MIÉRT NE KÖVESSÜK A BARÁT, SZOMSZÉD, MUNKATÁRS DIÉTÁJÁT?

Az új év kezdetén sokan kezdenek új életmódba, s új módszereket próbálnak ki, hogy – többek között – végre lefogyjanak, egészségesebben, tudatosabban éljenek. Ilyenkor sokkal több divatdiéta kap újra lángra. Könnyű elveszni ezek között, s irigy tekintettel lesni a környezetet, vajon mások hogyan csinálják. Jobban járunk, ha nem így teszünk, mert ami másnál bevált, nálunk nem biztos, hogy működik.

Amikor azt látjuk, hogy egy közeli ismerősünk alakja látványos változáson esik át, vagy kiderül róla, hogy ugyanaz a betegsége, amivel minket diagnosztizált az orvos, vagy akár saját magunkat, akkor könnyű abba a hibába esni, hogy elkérjük tőle a diétás módszerének leírását. Ne tegyük! Több okból sem. Akár rosszabbul is járhatunk, vagy egyszerűen csak hatástalan lesz. A kudarc pedig csak felesleges frusztrációt szül bennünk. Miért?

1.     Nem minden „diétát” lehet egyszerűen elmagyarázni

Könnyű olyan címkéket ragasztani egy-egy étrendre, hogy „csökkentett szénhidráttartalmú”, „fehérjedús”, „tejmentes”, „gluténmentes”, stb., de ezek nem írják le teljes egészében a lényeget, csak egy részletre fókuszálnak. Azért is tudott elterjedni számos diétairányzat, mert (látszólag) egyszerű, könnyen, gyorsan megjegyezhető alapelvre épülnek, ami így azt sugallja, hogy bárki által könnyedén követhetők. Egy megfelelően összeállított étrend ennél azért bonyolultabb, mert több szempontot is figyelembe vesz, nem csak például a makrotápanyagokat vagy egyes allergéneket.

2.     Eltérő egészségi állapot

Másnak a gyógyszerét sem szedjük be, ideális esetben, mert nem biztos, hogy ugyanaz a betegségünk, vagy van más betegségünk is, ami befolyásolná az adott szer szedését. Ugyanígy van ez a diétáknál. Ráadásul a hormonális státuszunk, az enzimeink, vagy például az emésztőrendszerünk állapota is eltérő lehet, így nem ehetjük ugyanazt.

3.     Eltérő fizikai aktivitás

Az egészségi állapot mellett a fizikai aktivitás jellege, gyakorisága, időtartama, intenzitása is meghatározza egy étrend energia- és tápanyagösszetételét. De ha ugyanazt és ugyanannyit is edzenénk, mint mások, akkor is lennének különbségek a javasolt étrendben.

4.     Eltérő szokások és életmód

Meglehet, hogy a másik ember napi rutinja teljesen eltér a miénktől, s mi mondjuk nem bírunk olyan sokszor enni, vagy éppenséggel olyan mennyiséget, mint ő, mert más az időbeosztásunk, az étvágyunk, vagy nincs alkalmunk mindig meleg ebédet fogyasztani. Vagy éppen más munkarendben is dolgozunk, így később vagy korábban kelünk, és emiatt teljesen elcsúsznának a napi étkezések.

5.     Eltérő ízlés

Egy ideális étrend figyelembe veszi az egyéni ízlést is, így nem tartalmaz olyan alapanyagokat, ételeket, amiket kifejezetten utálunk, hiszen úgysem ennénk meg, vagy nem jó szájízzel. Természetesen az sem megoldás, hogy mindig csak a kedvenceinket együk, de fontos az ízlés figyelembe vétele. Könnyen lehet, hogy ami a kollégánk a fogára való, azt mi ki nem állhatjuk.

6.     Eltérő konyhai ismeretek

A legtökéletesebben megtervezett étrend sem ér semmit, ha nem tudjuk elkészíteni a benne szereplő ételeket. Fontos annak ismerete is, hogy ki mennyire járatos a konyhai műveletekben, mennyire egyszerű vagy éppen bonyolult ételek szerepelhetnek benne.

Akkor milyen étrendet, diétát kövessünk? Olyat, ami ránk lett szabva, s a fenti kritériumokat is figyelembe veszi. Nem feltétlenül gyorsabb, sokkal inkább tartósabb és fenntarthatóbb eredményeket érünk el, ha például dietetikus segítségét vesszük igénybe. Így valóban a nekünk szánt, ránk szabott tanácsokat követhetjük. Ami nem lesz jó a barátunknak, szomszédunknak, kollégánknak…

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.01.14.

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This