MELYEK AZ IDEGRENDSZERRE HATÓ NYERSANYAGAINK?

Könnyebb lenne felsorolni, hogy mely nyersanyagok, és az azokban rejtő hatóanyagok, tápanyagok nem befolyásolják az idegrendszerünk működését. Igen rövid lista lenne, talán nem is tudnánk ilyeneket felsorolni. Testünk egy összetett rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. A kiegyensúlyozott, vegyes étkezés emiatt az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen.

Szinte alig találunk olyat vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, amely ne lenne hatással az idegrendszeri működéseinkre. Az energiát adó tápanyagok, így a fehérjék (és az azokat felépítő aminosavak), szénhidrátok és a zsírok (különös tekintettel az ómega-3 zsírsavakra) is befolyással bírnak a hangulatunkra, emlékezőképességünkre, gondolkodásunkra. Az érték a mérték, ahogy mondani szokás: sem a túl kevés, sem a túl nagy mennyiség nem kedvező.

Az esetleges tápanyaghiányt külső pótlással (étrend-kiegészítőkkel) ugyan kiküszöbölhetjük, de a megadózisok inkább ellenkező, negatív hatással bírnak sok esetben, emiatt nem javasoltak.

Növényi olajok, olajos magvak, halak

E-vitaminban gazdagok, amelyről egyes kutatások azt találták, hogy nagy szerepe lehet az idegrendszer fejlődésében, már magzati, újszülött korban is, hiánya pedig minden életkorban idegrendszeri problémákat okozhat. A többszörösen telítetlen zsírsavak révén is igen hasznos alapanyagaink az olajok, magvak, halak. Az ómega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsavnak (ALA), eikozapentaénsavnak (EPA) és dokozahexaénsavnak (DHA) a magzati korban, valamint születést követően és felnőttkorban is fontos szerepe van a szellemi egészség megőrzésében. Az agy funkcionális összetevőit jelentő zsírsavak az érzelmi funkciókra és hangulatra is befolyással bírnak. Az ómega-3 zsírsavak hiányát így például a depresszió kialakulásával is összefüggésbe hozták.

Zöldségek, gyümölcsök

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a C-vitamin hiánya csökkent szellemi teljesítőképességhez vezethet. A zöldségekben és gyümölcsökben, teában, kakaóban megtalálható, antioxidáns hatású polifenolok rendszeres fogyasztása is összefüggésbe hozható a mentális képességek megőrzésével, a szellemi hanyatlás (demencia) lassításával, s vélhetően a memóriát is javítják. A növényi színanyagként is ismert karotinoidok – feltehetően az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk révén – a vizsgálatok eredményei szerint kedvező hatásuk van a szellemi funkciókra.

Tej, tejtermékek, tojás, húsok

Az állati eredetű élelmiszerekből elérhető esszenciális aminosavak elengedhetetlenek a zavartalan anyagcsere-folyamatokhoz, a biológiai funkciókhoz, és ezáltal az idegrendszer megfelelő működéséhez is. Az agyban található ingerületátvivő anyagok, a neurotranszmitterek közül több aminosavakból keletkezik. Az aminosavak hiányos étrendi felvétele, vagyis a fehérjehiányos étrend a neurotranszmitterek elégtelen termelődéséhez vezethet, ami összefüggésbe hozható egyes pszichiátriai, idegrendszeri kórképek kialakulásával is.

Hüvelyesek, gabonák, méz, csokoládé

A felsorolt nyersanyagok közös tulajdonsága, hogy a szénhidráttartalmuk jelentős. Az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres glükóz-ellátottság. A hirtelen vércukorszint-emelkedés gyors és nagy mennyiségű inzulin kibocsátásához vezet, ami elősegíti a triptofán nevű aminosav mozgósítását az idegrendszerben, ezzel hozzájárulva a boldogsághormonként ismert szerotonin termelődéséhez. A nagy glikémiás indexű ételek ezáltal enyhíthetik a depresszióra jellemző tüneteket (nem helyettesítve a pszichoterápiát és az esetlegesen szükséges gyógyszereket). A szénhidrátok drasztikus étrendi korlátozása, például egy szélsőséges fogyókúra vagy egy túlzottan szénhidrátszegény diéta, levertséghez, hangulatingadozáshoz, alvászavarhoz, a memória és a szellemi funkciók romlásához is vezethet.

A fenti listából kimaradt még néhány ásványi anyag, amelyek több nyersanyagcsoportban is megtalálhatók. A vas, szelén, magnézium és a cink megfelelő mennyisége szintén fontos ugyanis az idegrendszer egészséges működéséhez. Szintén említésre méltó a D-vitamin, amelynek hiánya és a demenciák kialakulásának fokozott kockázata közötti kapcsolatot több kutatás is megerősítette.

Nem mellékes az sem, hogy az egyenletes és elegendő folyadékfogyasztás is hatással van az agyműködésre, valamint a bélflóra állapota, avagy a mostanában sokat emlegetett mikrobiom, mikrobióta is kihatással lehet a hangulatra és a mentális egyensúlyunkra.

Összefoglalásul: egyoldalú, teljes nyersanyag-, alapanyagcsoportokat kizáró diéták helyett az egyénre szabott, teljes értékű, vegyes étrend követése javasolt a megfelelő idegi működésekhez is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.08.

Kapcsolódó olvasnivalók:

(Források: https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/52; https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/94; https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/79; https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/22; https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/47; https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/84)

Share This