PIKNIKEZZÜNK OKOSAN!

Ahogy melegszik az idő, egyre több időt tudunk a szabadban tölteni, és így egyre több a lehetőség a kinti étkezésre is. A kerti party-k mellett ennek az egyik legjobb módja a piknikezés. Ahhoz, hogy a kellemes beszélgetés és a finom falatok, italok mellett zavartalan legyen a szórakozásunk, néhány dologra azért érdemes figyelni!

Egyeztessünk előre, osszuk meg a feladatokat!

Amikor kitűztük a piknik dátumát, helyszínét, érdemes a családdal, barátokkal előre egyeztetni, hogy ki mit hoz majd. Ezzel elkerülhető, hogy valamilyen eszköz lemaradjon, vagy éppen mindenki valamilyen mártogatóssal készüljön, de ne legyen hozzá mártogatnivaló. Lehet kijelölt felelőse a tányéroknak, evőeszközöknek, poharaknak, plédeknek, italoknak, kencéknek, édességeknek és így tovább. Ez már önmagában egy csapatépítéssel is felér. Ha a mennyiségeket is egyeztetjük, akkor kisebb az esélye annak, hogy utána a felesleges maradékokat csak kerülgessük, és végül ezek esetleg kidobásra kerüljenek (ha például már nem annyira higiénikus a fogyasztásuk).

Tisztaság, higiénia

Már az otthoni előkészületek, bepakolás során legyen fő elv, hogy csak tiszta kézzel, tiszta eszközökkel dolgozzunk! Mivel a piknikeket többnyire nem olyan helyre szervezzük, ahol teljes értékű a higiéniai infrastruktúra (pl. mellékhelyiség, kézmosási lehetőség), előre gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk kézfertőtlenítő, illetve egy vagy több palack víz, amellyel például leöblíthetjük a kezeinket. Elsődleges a kézhigiénia, hogy ne adjunk át semmilyen fertőzést a közös eszegetés közben sem. A piknik helyszínének megválasztásában is alapvető szempont lehet emiatt, hogy legyen a közelben vízvételi lehetőség, ahol legalább kezet tudunk mosni. Ha csak lehet, legyen a közelben WC is! Elvégre hosszú órákat fogunk a pléden tölteni. (A természet lágy ölén is végezhetjük a dolgunkat, ha úgy adódik, csak ne hagyjunk magunk mögött szemetet, és előtte-utána is fertőtlenítsük a kezeinket!)

Mit vigyünk és mit ne?

A másik lényeges eleme a jól szervezett pikniknek, hogy gondosan megválogatjuk az alapanyagokat, élelmiszereket, ételeket. A fő elv az, hogy kerüljük a gyorsan romló étkeket! Ha mégis ilyet viszünk, akkor azt hűtött körülmények között (hűtőtáskában, hűtőtasakban) vigyük a helyszínre és ezt fogyasszuk el elsőként! A melegben jóval gyorsabban megromlik minden, és jobb megelőzni a kellemetlen gyomorrontást.

Amit ne vigyünk: nyers tojással, nyers hússal, nyers tejjel, friss sajttal készült ételeket a könnyű romlandóság és az élelmiszerhigiéniai kockázatok miatt. A tej és a tejkészítmények (sajt, túró, joghurtos mártogatós) esetén figyeljünk a hűtött tárolásra, ezeket csak kis mennyiségben vigyük magunkkal! Lehetőleg tartós, UHT tejet pakoljunk be, ha szükséges! A halas, gombás, tojásos fogásokat tartogassuk inkább otthonra!

Amit csak lehet (pl. gyümölcsöket, zöldségeket), előre mossunk, tisztítsunk, hámozzunk meg, és szeleteljünk, daraboljunk fel! A helyszínen már nem olyan könnyű egy egyenetlen talajon, a pléden ülve ugyanezt megtenni. Sokkal könnyebben elfogynak a kényelmesen elfogyasztható falatok. Ne feledkezzünk meg az elegendő mennyiségű folyadékról sem, amely nagyobb részben ivóvíz legyen!

Csökkentsük vagy kerüljük el az egyszerhasználatos eszközöket!

Ne csak a piknikmenü összeállításánál legyünk környezettudatosak, de válasszunk olyan csomagolóanyagokat, evőeszközöket, poharakat is, amelyek nem egyszeri használatra szolgálnak! Néhány példa: A papírszalvéta és a konyhai papírtörlő textil szalvétával és konyharuhával, az alufólia, folpack méhviaszos (akár házilag készített) kendővel helyettesíthető.

Tartsuk tisztán a környezetet!

A piknik során is termelődnek eldobható hulladékok, ezeknek már eleve készítsünk be valamilyen szemeteszsákot, amelyet magunkkal viszünk, és nem hagyjuk a helyszínen! Vagy összegyűjtve egyből dobjuk a hulladékgyűjtőbe, kukába, ha olyan helyen vagyunk, ahol ez elérhető. A szelektív hulladékgyűjtés szabályait ekkor is tartsuk szem előtt!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.05.30.

(Források: https://portal.nebih.gov.hu/-/elelmiszerek-okozta-megbetegedesek-megelozese; https://www.eatright.org/health/lifestyle/seasonal/how-to-prevent-7-picnic-food-safety-mistakes; https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/keeping-food-safe-on-a-picnic)

Share This