MIT ÉRDEMES TUDNI A NÖVÉNYI ITALOKRÓL?

A kereslet határozza meg a kínálatot, tartja a mondás. Az élelmiszeripar és -kereskedelem terén hatványozottan igaz ez az összefüggés. Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt az igény a (tehén)tej és a tejtermékek növényi alapú helyettesítőire. Ez alkalommal ezt a témát járjuk körbe.

Minek nevezzük?

Tejnek semmiképpen sem, mivel európai uniós rendelet szabályozza, hogy csak az állati eredetű tejek és tejtermékek esetén használhatók ezek a kifejezések. Növényi tej helyett így a növényi ital megnevezés a helyes. Itt is akadnak kivételek, így hazánk néhány esetben engedményeket kapott és a vajretek, gyümölcssajt (ld. birsalmasajt), disznósajt vagy hússajt, fejsajt, haltej, kakaóvaj, mogyoróvaj, vajbab vagy vajkörte elnevezéseket továbbra is használhatjuk. Bár nem hazai eredetű termék, de a kókusztej is ide tartozik, rá egyaránt alkalmazható rá a kókuszital és -tej kifejezés is. Ezek a szabályozások az élelmiszergyártókra, forgalmazókra, kereskedőkre érvényesek, de ha sokat gyakoroljuk, akkor mandulatej helyett mi is mandulaitalt keresünk majd a boltok polcain.

Miből készülhet növényi ital?

Az évek során jelentősen megnőtt a kínálat, s egyre több növényi alapanyag került be a sorba, vagyis a dobozba, hogy a tejet helyettesítse. A növényi italok így már készülhetnek többek között gabonából (rizs, zab, tönköly, kamut, köles), álgabonából (quinoa, hajdina, amaránt), szárazhüvelyesekből (szója, csicseriborsó), olajos magvakból (mogyoró, mandula, dió, kesudió, brazil dió, szezámmag), kókuszdióból, vagy akár kenderből is. Gyakori, hogy nemcsak egyféle alapanyagból készülnek, hanem különféle kombinációkban. Mivel ezek íze is eltérő lehet, de a választék igen széles, így mindenki kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat.

Miben különböznek a növényi italok a tejtől?

Amellett, hogy színre és állagra a növényi italok nagyon hasonlítanak a tehéntejre, a beltartalmi értékeik nem azonosak vele. A fehérjetartalmuk, a szójaital kivételével, kisebb, de szénhidráttartalmuk viszont nagyobb is lehet a rizs-, zabital és az ízesített, különösen a cukrozott termékek esetében. A növényi italok természetükből eredően koleszterinmentesek, s kisebb zsírtartalmúak lehetnek a 2,8%-os tehéntejnél. Dúsítás nélkül vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is alatta maradhat a tej értékeinek, azonban a dúsított termékek esetében például a gyártás során hozzáadott kalcium, B12-vitamin már javít ezen a helyzeten.

Mire figyeljünk?

Amennyiben az étrend energia-, szénhidráttartalmát csökkenteni szeretnénk, vagy csak kordában tartanánk, akkor a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, natúr ízesítésű növényi italokat válasszuk! A növényi italok ára azonban borsosabb lehet, mint a tehéntejé, sokaknak az okozhat gondot. A házilag készített növényi italokkal ez a hátrány is leküzdhető. Ehhez speciális, erre a célra szánt növényi italt készítő gépet is vásárolhatunk, ami elsőre jelentősebb, de később megtérülő beruházást jelenthet, vagy megpróbálkozhatunk magunk is az alapanyagok megfőzésével, leszűrésével is. Számos receptet találunk ehhez már, így nem kell nekünk a nulláról próbálkoznunk.

Összességében a növényi italok, bár ízben és tápértékben nem helyettesítik teljes egészében a tejet, azon esetekben, amikor valaki nem fogyaszthat vagy nem akar tejet fogyasztani, a mindennapi étkezések és a sütés, főzés során megfelelő választási lehetőséget kínálhatnak. Mindig olvassuk el vásárlás során az összetevőket, hogy tisztában legyünk a növényi italok tulajdonságaival, s ne érjenek meglepetések sem!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.11.26.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This