KOMPOSZTÁLÁS – A TERMÉSZETES ÚJRAHASZNOSÍTÁS

A környezettudatos magatartás részét képezi az is, ahogyan a háztartásban, kertben keletkező hulladékokkal bánunk. Egy részük újrahasznosítható például a szelektív hulladékgyűjtés segítségével, más részüket (a „zöld” hulladékokat) pedig a komposztálással juttathatjuk vissza a természet körforgásába. Rövid, de nem teljes körű útmutatót adunk arról, hogy miért érdemes, és hogyan lehet komposztálni?

Mi a komposztálás?

A komposztálása teljesen természetes folyamat, amivel sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél több, arra alkalmas anyag kerüljön ez úton is újrahasznosításra.

„A komposztálás az elkülönítetten gyűjtött biohulladék ellenőrzött körülmények között, oxigén jelenlétében történő autotermikus és termofil biológiai lebontása, mikro- és makroorganizmusok segítségével.”

Ennek részeként a már felesleges, de még komposztálható, elsősorban növényi eredetű anyagok szabályozott körülmények között kerülnek lebontásra, és közben humusz keletkezil. A humusz szerepe sokrétű. Többek között segít abban, hogy a talaj apró szemcséit morzsákká tapasztja össze, táplálja a növények gyökereit, miközben a talajban élő mikroorganizmusok számára is tápanyagot biztosít.

A komposztálás főbb előnyei

  • Mi is részt vállalhatunk a humusz keletkezésében, és ezáltal a környezetünk erőforrásaink újratermelésében.
  • Nagy mértékben csökkenthetjük a háztartási élelmiszerhulladék mennyiségét is, amely enélkül a hulladéklerakóba kerülve nem jutna vissza a talajba.
  • A háztartási szemét mennyiségének csökkentése révén a hulladékszállítás költsége is lejjebb vihető, valamint, ha otthon komposztálunk, akkor virágföldet sem kell majd vásárolnunk.
  • A kerti hulladék égetését mellőzve csökkenthetjük az ezáltal a levegőbe kerülő égési termékek mennyiségét. is

Hol tudunk komposztálni?

Sokak számára elsőre idegennek hangozhat a komposztálás, mivel bonyolult műveletnek tűnhet. Ráadásul a kert nélküli lakásokban nem biztos, hogy mindenki kezdene szívesen bele a komposztálásba, mivel tart attól, hogy majd giliszták lepik el a lakást, büdös lesz és kosszal jár az egész folyamat. Szerencsére ezek nem valós félelmek.

  • Kertben – Azok, akiknek van saját kertje, vagy olyan helyen laknak, ahol erre alkalmas földterületen ezt meg tudják oldani, jó megoldás egy, akár saját kezűleg összállított komposztláda beüzemelése. Természetesen vásárolni is lehet fa, fonott, műanyag és fémhálós ládákat is. Nem elég csak telepakolni a ládát, a komposztot gondozni is kell (pl. időnként átforgatni, levegőztetni). Járjunk utána a részleteknek, mielőtt belekezdünk, hogy ne vesszen kárba a befektetett munkánk!
  • Lakásban, erkélyen – Nem az ördögtől való művelet és erre alkalmas jól záródó, de közben jól is szellőző eszközökkel szinte szagtalanul, tisztán is megoldható a beltéri komposztálás. Ehhez adott esetben szükség lehet valódi gilisztákra is (zárt körülmények között persze), vagy olyan, a komposztálás folyamatát gyorsító, komposztérést serkentő, a komposzt minőségét javító mikroorganizmus-enzim készítményre, amely segíti a komposztban végbemenő lebomlási folyamatok kordában tartását. Érdemes ehhez is alaposan utánajárni a folyamatnak, akár egy rövidebb komposztálásról szóló tanfolyam keretében is (online vagy offline).
  • Közösségi komposztálás – A fenti procedúrákat elkerülhetjük, ha például nincs kertünk vagy nem állnánk neki az otthoni komposztálásnak. Az összegyűjtött komposztálásra váró hulladékot elvihetjük az erre a célra kialakított közösségi komposztálókba.
  • Applikációval – A Share Waste applikáció segítségével felvehetjük a kapcsolatot azokkal, akik szívesen befogadják, átveszik az összegyűjtött, komposztálásra váró hulladékot, mert például a saját kertjükben hasznosítani tudják azt.

Mit lehet és mit nem komposztálni?

Fontos szabályai is vannak a komposztálásnak, így sajnos, nem minden kerülhet a komposztba. Kövessük a ábrán is bemutatott instrukciókat, illetve a közösségi komposztálóknál kifüggesztett listákat is vegyük alapul!

Ne féljünk belekezdeni, idővel könnyen beletanulunk ezekbe az alapelvekbe, és ezt a tudást átadhatjuk a környezetünkben élőknek, családtagjainknak, gyermekeinknek is. A Föld is hálás lesz érte.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.05.13.

(Források: https://humusz.hu/komposztalj/; https://humusz.hu/komposztalj/alapok; https://humusz.hu/sites/default/files/komposzt_utmutato_final.pdf; https://humusz.hu/sites/default/files/Dokumentumok/komposztalas/komposztalas_csaladban4.pdf)

Kapcsolódó cikkek:

Share This