MIBEN SEGÍT A DIETETIKUS? HOGY ZAJLIK EGY DIETETIKAI KONZULTÁCIÓ, MI AZ ÉTRENDI TERÁPIA?

Az senki előtt nem titok, hogy a táplálkozásunknak alapvető szerepe van egészségünk megőrzésében, egészségünk visszanyerésében, a betegségek terápiájában. Annak érdekében, hogy az étkezésünk valóban a fentieket szolgálja a dietetikus lehet legnagyobb segítségünkre.

A dietetikus:

  • felsőfokú egészségügyi végzettségű, jártas az anatómiában, az élettanban, érti a testünk alapvető funkcionális működését, szélesek az ismeretei a betegségek kórélettanára vonatkozóan
  • tudása alkalmas egészséges és akut/krónikus betegek táplálkozás-terápiájának megtervezésére, támogatására
  • ugyanakkor nem diagnosztizál, hanem orvos által felállított diagnózis alapján dolgozik
  • tudását folyamatosan fejleszti, terápiás munkája bizonyítékokon alapul (“evidence based”) – azaz nem az aktuális divatoktól, trendektől függ.

Ideális esetben az étrendi terápia személyre szabott. Vannak természetesen a táplálkozásra vonatkozóan is tudományos alapokon meghatározott alapelvek, de ezek sem érvényesek feltétlenül ortodox módon mindenkire.

Annak érdekében, hogy az étrend minél kivitelezhetőbb legyen, minél inkább az adott kliensre legyen szabva, a dietetikus figyelembe veszi a kliens:

  • aktuális egészségi állapotát
  • korábbi betegségeit, egészségét érintő eseményeket
  • családi anamnézisét
  • a jelenlegi táplálkozási szokásait
  • életkörülményeit (anyagi lehetőségek, munkarend stb.)
  • aktuális fizikai aktivitását.

A dietetikus ismeri és megtartja a kompetenciahatárait, azaz csak olyan téren ad tanácsot, amelyre a végzettsége feljogosítja (pl. nem diagnosztizál laboreredmény vagy allergiateszt alapján, nem állít össze edzéstervet stb.). Ezen túl a dietetikus javaslatot tehet más társterületeken folytatandó vizsgálatokra (pl. allergológiai, gasztroenterológiai, diabetológiai, gyerekgyógyászati, pszichológiai stb.), a klienst tovább irányíthatja.

A dietetikai konzultáció többféle módon is történhet, ez függhet a szakember habitusától. 

Az általam vezetett konzultációkon mindig feltérképezzük a kliens aktuális egészségi állapotát, átbeszéljük a gyógyszeres terápiáját. Itt amellett, hogy elvégezzük az ún. antropometriai felmérést (testmagasság, testtömeg, testösszetétel), szóban átbeszéljük a kliensé élete során felmerült, az egészség érintő eseményeket, illetve, ha konkrét diagnózissal keres meg, akkor azt, az oda vezető eseményeket. Ehhez szerencsés, ha a kliens magával hozza a kórlapokat, zárójelentéseket, labor- és egyéb vizsgálati eredményeket.

Ezt követően áttekintjük az aktuális táplálkozási szokásokat. Ha a klienssel előzetesen tudok egyeztetni, akkor kérek egy aktuális 5 napos étrendi naplót. Ha erre nem került sor, akkor a konzultáció során mérjük fel a szokásokat. Az 5 napos napló pontosabb képet ad, mert nagyon gyakori, hogy nem igazán emlékszünk mit is ettünk előző nap vagy akár aznap is. Ezért szerencsés a dietetikusi vizit előtt min. 3, de inkább öt napos tápl. palót írni, és azt magunkkal vinni. Az aktuális étkezési szokások mellett átbeszéljük az étkezési preferenciákat, az étkezési ritmust is, valamint az alvási szokásokat, az élet- és munkakörülményeket, vásárlási szokásokat. 

A klienssel közösen kijelöljük a terápia célját, illetve ezirányba mutató, kisebb, jobban átlátható, ütemezhető részcélokat határozunk meg, amelyek mentén lehet haladni.

A konzultáció során tisztázzuk a táplálkozással kapcsolatos tévhiteket, átbeszéljük a kiegyensúlyozott normál vagy a fennálló betegséghez kapcsolódó étrendi javaslatokat. Az első konzultáció 1-1,5 órát vesz igénybe jellemzően.

Ezt követően a kliens megkezdi a szükséges életmódbeli, táplálkozásbeli változtatásokat a közösen kijelölt részcélok segítségével. Annak érdekében, hogy a haladás stabil és jó irányú legyen, a terápia során a kapcsolatos folyamatos a kliens és a dietetikus között. A konzultációk kezdetben ~2 hetenkénti, majd idővel havi, később két havi gyakoriságúak – és attól függően, hogy miként halad a kliens, felölelhetnek 6-12 hónapos időtávot is. A követő konzultációk során nézzük az előrehaladást, illetve ilyenkor finomítjuk, igazítjuk az étrendet az aktuális helyzetnek, kérdéseknek megfelelően.

A testtömeg és a testösszetétel változása mellett nyomon követjük az adott betegség tüneteinek, a laboreredmények, a közérzet, az energiaszint, az alvásminőség változását.

Jelenleg a dietetikai szolgáltatás csak korlátozott mennyiségben érhető el az alap- illetve a szakellátás szintjén, és jellemzően csak bizonyos helyzetekhez kapcsolódóan (pl. diabetológiai szakrendelés). Ezen túl, illetve az állami egészségügyi rendszer kapacitáskorlátai miatt magánúton érhetők el a dietetikusok. A magándietetikai szolgáltatás díja változó, érdemes mindig előre tájékozódni a szolgáltató honlapján, vagy telefonon rákérdezni. Más-más díja lehet egy-egy konzultációnak, egy-egy többelemű csomagnak, illetve a követő konzultációknak.

Az informatikai/digitális technológiai lehetőségek nagy mértékben tudják segíteni a közös munkát, hiszen egy megfelelő felületen keresztül (pl. Alsad Medical) a kisebb célok meghatározása, a kliens előrehaladása mind a kliens, mind a dietetikus által folyamatosan monitorozható.

Bodon Judit dietetikus

2021.02.02.

Share This