Hogyan együnk-igyunk a farsangi-báli szezonban?

A farsang a jókedv, a mulatozás, tánc, a beöltözés, no meg a fánk, a korhelyleves, kocsonya, disznótoros időszaka is. A bálok asztalai is roskadoznak a finomabbnál finomabb falatoktól. A túlzott hedonizmusnak azonban könnyen meglehet a „böjtje”.

Mikor kezdődik és meddig tart?

Január 6-a, vagyis vízkereszt azért is nevezetes dátum, mert ekkor kezdődik a farsangi időszak. Megkezdőnek a farsangi bálok, mulatságok is. Még javában tart a tél, s ugyan elég enyhe az időjárás, jöhetnek még fagyos napok, éjjelek. A karácsony, szilveszter után megmaradt ételek mellett a disznótorok ételei is előkerülnek. A télen eltett falatokat is ekkor éljük fel igazán. A hideg, borongós idő miatt is inkább azokat az ételeket kívánjuk, amik több energiát tartalmaznak. A mulatozás kellékei között az alkoholos italok is bőven megtalálhatók.

A farsangi ételek jelképesen azt a célt is szolgálják, hogy a természetet is bőséges termésre késztessék, s még a húsvéti böjt előtt mindenki kellően jóllakjon, s feléljük a télre eltett készleteket a tavasz előtt.

Ugyanakkor a zsírban gazdag, káposztás, nehezebb fogások könnyen megülhetik a gyomrunkat, s az alkohol sem éppen májkímélő italunk.

Hogyan tudjuk átalakítani a klasszikus menüt?

Senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy finomakat egyen, pláne olyan ételekből, amiket szeret, s amik elsősorban a mostani szezonban élvezhetők igazán. Nyáron ugyanis már kevésbé kívánjuk a nehezebb, testesebb fogásokat.

Az év többi szakaszában követett, orvos és dietetikus által javasolt étrendet, különösen, ha komolyabb egészségügyi okai vannak (pl. vese-, cukor-, májbetegség…), csak annyira enyhítsük ekkor is, ami még nem okoz se rövid, se hosszú távon panaszt!

Íme néhány javaslat, hogyan tudjuk “könnyíteni” a farsangi menüt:

  • A fánk tésztájához a simaliszt mellett vagy helyett használhatunk rostban gazdagabb lisztet is, ezzel növeljük a fánk telítőértékét is. A kevesebb több jeligére így egy-két fánkkal is bőven jól fogunk lakni. A fánkot nemcsak bő, forró olajban/zsírban lehet kisütni, hanem akár a sütőben is egy vékonyan kiolajozott tepsiben. Így kevesebb zsiradékot szív magába a tészta, s máris könnyebben emészthetővé, energiaszegényebbé tehető a végeredmény. A fánk ízesítésére válasszunk cukor nélkül vagy a hagyományoshoz képest kevesebb cukorral eltett lekvárt!
  • Ha a disznótorból maradt ételeket kívánjuk meg, ne hanyagoljuk el mellőlük a bőséges mennyiségű savanyúságot! A napi zöldségfogyasztásba a savanyított, fermentált zöldségek is beleszámítanak, s a rostok mellett vitaminnal, ásványi anyagokkal is bővítik a menüt. Nem is beszélve a prebiotikus tulajdonságukról, ami az emésztés könnyítését segíti elő.
  • A kocsonyába tegyünk minél több zöldséget! Amikor megdermedt, kaparjuk le a tetejéről a zsírréteget! Ettől még finom, élvezhető marad, de kicsit csökkentettük a zsírmennyiséget. Amiből bőven akad még a farsangi, báli menüben.
  • A káposztafélék igen értékes zöldségeink, tele rostokkal, vitaminnal, ásványi anyaggal, de sajnos, nem mindenki emésztő rendszere bírja a nagyobb mennyiséget. A puffasztó hatás csökkenthető, ha például köménymaggal vagy őrölt köménnyel együtt főzzük a korhelylevest, vagy fedő nélkül! Inkább együnk egyszerre kevesebbet, nehogy megártson!
  • A kevesebb használata akkor is előnyös, ha nincs vesebeteg vagy magas vérnyomásos a családban. Használjunk több fűszert, ezzel ellensúlyozhatjuk a só „hiányát”.
  • Bánjunk csínyján az alkohollal! A testes, tömény italok helyett inkább a fröccs felé toljuk el a hangsúlyt! Bár inkább a nyári szezonhoz illik, de a buborékok miatt a pezsgőhöz hasonlatos italt jelent a fröccs, ami segíti abban is, hogy az alkohol mellett vizet is igyunk bőséggel. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a szóda a több, s nem a bor.

Schmidt Judit, dietetikus (Youteefool)

2023.01.11

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This