A laktózérzékenység és a tejfehérje-allergia közötti különbségek

Fontos tisztában lenni az alapvető fogalmakkal, amikor két, látszólag hasonló betegségről beszélünk. Az étrendet és ezáltal a fogyasztható, ill. kerülendő táplálékok körét is jelentősen meghatározza, hogy valakinek tejcukorérzékenység vagy tejfehérje-allergia miatt szükséges diétáznia. 

A legfőbb jellegzetességeket és eltéréseket foglaljuk össze az alábbiakban.

Mi is a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia, más néven a tejcukor-érzékenység gyakorisága 7-20% körüli a világban. Földrajzi eltérések adódnak az elterjedésében. A tejcukrot, laktózt bontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya miatt kialakuló állapotot jelenti. 

A tejcukor két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) álló szénhidrát.

A diéta egyénre szabott, az adott egyén szervezetében termelődő laktáz enzim jelenlététől/hiányától, mennyiségétől függ. Még a teljes enzimhiány esetén is megoldható, hogy az érintett teljes értékű, vegyes étrendet követhessen, mivel a hiányzó enzimet a tejcukrot is tartalmazó étkezéssel egyidejűleg vagy röviddel azt megelőzően alkalmazott laktáz tartalmú csepp, por, kapszula vagy rágótabletta segítségével lehet pótolni. Emellett kapható laktózmentes tej és egyéb tejtermékek is, amelyek laktóztartalmát az élelmiszeripari feldolgozás során hozzáadott laktáz enzim révén bontják le. Emiatt a laktózmentes tej és tejtermékek szabadon fogyaszthatók a laktózérzékeny egyének számára. 

Kialakulása

A tejcukor-érzékenység lehet veleszületett állapot is (ekkor a diéta teljes laktózmentességet jelent), de kialakulhat – átmeneti jelleggel – gyomorrontás, fertőzéses eredetű bélgyulladás vagy antibiotikumkúra okozta tartós hasmenés miatt is (ekkor a diéta nem végérvényes). 

Tünetek

Ha a vékonybélben csökken vagy a laktáz enzim termelése vagy éppenséggel nem is termelődik, a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják le a laktózt. Ez gázok keletkezésével (szén-dioxid, hidrogén, metán, kénhidrogén) jár, amelynek jellemző tünetei a puffadás, a felfúvódás, a hasmenés. 

Diéta

Abban az esetben, ha a laktózérzékeny személy szervezete kis mennyiségben még termel laktáz enzimet, akkor kis mennyiségű tej és tejtermék (különösen a savanyított tejtermékek és a kemény sajtok) fogyasztása még panasz nélkül része lehet az étrendnek. Ezt a mennyiséget egyénileg célszerű kikísérletezni. Nagyobb mennyiségű laktóz fogyasztása esetén pedig a már említett laktáz enzim külső formában adagolva segítheti a gondtalan étkezést, például étteremben vagy vendégségben. 

Tejfehérje-allergia

A tejfehérje-allergia, amelynek gyakorisága gyakoriság 0,5-7,5% körüli, már jóval komolyabb helyzet, mivel ilyenkor az étrend jóval kötöttebb, a panaszok, tünetek is komolyabbak.

Tünetek

A tejben található fehérjék (főleg a béta-laktoglobulin, kazein, alfa-laktalbumin) okozta allergiás reakciók emésztőrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést, puffadást), bőrtüneteket (csalánkiütést, ekcémát), súlyosabb esetben légzési nehézséget, eszméletvesztést, sokkot is okozhatnak az allergiásoknál. Éppen emiatt komolyan kell venni a diétát is. Nemcsak a tehéntej és az abból készült tejtermékek, de más állatok teje és tejtermékei is kerülendők, a legkisebb mennyiségben is. 

A csomagolt élelmiszerek esetében kötelezően fel kell tüntetnie a gyártónak, hogy az adott termék tejet tartalmaz. Ezt az információt a házon kívüli étkezés esetén is minden esetben keresni kell, vagy rá kell kérdezni az összetevőkre elkerülendő a felsorolt problémákat.

Diéta

A tejfehérje-allergiások számára az alábbi összetevőket is keresni kell az összetevők között, mivel ezek is a tejfehérjé jelenlétére utalnak: tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vaj, író, savó, savópor, Citopánpor, margarin (ha tejjel, tejporral vagy savóval készült), kazein, kazeinát).

A tehéntej helyettesítésére a növényi összetevőkből készített növényi italok (pl. rizs-, zab-, szója-, kókusz-, mandulatej, rizsital, ill. kókusztejpor) ajánlottak. A tejföl, joghurt, tejszín helyettesítésére például a rizs-, szója-, zabtejszín, szójajoghurt (szójagurt) alkalmas. A sajtot pedig például a növényi alapú sajthelyettesítőkkel lehet pótolni.

A tejfehérje-allergia a 3 év alatti gyermekek 2,5%-át érinti, ám többségük, megfelelő diéta mellett idővel “kinövi” ezt az állapotot. Az orvossal közösen szabad csak megkezdeni a tejfehérjével történő provokációt.

Fontos szempont, hogy a tej helyettesítésére szánt alternatív termékek nem minden esetben pótolják teljes mértékben a tehéntej tápanyagtartalmát, sokszor inkább csak az ételkészítés során helyettesítik az állagát. Emiatt a tejfehérje-allergia esetén külön figyelmet kell fordítani az étrend megfelelő fehérje-, kalcium-, D-vitamintartalmára is, a tej és a tejtermékek kiesése miatti hiány pótlásaként.

Mindkét állapot esetén a pontos, orvosi diagnózist követően dietetikus segítsége javasolt az egyénre szabott étrend összeállításában, a lehetséges tápanyaghiányos állapotok elkerülése érdekében is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.03.07

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2028

https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2150

https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2575

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/07/laktozerzekenyseg_201603.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2015_04_laktozintolerancia_150428.pdf

Share This