LENDÜLJ FORMÁBA! HOGYAN CSINÁLD ÉS HOGYAN NE?

Vészesen közeleg a nyár, és sokan a hőn áhított alak érdekében észveszejtő diétákba és kúrákba kezdenek, amelyekkel a rövid távú sikerek mellett akár komolyan veszélyeztethetik az egészségüket. Instant megoldások és elérhetetlen célok helyett vegyük végig, mi az, ami lassabb, de biztosabb, és nem utolsó sorban biztonságosabb eredményekhez vezet.

Tavasszal egyre szaporodnak a diétás termékek, módszerek, kúrák, amelyek látványos, gyors és fájdalommentes változást, csodás alakot és fittséget ígérnek. Természetesen lemondások és szenvedés nélkül. Óriásplakátokról integetnek vissza a sármos celebek, sztárok (?), akik izmos, feszes testükkel az éppen aktuális termékeiket reklámozzák, a közösségi médiában pedig az influenszerek teszik ugyanezt fizetett együttműködések keretében, filterekkel és retusálással módosított fotóik sokaságával. Nehéz ellenállni ezeknek kampányoknak, elvégre az esztétikus külső iránti vágy érdekében sokan szinte bármit megtennének, és bármilyen összeget kifizetnének, csak működjön a termék, a diéta, a kúra, a kezelés. De milyen áron?

Még egy egészséges szervezet számára is nagy igénybevételt jelent az erőltetett ütemű és hirtelen nagymértékű fogyás, a tápanyagokban hiányos étrend, hát még egy betegség miatt legyengült vagy éppen speciális étrendre, gyógykezelésre szoruló test számára. Éppen ezért legyél észnél, mielőtt a túl nagy változást túl rövid idő alatt ígérő diétába, kúrákba kezdesz! A változást itt sem adják ingyen, hiszen az egészségeddel fizethetsz a könnyen jött, gyorsan ment jellegű fogyásért cserébe.

Milyen apró változtatásokkal érhetsz el hosszú távú eredményeket?

Íme néhány egyszerű, talán agyoncsépelt, de mégis hatásos, fenntartható tipp:

  • Egyél rendszeresen! Ehhez az is fontos, hogy ha csak lehet, tervezd meg előre, hogy hozzávetőleg mit és mikor fogsz enni, vagy honnan szerzed be az ételt! Ennek megfelelően tudsz bevásárolni és főzni is.
  • Igyál eleget! A megfelelő folyadékfogyasztás, ami elsősorban sima vízből származik, minden sejtednek lételeme. Ha keveset iszol, az emésztésed és a kedved sem lesz jó, hamarabb elfáradsz. Emiatt hamarabb kezdhetsz el csipegetni is, amely pont ellentétes azzal, ami a célod lenne.
  • Ha nem érted, mégis mitől hízol vagy miért nem megy a fogyás, pedig alig eszel, az egyik megoldás lehet, hogy elkezded táplálkozási naplóban követni, például az ALSAD-ban, hogy mit, mikor, mennyit ettél, ittál. Érdekes megfigyelésekre tehetsz szert, amely sok esetben már önmagában elég a változtatáshoz. Komolyabb esetekben, vagy ha valamilyen orvosilag igazolt problémád is akad, jól teszed, ha dietetikussal konzultálsz. Ezt akár az ALSAD rendszerén keresztül is megteheted.
  • A felesleges cukorfogyasztás csökkentése, mellőzése gyakran már önmagában elég lehet néhány kiló, centi „leadásához”. Figyeld meg, miben mennyi cukor van! Lehet, hogy meg fogsz lepődni, mennyi cukrot ettél vagy ittál meg eddig szinte észrevétlenül.
  • A legkönnyebben ott tudsz energiát spórolni, hogy kerülöd a zsírban gazdag élelmiszereket, ételeket. A bő olajban sült, rántott hús, sült krumpli és egyebek a sütőben is elkészíthető minimális mennyiségű olaj felhasználásával. Még jobb, ha inkább párolva, főzve, roston sütve készíted az ételeket.
  • Felejtsd el a koplalást! Könnyű megoldásnak tűnik, de egyben igen nagy szenvedést is okoz. A többször keveset elve jobban beválik, mert sosem leszel annyira éhes, hogy később már ne tudd kontrollálni, miket eszel össze-vissza.
  • Ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem! Válassz olyan mozgásformát, amiben örömödet leled!
  • Aludj eleget! A kialvatlanság miatt nehezen tudsz koncentrálni arra, hogy mi kerül a tányérra, többször kívánsz meg cukorban, zsírban gazdag ételeket, és többször nassolsz, mint azt a pihentető, elegendő mennyiségű és minőségű alvás mellett tennéd.

Nem csak idén lesz nyár. Figyelj magadra egész évben!

Schmidt Judit dietetikus Youteefool

2022.04.29.

Kapcsolódó olvasnivalók:

(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_06_fogyokura.pdf; https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/brain-response-to-food-stimuli-may-explain-link-between-inadequate-sleep-an; https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/keeping-your-weight-under-control)

Share This