TIPPEK A MŰANYAGMENTES JÚLIUS ALKALMÁBÓL

A már évek óta megrendezésre kerülő műanyagmentes július kampány célja felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyagfogyasztás káros hatásaira és ösztönözni a műanyagmentes alternatívák használatára.

A 2021. júliustól életbe lépő uniós szabályok betiltják azokat az egyszer használatos (single use), eldobható termékeket, amelyek esetében műanyagmentes alternatívák is a rendelkezésre állnak.

Ide tartoznak az expandált polisztirolból készült egyszer használatos fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők, léggömbpálcákat, valamint az étel- és italtárolók, így a poharak is.

A legtöbb, itt felsorolt eszközt akkor használtuk, amikor például vendéglátóhelyen vásároltunk helyben vagy elviteles fogyasztásra. Az élet többi területén mi magunk, fogyasztóként is sokat tehetünk a felesleges hulladék keletkezésének megelőzése érdekében.

A tartós, elmosható műanyaghelyettesítő vagy éppen műanyag, de többszörhasználatos eszközöket elég egyszer megvásárolni, s utána évekig tudjuk ezeket használni, így csökkenthető a környezeti terhelés is.

Íme néhány, a mindennapok során alkalmazható megoldás az eldobható műanyagokra, nemcsak júliusra:

  • Zacskó helyett saját szatyor, táska, kosár. Amikor csak lehet, ne kérjünk zacskót, szatyrot a bevásárláskor, például a piacon! Számtalan alternatívája létezik ezeknek, de ha mégis műanyagot választunk, használjunk fel többször, mielőtt a kukába dobjuk!
  • Saját, elviteles kávéspohár, termosz. Az egyszer használatos műanyag poharak helyét a papírpoharak veszik át, de még jobb, ha vagy helyben fogyasztjuk el kedvenc italunkat a vendéglátóhelyeken elmosható pohárból, bögréből, vagy ha elvitelre kérjük, akkor vigyük magunkkal a saját, zárható fedelű poharunkat, termoszunkat!
  • Eldobható műanyag palack helyett saját kulacs vagy üvegpalack. A palackozott ásványvíz és üdítő helyett a saját kulacs vagy üvegpalack a legjobb megoldás. Számos helyen ingyen újratölthetjük csapvízzel is, így sosem maradunk szomjasak.
  • Fém vagy üveg szívószál. Közeleg a szívószálmentes augusztus is, ami most már valóban az lehet. Főleg, ha nem kérünk az italunkba papír szívószálat sem (az is kidobásra kerül, bár lebomlik), és/vagy beszerzünk fém vagy üveg szívószálat, amit szintén magunknál tartunk. A tisztítása speciális kefével megoldható.
  • Saját evőeszköz. Ha elviteles ételt rendelünk, akkor is jó szolgálatot tesz a saját evőeszköz. Ez lehet fém, bambusz, fa, vagy akár egy korábbról megőrzött, strapabíró műanyag is, a lényeg, hogy használjuk többször. Egy zárható tokban higiénikusan tárolhatjuk a táskánkban.
  • Jól zárható elviteles doboz vagy befőttes üveg. Egyre népszerűbb és elterjedtebb a csomagolásmentes bevásárlás. A saját edényeinkben így annyi alapanyagot vásárolhatunk, amennyire valóban szükségünk van, ezzel nem kevés csomagolóanyagot spórolunk meg. Elsőre macerásnak tűnhet, de hamar bele lehet jönni a kimérős vásárlásba.

Minden lépés és egyéni tett számít. Járjunk elől jó példával a családban is, hogy a gyermekek számára ez legyen a természetes és magától értetődő!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.07.14.

Share This