Mire figyeljünk az étrend összeállításakor szénanátha esetén?

A szezonális allergiák közé tartozó szénanátha vagy allergiás rinitisz igen gyakori allergiás betegség. A szénanáthára jellemző tünetek közé tartozik például az orrfolyás, az orrviszketés és az orrdugulás. Vajon az étrend mennyire befolyásolja ezek megjelenését?

Míg néhány ember egész évben tapasztalja ezeket a tüneteket, sokaknál a tünetek szezonálisak (tavasszal vagy nyáron jelentkeznek), és az adott allergiától függően jelennek meg. Valamelyest az étrend is fontos szerepet játszhat az immunrendszer hatékonyságának növelésében, valamint a gyulladáscsökkentésben, s ez által a szénanáthás tünetek enyhítésében. Olyan élelmiszerek, ételek fogyasztása javasolt, amelyek segítenek csökkenteni az allergiás reakciókat, a kellemetlen gyulladást, és javítják az immunrendszer működését. 

Azt azonban le kell szögezni, hogy önmagában az étrend módosítása nem feltétlenül elegendő a szénanátha vagy a tavasszal-nyáron jelentkező pollenallergiás tünetek megelőzése, enyhítése terén. Gyakori, súlyosabb, az életminőséget rontó panaszok esetén mindenképpen forduljunk allergológushoz, mivel szükség lehet gyógyszeres segítségre is. 

Íme néhány étrendi javaslat, ami segíthet megkönnyíteni a tavaszi időszakot

Az első és legfontosabb, hogy ha valamely táplálékösszetevőre bizonyítottan allergiásak vagyunk, akkor azt hagyjuk el az étrendből! Az így kiesett tápanyagok megfelelő pótlásáról gondoskodni szükséges a hiánybetegségek elkerülése érdekébe, ebben kérjük dietetikus segítségét! 

Az antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a zöldségek és gyümölcsök segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az allergiás reakciókat. A C-vitamin potenciálisan csökkentheti az allergiás reakciók súlyosságát és a hisztamintermelést, lelassítva a szervezet túlzott reakcióját a pollenekkel szemben. Vigyázni kell azonban, mert egyes fajták magas hisztamintartalmuk miatt (nagy mennyiségben) kerülendők lehetnek, más élelmiszerek, nyersanyagok esetén is. Például a savanyú káposzta, kovászos uborka, kimchi, a paraj, a citrusfélék, az érett sajtok, a bor és egyéb alkoholtartalmú italok.

Az alma és a hagyma antioxidáns hatású kvercetint is tartalmaz, egy természetes antihisztamint, amely különösen kedvezőnek tűnik a szénanátha ellen tűnik hatásosnak. 

Az antioxidánsokban gazdag kurkuma és gyömbér, önmagában, szárított formában hozzáadva az ételekhez vagy teaként szintén segíthet a gyulladáscsökkentésben.

Az ómega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladást és javíthatják az immunrendszer működését. A lenmag és a lenmagolaj, a mandula gazdag ómega-3 zsírsavforrás. A halak és egyes halkészítmények magas hisztamintartalmuk miatt (pl. füstölt hering, halikra, szárított szardella, szardínia, tonhal, halszósz, osztrigaszósz) nem, vagy csak frissen elkészítve javasoltak. Általánosságban más jellegű ételek esetében is fontos a frissességre való törekvés.

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek, ételek, például az élőflórás joghurt, a kefir segíthetnek javítani az emésztést és támogatni az immunrendszert.

Ha új élelmiszert próbálunk ki, különösen, ha hajlamosak vagyunk az allergiás reakciókra, akkor csak fokozatosan vezessük be ezeket az étrendbe! Segíthet, ha táplálkozási naplót vezetünk ezen időszak alatt, amelyben rögzítjük az esetleges tüneteket, panaszokat is. Ezt megtehetjük már online is, nem szükséges papíron vezetni a naplót.

Különösen igaz ez a keresztallergia esetére, mivel elképzelhető, hogy meglévő pollenallergia esetén bizonyos zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is allergiaszerű, a szájüreget érintő tüneteket okoz. Például nyírfapollenallergia esetén az alma, cseresznye, meggy.

Néhány gyógytea, például a kamilla, az édeskömény, a menta és a zsálya segíthet csökkenteni az allergiás reakciókat és támogatni az immunrendszer működését. Amennyiben tartósan gyógyszert szedünk, a gyógyteák fogyasztását is egyeztessük kezelőorvosunkkal, mint ahogy a különféle étrend-kiegészítőket is az esetleges kölcsönhatások elkerüléséhez.

Összefoglalásként megemlíthető, hogy az étrend változtatása segíthet csökkenteni a szénanátha tüneteit, de fontos megjegyezni, hogy ez csak egy része a kezelésnek, és nem helyettesítheti az orvosi kezelést vagy a gyógyszereket. 

Komolyabb szénanáthás, allergiás tünetek esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.05.02.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források:

https://www.healthline.com/health/seasonal-allergies-best-foods

https://www.sbs.com.au/food/article/2022/09/05/these-five-foods-could-help-you-battle-hay-fever-symptoms

https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/09/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_09_hisztamin.pdf

Share This