NE LEGYEN KÍNOS, FOGLALKOZZUNK A BÉLÜGYEINKKEL!

Az emésztésünk működéséről nem szívesen osztunk meg információkat a környezetünkkel. Elvégre ez az egyik (szó szerint is) legbelsőbb része az életünknek. Magunkkal szemben azonban fontos nyitottnak és őszintének lennünk, és észrevenni, ha valami nem úgy működik, ahogy szokott. Nem ciki az orvosunkkal, dietetikusunkkal és más, egészségügyi szakemberekkel beszélni róla!

Mind a hasmenés, mind a székrekedés tartós fennállása komoly bajokra hívhatja fel a figyelmet. A hátterükben anatómiai, szervi okok, de akár lelki problémák is állhatnak, amellett, hogy az étrendünk, életmódunk, fizikai aktivitásunk, egészségi állapotunk, gyógyszereink, illetve a külső környezet hatásai (pl. fertőzések) is befolyásolják a gyomor és a bélrendszer működését.

Főbb étrendi javaslatok székrekedés esetére

  • Igyunk többet! A folyadékfogyasztás növelése segít abban, hogy a széklet is lágyabb legyen, így könnyebb legyen az ürítése. A sima víz vagy ásványvíz mellett a tea, 100%-os, vagy frissen préselt (esetleg vízzel hígított) gyümölcs-, zöldséglé is segítségünkre lehet. A levesek, mártások, tejes italok, illetve az ivójoghurtok, kefir, turmix, smoothie folyadéktartalma is számít. Az aszalt szilva beáztatott leve, a savanyú káposzta, kovászos uborka, szilvabefőtt leve is alkalmazható.
  • Együnk több rostot! A vízben nem oldódó és a vízben oldódó rostok is fontosak a megfelelő állagú, tömegű széklet ürítéséhez (sok más egyéb tényező mellett). Nincs más hátra, mint növelni a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az olajos magvak mennyiségét, gyakoriságát is a bőségesebb folyadékfogyasztás mellett!
  • Barátaink a pro- és prebiotikumok! A savanyított, élőflórás (probiotikus) tejtermékek (joghurt, kefir, aludttej, író), a fermentált zöldségek (savanyúságok) rendszeres fogyasztása probiotikumtartalmuk miatt fontos. A probiotikumok táplálékaihoz, a prebiotikumokhoz pedig például a banán, a hagymafélék és a csicsóka révén jutunk hozzá. A pro- és prebiotikumok közösen segítik az emésztést, így a székrekedés megoldásában is közreműködnek.

Főbb étrendi javaslatok hasmenés esetére

  • Igyunk többet! A hasmenéssel elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat, elektrolitokat is pótolni szükséges. A sötétre főzött tea (pl. csipkebogyó-, kamilla-, hársfatea), a főtt burgonya leszűrt leve, vagy a natúr, híg (sűrítetlen) sárgarépaleves is jó megoldás lehet. Súlyos esetben a gyógyszertárban vény nélkül kapható orális rehidráló por/folyadék (ORS) javasolt.
  • Fő a fokozatosság! Az irritált emésztőrendszer kímélése céljából érdemes rövid ideig kerülni a szilárd táplálékot, majd ezt követően fokozatosan bővíthető az étrend. A javasolt sorrend (az egyes szakaszok ideje egyénileg eltérő lehet): kezdetben a szénhidrátban gazdagabb táplálékokat vezessük be, mivel ezeket a legkönnyebb emészteni, és nem terhelik az emésztőrendszert. Ahogy javul az állapot, következhetnek a sovány, lezsírozott fehérjeforrások, majd a könnyebben emészthető zöldségfélék, főzelékfélék. Legvégül a zsírban dúsabb alapanyagok, és az azokból készült ételekhez térjünk vissza, amikor már biztonsággal és panaszmentesen tudjuk megenni ezeket is. A feleslegesen sokáig tartó diétázás, koplalás is kerülendő a túlzott legyengülés veszélye miatt. Kövessük a testünk jelzéseit is, hogy mi esne jól!
  • Kerüljük a csípős, erős ízeket! A hasmenés ideje alatt a chili, erős paprika, torma, csípős mustár, a töményen sós és cukrozott ételek és italok (pl. füstölt hús, juhsajt, feta sajt, szirupok, lekvárok) is kerülendők, hogy ne irritálják tovább az emésztőrendszert. Később, ahogy a tünetek javulnak, óvatosan, mértékletesen ismét visszavezethetjük ezeket is az egyéni érzékenység figyelembevételével.
  • A probiotikumok most is fontosak! A hasmenés kezelésében és megelőzésében is kedvező hatásúak a probiotikumok (és az őket tápláló prebiotikumok), mivel a hasmenéssel sérült bélflórát ezek révén is regenerálni tudjuk. Szükség esetén étrend-kiegészítő formájában is bevehetők.

Fontos!

Ha az emésztésünk bármely irányú változása néhány napnál tovább tart, és a panaszok minden törekvésünk ellenére sem múlnak, illetve más tüneteket, fájdalmat is észlelünk, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni! A pontos ok, a diagnózis birtokában keressünk fel egy dietetikust is! Adott esetben szükséges lehet a lelki háttérrel is foglalkozni pszichológus, pszichoterapeuta segítségével, mivel az érzelmeink és a bélrendszerünk is szoros kölcsönhatásban állnak egymással.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

​​2022.05.11.

(Források: https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2704; https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2700; https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_2009_09_szekrekedes.pdf; https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_2009_12_probiotikumok.pdf)

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This