HALLGASSUNK A TESTÜNKRE! INTUÍCIÓ A DIÉTÁBAN?

Hallgass a megérzésedre! Hányszor halljuk ezt? Még is annyira nehéz betartani. Pedig ez lenne a cél. Ennek most már neve is van: ez az intuitív étkezés. Bár annyira nem is új, de mostanában sokat olvashatunk róla. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

Az evés nem csak fizikai cselekedet

Számtalan dolog befolyásolja, hogy mit és mennyit, mikor és miért eszünk, iszunk. Ezek között igen fontos szereppel bír a lelki állapot, a hangulat, az öröklött családi szokások, de a különféle hiedelmek, hagyományok, a kultúra, amiben élünk, mind-mind hozzátesz valamit az étrendünk alakulásához. Gyermekként még jóval szorosabb a kapcsolatunk a saját testünkkel, és még nem érzékeljük annyira erősen a külvilág elvárásait. Persze ilyenkor is hatnak a szavak, képek, gesztusok. Például az édesanyánk folyamatos, önsanyargató diétái azt a képet sugallhatják, hogy ez a természetes viselkedésmód, és ösztönösen eltanulhatjuk ezt a hozzáállást az ételekhez.

Később aztán egyre több és több inger ér minket: a családi szokások és hiedelmek mellé megérkeznek a reklámok, a közösségi média üzenetei is, amelyek sokszor (a kereskedelmi érdek miatt is) torzítva mutatják a dolgokat. Egyszerre kapjuk azokat az üzeneteket, hogy együnk, vegyünk, vásároljunk, fogyasszunk, majd azokat is, hogy fogyjunk le, koplaljunk, diétázzunk, böjtöljünk…!

Végül könnyen eljuthatunk oda, hogy egyre távolabb kerülünk a saját érzéseinktől, megérzéseinktől is. Robotpilóta módban vásárolunk be, főzünk, nassolunk… S közben diétát diétára halmozva próbáljuk elérni a lehetetlennek tűnő kilókat, centiket, formákat… Miközben elfelejtjük élvezni az ízeket, illatokat, és megérezni, mikor mi esne jól. Ha pedig mégis megesszük azt, jön a kínzó bűntudat…

Nem kellene, hogy így legyen.

Mit is jelent az intuitív étkezés?

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, az intuitív étkezés és az ahhoz kapcsolódó szemléletmód, ami igyekszik szembeszállni az ún. diétaszemlélettel. Hogy mit is takar pontosan ez a kifejezés? Az intuitív étrend nem egy újfajta diétairányzat, sőt. 1995-ben jelent meg a téma két dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch könyvében. Az IÉ (rövidítve így is találkozhatunk vele) egy olyan étkezési mód, amely – többek között – a szervezet belső, éhség-jóllakottság jelzéseire épül. Az IÉ elutasítja a fogyókúrázó mentalitást, és a szigorú (gyakran értelmetlen) diétás szabályok követését, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk a reklámokban, címlapokon és a közösségi médiában is. Az IÉ megközelítése szerint, ha a testünk jelzéseivel összhangban étkezünk, elérhetjük a számunkra ideális testtömeget, anélkül, hogy szigorú és önsanyargató szabályokkal korlátoznánk az étkezésünket.

Gyakori kérdések

„Akkor annyi csokit ehetek, amennyit csak akarok?”

Nem, nem ez az IÉ lényege. Inkább az, hogy ha megkívánjuk a csokit, akkor bűntudat nélkül megehessünk mondjuk egy kis szeletet. Ezzel megakadályozzuk azt is, hogy kiéhezve végül rávessük magunkat a teljes táblára, majd rosszul érezzük magunkat utána.

„Ez nem ellenkezik a többi táplálkozási tanáccsal?”

Természetesen nem azt jelenti az IÉ sem, hogy például táplálékallergia esetén, vagy például vese-, cukorbetegként számolatlanul bármit és bármennyit megegyünk, hiszen a vegyes, kiegyensúlyozott, egyénre szabott étrend ekkor is cél. Bizonyos korlátok így egyes betegségek esetén továbbra is fennállnak, de a felesleges, önkorlátozó tilalmakat és az irreális elvárásokat érdemes elengedni, hogy jobban érezzük magunkat a testünkben.

„Mire kell figyelnem közben?”

A saját testünkre, a testi érzeteinkre, s a lelki állapotunkra, hiszen a kettő, ahogy a bevezetőben is írtam, nem különválasztható egymástól. Így az evés is egyfajta mindfulness gyakorlattá alakítható. Minél többet gyakoroljuk ezt a fajta figyelmet, annál inkább elkerüljük a túlevést, habzsolást vagy éppen a frusztráltságot, mert olyat ettünk, amit _állítólag_ nem lenne szabad.

„Ez érdekesen hangzik, szeretnék többet tudni erről!”

Bodon Judit, Asiama Evelyn dietetikusok és Kurucz Salome diplomás táplálkozástudományi szakember a közösségi média több színterén is elérhető, s ha szeretnénk többet megtudni az intuitív étkezésről, érdemes tőlük is tanulni a témában, például azt, hogy mi az intuitív étkezés 10 alappillére. Mivel ez nem diéta, nincs kezdete és végpontja: naponta érdemes fejleszteni az étellel való kapcsolatunkat, hogy szorongás, frusztráció nélkül tudjuk élvezni a falatokat, miközben hallgatunk a testi és lelki jelzésekre is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.01.26.

(Források: https://www.intuitiveeating.org/definition-of-intuitive-eating/; https://wmn.hu/wmn-life/56532-ha-mindenki-lefogyna-a-dietaipar-ehen-halna–interju-bodon-judittal-az-intuitiv-etkezes-hazai-szakertojevel; https://marieclaire.hu/riporter/2021/08/10/eves-lelektan-asiama-evelyn/)

Share This