A GYÜMÖLCSLEVEK ÉS AZ ALKOHOLMENTES ITALOK SZEREPE AZ ÉTRENDBEN

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon sokak életében nehézséget okoz, kevesen jutnak el a napi ~2-2,5 l folyadék fogyasztásáig. Ennek számos oka lehet, pl. a rossz szokások, amikor elnyomjuk a szomjúságérzetünket, mert “nem érünk rá” inni, mert nincs kéznél innivaló, mert lusták vagyunk kimenni a konyhába és főzni egy teát, vagy mert rohanunk egy megbeszélésre. Ezek mellett akár az is előfordulhat, hogy nem szeretjük vagy “unjuk” a sima vizet. Amellett, hogy való igaz, hogy a szervezetünk számára a legjobb folyadék a víz, természetesen más italokat is beilleszthetünk az étrendünkbe.

Gyümölcs- és zöldséglevek

Ha azok közé tartozunk, akik nem annyira szeretik, vagy unják a vizet, akkor fogyaszthatunk gyümölcs- vagy akár zöldségleveket is folyadék gyanánt. (Arra azonban törekedjünk, hogy azért a víz legyen az elsődleges folyadékforrásunk.) Ezeknél, ha tehetjük, keressük a hozzáadott cukor nélküli termékeket (pl. 100%-os levek), szénhidrátanyagcsere-zavar esetén jellemzően gyorsan felszívódó szénhidráttartalmukra legyünk figyelemmel. Természetesen mi magunk is elkészíthetjük otthon citrusfacsaróval vagy gyümölcscentrifugával a saját italunkat.

Turmixok, smoothiek

Népszerű italok a turmixok, smoothiek, amelyek tartalmazhatnak gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, esetleg magvakat. Ezeknél az italoknál azt érdemes szem előtt tartani, hogy bár a változatosság jegyében valóban színesítik az étrendünket, ne fogyasszuk őket rendszeresen étkezés helyett. Ezek az italok jellemzően gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezért ha ez számunkra fontos, akkor úgy állítsuk össze az italunk alapanyagait, hogy beilleszthető legyen az étrendünkbe. Tényleg változatosságként, frissítőként tekintsünk rájuk, és ha lehet, akkor ne csak kizárólag turmix vagy smoothie formájában fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget.

Üdítőitalok

Népszerű folyadékok a szénsavas üdítőitalok, ízesített teák. Alkalmanként ezek az innivalók is beilleszthetőek az étrendünkbe, de ezek esetében különösen figyeljünk arra, hogy ne az efféle italok jelentsék folyadékbevitelünk fő pillérét. Bár tartalmaznak szénhidrátot, telítőértékük nem jelentős, így ha napi szinten, nagy mennyiségben fogyasztunk üdítőitalokat, az gyakori vércukorszintkiugrásokkal járhat, és így hatással lehet a vércukorszintünkre.

Ha nem szeretjük a vizet, vagy úgy érezzük, hogy nem tudunk megfelelő mennyiséget fogyasztani belőle, akkor ízesíthetjük kevés citruslével, esetleg uborkaszeletekkel. Ez utóbbit lehet, hogy nehéz elképzelni, de érdemes kipróbálni, meglepően frissítő hatást kölcsönöz a friss uborka a víznek. Jó megoldások lehetnek még a zöld- és gyümölcsteák is, amelyeket fogyaszthatunk melegen vagy hidegen is, és változatosságuk szintén segíthet minket abban, hogy eleget igyunk.

Bodon Judit dietetikus

2022.02.16.

Share This