasztás, kiolvasztás során?

  • A fagyasztott élelmiszereket -18 °C alatti hőmérsékleten tároljuk!
  • Az egyszer már felengedett, kiolvadt élelmiszereket ne fagyasszuk vissza újra!
  • Magunknak is megkönnyítjük a dolgunkat, s nem kell hosszasan keresgélni a fagyasztóban, ha felcímkézzük, feliratozzuk, hogy mit, mikor fagyasztottunk le.
  • A fagyasztóból kivéve ne a konyhapulton végezzük a felengedtetést, hanem a hűtőszekrényben! Lassabb, de biztonságosabb.
  • A fagyasztott zöldségeket a fagyasztóból kivéve már azonnal fel is használhatjuk viszont a sütéshez, főzéshez.
  • A hűtőbe és a mélyhűtőbe csak tiszta kézzel nyúljunk be, így nem szennyeződik sem a felület, sem a benne tárolt élelmiszer, étel sem!
  • Ha most lefagyasztunk például áfonyát, akkor akár télen is készíthetünk belőle mártást, levest, müzlit, turmixot, smoothie-t vagy éppen süteményt.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.07.28.

Share This