Demencia: Ismerd fel a jeleket!

Dr. Sátori Mária 1990 óta segíti a neurológiai betegeket, kiemelt figyelemmel a sclerosis multiplex, a fejfájás és a Parkinson-kórban szenvedők iránt. Szakmai elkötelezettségét számos elismerés is tanúsítja: 2006 óta a Magyar Fejfájás Társaság vezetőségi tagja, 2018 óta pedig Tatabányán majd, 2023 óta a Szent János Centrumkórház SM centrumának főorvosa. Dr. Sátori Mária elsősorban járóbetegellátásban dolgozik. Emellett aktívan részt vesz neurológiai kutatásokban is, melyek révén új kezelési lehetőségeket tár fel a betegek számára. Olyan precizitást kíván ez a munka, ami a mindennapi betegellátásra is áttevődik. Folyamatosan naprakész a szakterület újdonságaival, így biztosítva a legmagasabb szintű ellátást páciensei számára.

Kedves Dr. Nő, ismertetné az olvasóinkkal, hogy mi is az a demencia?

A demencia egy tünetegyüttes, amely az agyi funkciók hanyatlását jelzi. A demencia okozta hanyatlás mértéke olyan jelentős lehet, hogy az érintett személy és családja számára a mindennapi élet szinte minden aspektusát befolyásolja. A munka, a társas kapcsolatok és a mindennapi tevékenységek elvégzése is komoly kihívássá válhat.

Ennek oka, hogy a demencia egy visszafordíthatatlan, idővel súlyosbodó agyi megbetegedés. A betegség előrehaladtával a beteg memóriája és gondolkodási képessége fokozatosan romlik, míg végül képtelenné válik a mindennapi élet alapvető feladatainak ellátására.

A demencia nem csupán EGY betegség, hanem számos kórkép állhat mögötte, leggyakrabban az Alzheimer-kór. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a demencia nem egyenlő az öregséggel. Idős embereknél gyakoribb a demencia kialakulása, de ez az alattomos betegség bármilyen életkorban előfordulhat.

Milyen típusú demenciák léteznek?

A statisztikák szerint ma csaknem 50 millió ember él demenciával a világon, Európában 10 millióan szenvednek a kórtól, de 2050-re ez a szám háromszorosára nőhet, mivel számos demencia típus létezik, de a leggyakoribbak a következők:

Alzheimer-kór: Ez a demencia leggyakoribb típusa, az esetek 60-80%-át teszi ki.

Vaszkuláris demencia: Ez a demencia a második leggyakoribb típusa. A vaszkuláris demenciát az agyi erek károsodása okozza, ami stroke-hoz, agyi infarktushoz vagy más érrendszeri problémákhoz vezethet. A tünetek az Alzheimer-kórhoz hasonlóak lehetnek, de gyakran járnak járás- és mozgászavarokkal is.

Lewy-testes demencia: Ez a demencia a harmadik leggyakoribb típusa. A Lewy-testes demenciát a Lewy-testek nevű abnormális fehérjehalmazok felhalmozódása okozza az agyban. A tünetek változatosak lehetnek, de gyakran járnak memóriavesztéssel, hallucinációkkal, téveszmékkel és ingadozó kognitív funkciókkal.

Frontotemporális demencia: Ez a demencia ritkább. A tünetek a személyiség és a viselkedés változásait, a nyelvi nehézségeket és a gondolkodási képességek romlását foglalhatják magukban.

Fontos megjegyezni, hogy a demencia nem az öregedés normális része. Ha valaki aggódik a saját vagy egy hozzátartozója mentális egészsége miatt, forduljon orvoshoz, aki elvégezheti a szükséges vizsgálatokat a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés megtervezéséhez.

Mi okozza és milyen tünetei vannak a demenciának?

A demencia kialakulásának oka nem mindig egyértelmű. Számos tényező növelheti a kockázatot, mint például: életkor, genetika, családi kórtörténet, életmódbeli tényezők.
A demencia leggyakoribb tünetei közé tartoznak: emlékezetkiesés, gondolkodási nehézségek, tájékozódási zavarok, az érintettek eltévedhetnek ismerős helyeken is, nyelvi zavarok tapasztalása, személyiségváltozás.

Fontos megjegyeznem, hogy az első tünetek szinte észrevehetetlenek. Néha csak az tűnik fel, hogy elfelejti az ember, hogy hol a kulcsa, vagy a pénztárcája, elfelejt szavakat, ingerült lesz és ezeket a tüneteket ráfogják a stresszre és a fáradtságra. Ezek miatt is hangsúlyozom, hogy nagyon fontos a korai felismerés és a szűrés!

Hogyan lehet diagnosztizálni a demenciát?

A demencia diagnosztizálása összetett folyamat, amely több lépést is magában foglal. A diagnózis felállításához az orvos a következőket fogja tenni: anamnézist vesz fel, fizikai vizsgálatot végez, labor és képalkotó vizsgálatokat fog kérni, valamint kognitív tesztek elvégzését fogja javasolni. A demencia diagnózisa nem mindig egyszerű, és sajnos hosszabb időbe is telhet. A diagnózis felállításához az orvosnak figyelembe kell vennie a tüneteket, a kognitív tesztek, a képalkotó vizsgálatok eredményeit.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a demencia korai diagnózisa fontos, mert a korai kezelés javíthatja a betegek életminőségét és lassíthatja a betegség progresszióját (súlyosbodását).

Hogyan lehet megelőzni a demenciát?

A demencia megelőzése összetett téma, és nem létezik egyetlen biztos módszer a megelőzésére. Azonban számos olyan lépést tehetünk, amelyekkel csökkenthetjük a demencia kockázatát:

  • egészséges életmódot követünk: figyelünk a táplálkozásunkra, a rendszeres mozgásra, kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást,
  • mentális aktivitás: ápoljuk a kapcsolatainkat, új dolgokat tanulunk, kognitív teszteket végzünk,
  • stresszkezelés: aludjunk eleget, lazítsunk,
  • rendszeres szűrés: vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon (vérnyomás, vércukor, demencia stb.).

Fontos megjegyezni, hogy a demencia kockázatát nem lehet teljesen kiküszöbölni. Azonban az egészséges életmód fenntartása és a demencia kockázati tényezőinek kezelése jelentősen csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Mennyit számít a korai diagnózis?

A korai diagnózis kulcsfontosságú a betegség lefolyásának lassításához és a tünetek enyhítéséhez, ezáltal hosszabb és teljesebb életet biztosítva az érintettek számára.

A korai diagnózis 10-15 évvel is meghosszabbíthatja a beteg aktív és önálló életét. Ez idő alatt tovább élvezhetik a szeretteikkel töltött időt, továbbra is dolgozhatnak, és aktívan részt vehetnek a társasági életben. A hatékonyabb kezelés lassíthatja a betegség előrehaladását és enyhítheti a tüneteket, javítva a memóriát, a gondolkodást és a viselkedést. Ezenkívül elősegíti a jövőre való tervezést, hogy a betegek méltósággal és autonómiával élhessék életüket.

Számos módja van a demencia korai diagnosztizálásának, többek között kognitív tesztek, vérvizsgálatok és képalkotó vizsgálatok. Fontos, hogy aggodalom esetén orvoshoz forduljunk a kockázati tényezők felméréséhez, a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez és további tanácsadáshoz.

Sátori dr. nővel folyatott beszélgetésünk második részében a demencia szűrésének és kezelésének lehetőségeiről fogunk beszélgetni.

2024.06.17

Share This