Május 25. a bor világnapja 

A május 25-ei bor világnapja mint gasztronómiai ünnepnap magát a bort mint italt és nem az alkoholizálást ünnepli. Milyen hatásai vannak, mennyit ihatunk, ki tartsa magát távol tőle?

Milyen borfajtákat ismerünk?

A bor alapja a szőlőből származó must, amely alkoholos erjedés után válik borrá. Alkoholtartalma 9 és 15% között ingadozik. A borok csoportosítása alapvetően és nagy vonalakban a borszőlő fajtája, színe alapján történik. Így megkülönböztetünk fehér-, vörösbort és rozét. A fehér szőlőből készülő bor színe zöldes-fehértől a szalmasárgáig terjed. Kék szőlőből is állítanak elő fehérbort, de ez elég ritkaságszámba megy. A kékszőlőből készül a vörös bor, amit időnként háziasítanak, így érve el a kellő zamatot, aromát. A rozé borhoz a szőlőt a szüretelés után nem hagyják ázni a héjon, emiatt nincs ideje a festékanyagnak átitatni a készülő italt.

Mik a vörösbor előnyei?

A vörös bor egészségügyi hatásai kapcsán a rezveratrol kerül gyakran szóba. A rezveratrol az antioxidáns hatású flavonoidok közé tartozó stilbének csoportjába tartozó anyag, amely a vörös (kék) szőlőben, s az abból készült vörös borban található meg nagyobb mennyiségben. A rezveratrol a gyulladáscsökkentő, a vírusfertőzések és az oxidatív stressz elleni, (antioxidáns) a vérlemezkék (thrombociták) összecsapódását és a daganatos sejtek szaporodását gátló tulajdonsága révén a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet. A vörösbor emiatt került a szív-ér rendszeri védő hatású, szívvédő (szívbarát) elemei közé. Mértékletes (!) és kulturált (étkezéshez kötött) fogyasztás mellett a vörös bor része is lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, de nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva éppenséggel növeli a vérnyomást és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. 

A gond pont a mérték körül szokott kialakulni, látva a hazai statisztikákat és az alkoholizmus okozta gondokat. A vörös borban lévő alkohol alapvetően sejtméreg, emiatt is fontos az önmérséklet. A szívvédő hatás más módon is elérhető, például a rendszeres testmozgással is. A rezveratrolt pedig a vörös szőlőből is elfogyaszthatjuk, bár az élvezeti értéke nyilván más. 

Kinek és mikor nem ajánlott a borfogyasztás?

Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiával látja el a szervezetet. Emiatt is fontos, hogy a különféle alkoholtartalmú italokat is beleszámítsuk a napi energia-, szénhidrátmennyiségbe. 

Cukorbetegek esetében a nagyobb szénhidráttartalmú (pl. a sörök, édes bor, édes pezsgő) és/vagy édesített alkoholos italok (pl. likőrök, koktélok) fogyasztása nem, vagy csak kis mennyiségben javasolható. 

Bár az alkohol egyik hatása, hogy csökkenti a vércukorszintet, de ez elsősorban a rövid italok esetében érvényesülhet, ha azokat önmagukban fogyasztjuk. Ha tervezett italozásra kerül sor például vendégség, szórakozás alkalmával, előtte a cukorbetegek egyenek legalább egy szendvicset, vagy akár csak egy sajtos-túrós pogácsát (amelynek a glikémiás indexe nagyobb egy sima pogácsánál), vagy olyan ételt, ami elérhető a közelben (még egy bárban, buliban is), és lassítja ezt a hatást, így elkerülhető a vércukorszint leesése miatti rosszullét.

A mértékletes alkoholfogyasztás férfiak számára naponta legfeljebb 2 dl, nőknek legfeljebb 1 dl bort jelent. Persze nem szükséges és nem is javasolt minden nap borozni. A száraz, vagyis alkoholmentes napokat nem csak novemberben, hanem az év többi szakában is fontos beiktatni. Elvégre az alkohol nem nélkülözhetetlen része a táplálkozásunknak, sőt. 

Kinek nem javasolt egy korty sem?

Az alábbi lista egy rövid összefoglalás arról, hogy kiknek és mikor nem javasolt sem a bor, sem más, alkoholtartalmú ital fogyasztása többek között az alkohol idegrendszeri és a májat érintő hatásai miatt:

  • várandós, szoptató nők (már a tervezett családtervezés idején is célszerű kerülni)
  • gyermekek, fiatalkorúak
  • gyógyszerszedés esetén
  • vezetéskor
  • leszokott alkoholisták
  • háztartási és munkahelyi gépek használatakor (pl. lakásfelújítás alatti fúrás, elektromos fűrész stb. használatakor sem)
  • daganatos, idegrendszeri betegségek, májbetegség
  • neurológiai, pszichiátriai kórok

A bor világnapján, aki teheti, koccinthat egy kis pohárral, lehetőleg egy sokszínű, tartalmas étkezés mellett, s jó társaságban. De ha nem ezzel koccintunk, akkor is lehet jókedvű az este és repeshet a szívünk.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.05.22.

Források:

https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/32

https://www.heart.org/en/news/2019/05/24/drinking-red-wine-for-heart-health-read-this-before-you-toast

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635

Kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.dietaajanlas.hu/tippek-a-szilveszteri-koccintashoz-nem-mindenkinek-ajanlott-az-alkohol/

https://www.vesebetegdieta.hu/milyen-kezzel-foghato-haszna-van-a-taplalkozasi-naplonak-vesebetegseg-eseten/

Share This