A VÍZ VILÁGNAPJA – MÁRCIUS 22.

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, 1993 óta. Ezen a nap amiatt is fontos, mert felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. A cél, hogy 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára.

A víz lételemünk, nemcsak ezzel oltjuk a szomjunkat, de testünk nagy része is ebből áll. A víz segít többek között a vérünk által a tápanyagok szállításában is, hidratálja a bőrünket és az egész szervezetünket, emellett a felesleges anyagcsere-termékek, káros anyagok kiürítésében is nagy szerep jut neki a vizelet és kisebb részben a széklet útján is. Hiszen utóbbi is tartalmaz vizet, bár kétségtelen, hogy a vesék szerepe a döntőbb e téren.

Ha szomjasak vagyunk, azt kevesebb ideig bírjuk, mint az éhezést. Bár gyakran összekeverjük a két érzést, mivel a szomjúságot könnyű összekeverni az éhséggel. Ha nem iszunk eleget, kiszárad a szánk, a nyelvünk, a bőrünk, lelassul a gondolkodásunk, romlik a memóriánk, a figyelmünk. Ezek azonban már megkésett jelzések a testünktől. Már azelőtt igyunk, mielőtt ezeket éreznénk!

A mennyiség mellett a minőség is számít

Nem mindegy azonban, milyen vizet iszunk! Hazánk igen jó természeti adottságokkal rendelkezik, így az ország számos pontján kiváló minőségű a csapvíz. Azonban nem mindenhol, mivel a talaj, ill. az elöregedett vízvezeték-hálózat miatt több helyen az ivóvíz szennyezett lehet, így nem, vagy csak külön tisztítás után iható.

Az ólomkockázat feltérképezése

Főleg az 1945 előtt, és részben az 1975 előtt épült házak belső vízhálózata rejt még ólomcsöveket. Ahhoz, hogy megtudjuk, a mi lakásunk is érintett-e, ellenőrizhetjük a kockázatot a csapvíz ólomkockázati térképen. Az ivóvíz kockázati kalkulátor is hasznunkra válhat. Főzéshez, iváshoz hideg vizet használjunk! Ehhez érdemes röviden kifolyatni a csapot, és a kifolyó vizet felfogni. Ezzel később még tudunk például locsolni, takarítani. Erre azért van szükség, mivel a meleg víz és a csőben hosszabb ideig pangó víz különböző szennyezőanyagokat oldhat ki az ivóvízhálózatból.

Becsüljük meg létfontosságú természeti és gazdasági erőforrásunkat, a vizet!

A víz világnapjának idei egyik fő üzenete a felszín alatti vizek védelmére helyezi a hangsúlyt.

A vízkincs, amellyel bolygónk rendelkezik, óriási értéket képvisel. Minden földlakó közös és egyéni felelőssége, hogy óvja és megbecsülje ezt!

Amit tehetünk:

  • Csökkentsük a háztartási hulladékok mennyiségét, mivel ezek könnyen szennyezhetik a természetes vizeket. Amit lehet, azt gyűjtsük szelektíven!
  • Csökkentsük a felesleges vízhasználatot a háztartásokban! Ne folyassuk feleslegesen a vízcsapot kézmosás, mosogatás, tisztálkodás során! Inkább zuhanyozzunk, mint kádfürdőben fürödjünk (ez lehet a ritka luxus az életünkben)
  • A használt étolajat ne öntsük a mosogatóba, WC-kagylóba! Szelektíven gyűjtsük egy üvegben, majd adjuk le az erre szolgáló gyűjtőpontokon!
  • Használjunk környezetkímélő mosószert! Erre számos alternatíva létezik, válasszuk a nekünk megfelelőt, és kerüljük el a felesleges mosást! 1-2 ruhadarabért ne indítsuk be a mosógépet!
  • Igyunk minél gyakrabban csapvizet! Ezzel is csökkentjük a műanyag palackok mennyiségét.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.03.22.

(Forrás: http://vizvilagnap.hu)

Share This