Hisztaminintolerancia – hogyan alakul az étrend

Röviden összefoglaljuk, mi is a hisztamin, milyen problémákkal jár a hisztaminérzékenység és melyek a kerülendő élelmiszerek, ételek.

Mi a hisztamintolerancia?

A hisztaminintolerancia (hisztaminérzékenység) annak az állapotnak, tünetegyüttesnek a neve, amelyben a szervezet nem képes hatékonyan lebontani vagy feldolgozni a hisztamin nevű vegyületet. A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki a hisztamin fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő túlzott, toxikus mennyiség elfogyasztása miatt, de az okok között szerepelhet bizonyos gyógyszerek hatása és a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim gátlása is. 

A felismerés és a diagnózis nem minden esetben követi rövid időn belül ezen tünetek jelentkezését, mivel az allergiás reakciókhoz hasonló panaszok észlelhetők, amik félrevihetik a vizsgálatok menetét. 

A lehetséges tünetek: emésztőrendszeri zavarok, hasmenés, fejfájás, orrdugulás, orrfolyás, asztmás zihálás, vérnyomáscsökkenés, szívritmuszavar, csalánkiütés és kipirulás, viszketés, ödéma, anafilaxia… 

Mi az a hisztamin?

A hisztamin a biogén aminok közé sorolt biológiailag aktív vegyület, amit a szervezetben a hízósejtek (masztociták) és bazofilsejtek (bazofil granulociták) termelnek allergiás reakciók során, vagy a növényi, állati részek fermentációjakor (erjesztésekor) a mikroorganizmusok anyagcsere-termékeként jönnek létre. Hisztamint a vastagbélben élő mikroorganizmusok is előállíthatnak. 

A hisztamin szerepe sokrétű: allergiás és gyulladásos reakciók mediátora, szabályozza a gyomorsav-kiválasztást, fokozza az erek áteresztőképességét, hat a simaizom-összehúzódásra, neurotranszmitter, neuromodulátor és az anyagcsere-folyamatok szabályozója is egyben. Nagy mennyiségben erős hatást fejt ki az érrendszerre (tágítja a hajszálereket), és az idegrendszerre és toxikussá válik. 

Mi az étrend célja?

Hisztaminintolerancia esetén az étrendjének fő célja az élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott hisztamin mennyiségének csökkentése, vagyis a hisztaminszegénység. 

Miben van sok hisztamin?

A nagyobb hisztamintartalmú, emiatt kerülendő, ill. csak ritkán, kis mennyiségben fogyasztható élelmiszerek közé tartoznak például az érlelt sajtok, az erjesztett ételek (pl. savanyúságok, fermentált zöldségek, szójaszósz, ecet), a hosszan érlelt húsok, a szárított szardella, a hal-, osztrigaszósz, a füstölt és pácolt ételek, a citrusfélék, a paradicsom, az alkohol és egyéb, a túlérzékenységet okozó élelmiszerek.

Mivel a friss élelmiszereknek általában kisebb a hisztamintartalma, emiatt a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek frissen elkészítve, azonnali fogyasztás esetén bekerülhetnek az étrendbe. 

Mire kell még figyelni?

Az élelmiszerek, ételek tárolása, tartósítása és érlelése, erjesztése során is képződik hisztamin. Emiatt nemcsak a frissességre, de a tárolásra is oda kell figyelni. Kerülendők a hosszabb ideig tárolt és az eltarthatósági időn túli vagy közeli lejáratú élelmiszerek, ételek.

Léteznek természetes módon antihisztamin hatású táplékok is, amelyek fogyasztása előnyös lehet a hisztaminintoleranciások számára. Ilyen például a csalán, a gyömbér, a petrezselyem, a hagyma, a fokhagyma és a kurkuma és az egyéb, hisztaminblokkoló hatású élelmiszerek.

A hisztamintolerancia tüneteit enyhíthetik egyes probiotikumok és emésztőenzimek (pl. a diamino-oxidáz, DAO enzim), amelyek az emésztőrendszer egészségének helyreállítását, valamint a hisztamin feldolgozását, lebontását segíthetik. Ezek használata előtt és a diéta megkezdése előtt is fontos az egyéni szakorvosi konzultáció. 

Az étrend pontos összetételét, kitérve az ételkészítési technológiára is, dietetikussal javasolt egyeztetni, aki az egyéni érzékenység és az egyéb, táplálkozást befolyásoló tényezők (életmód, sport, egészségi állapot…) figyelembevételével ad személyre szabott tanácsot. 

A táplálkozási napló vezetése, ami a tüneteket is rögzíti, hasznosnak bizonyul a hisztaminszegény étrend követésekor, s lehetőséget kínál az étrendi hibák kijavítására is.

A hisztaminintolerancia étrendjét nem feltétlenül szükséges hosszú ideig, egy életen át követni, csak a valóban szükséges időtartamig. A bélflóra regenerációja általában segít abban, hogy a tünetek csökkenjenek, s az érintett fokozatosan visszatérhessen a normál, vegyes étrendre (a szélsőségek kerülésével).

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.07.07

Források:

https://orvositudasbazis.eu/cikkek/etelintoleranciak-laktoz-fruktoz-hisztamin

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/09/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_09_hisztamin.pdf

Bódog Andrea: Hisztamintolerancia, Új DIÉTA 2013/2-3, 10-12.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This