Ősszel és télen se felejtsünk el eleget inni!

Nyáron a magas hőmérséklet, a napfény és a fokozott izzadás miatt jóval gyakrabban jut eszünkbe, hogy nagyot kortyoljunk egy pohár hűsítő innivalóból. A hűvös idő beálltával már inkább a forró italokra vágyunk jobban, de ekkor is fontos odafigyelni a megfelelő hidratációra.

Mit is jelent a hidratáció?

Röviden arra utal, hogy mennyire hidratált, vagyis folyadékkal ellátott a testünk, elvégre minden élettevékenységünknek, szervünknek, sejtünknek szüksége van a folyadékra. A mozgásunk, emésztésünk, gondolkodásunk, vérnyomásunk, immunrendszerünk, hangulatunk is nagyban függ attól, hogy eleget ittunk-e a nap során. 

Mennyi folyadékot igyunk egy nap?

Gyakori kérdés, hogy mégis, mennyi az elegendő? Általánosságban egy egészséges, normál testmagasságú, testméretű, átlagos fizikai aktivitású nőnek, a mérsékelt égövön, vagyis hazánkban is, ez kb. 2 litert, míg egy azonos adottságokkal rendelkező férfinak 2,5 litert jelent. Sokak számára ez a mennyiség, különösen ősszel, télen teljesíthetetlennek tűnik. A másik ok, ami miatt sokan nem isznak eleget, mert attól félnek, hogy akkor gyakran kellene meglátogatniuk a mellékhelyiséget. Ez jogos félelem akkor, ha valaki mondjuk olyan munkahelyen vagy -körülmények között dolgozik, ahol ez nem teljesen megoldott.

A 2-2,5 liter folyadékba azonban nemcsak a megivott, de az élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott folyadékot is beleértjük. Természetesen fontos, hogy a nagyobb részét valóban megigyuk, elsősorban víz (ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz) formájában, de emellett a tej, tejes italok, mártások, főzelékek, turmixok, levesek, lédús zöldségek, gyümölcsök folyadéktartalma is beleszámít a napi adagba.

Az általánosan javasolt mennyiség több lehet, ha valaki magasabb, nagyobb a testtömege, nehéz fizikai munkát végez, többet edz, sportol, vagy egyszerűen csak aktívabb a nap során (például sokat áll, gyalogol), ill. ha melegebb helyen tölti a napjait (például egy gyárban, műhelyben, üzemi konyhán). 

Mit igyunk ősszel, télen?

A testhőmérsékletünk stabilizálása és a közérzetünk javítása érdekében ilyenkor kevésbé esik jól egy pohár hideg víz, szívesebben nyúlunk egy csésze, bögre forró tea után. Ilyenkor is fontos persze, hogy a nap során zömmel sima vizet igyunk, ami persze tea formájában is megoldható. A tea esetében figyeljünk arra, hogy ne egész nap koffeintartalmú (fekete vagy zöld) teát igyunk, mert akkor este nehezebb lehet ez elalvás, főleg az arra érzékenyebbek számára. Hacsak lehet, ne vagy csak ritkán cukrozzuk a teát, mert sok kicsi sokra megy alapon ez is hozzájárul a napi energia-felvételhez (a méz is). 

A gyümölcs alapú, vagy időnként a szelídebb gyógynövényekből készült tea is alkalmas a folyadékpótlásra. A gyógynövényeket időnként cserélgessük, s ha tartósan gyógyszert kell szednünk, egyeztessünk orvosunkkal, hogy mely gyógynövények ellenjavallatok az adott hatóanyaggal együttfogyasztva.

Ne várjuk meg, hogy szomjasak legyünk, igyunk már az előtt! A vizelet színe is sokat elárul arról, hogy kellően hidratáltak vagyunk-e. A sötétebb vizelet egyértelmű jele annak, hogy nem ittunk eleget. 

A kávé, bár tartalmaz vizet is, alapvetően nem a folyadékpótlást, inkább az éberséget szolgálja. Azt a mennyiségű vizet, amit a koffein „kihajt”, megisszuk a kávéval is, de azért érdemes mégis minden csésze kávé mellé egy újabb pohár vizet is meginni.

Az alkohollal legyünk ekkor is mértékletesek! Bár az adventi vásárokban fogyasztott forralt bor alkoholtartalma némileg csökken a forralás során, azért ezt sem érdemes túlzásba vinni, már csak a tetemes mennyiségű cukortartalom miatt. Tévhit, hogy a hideg ellen jót tesz az alkohol, mert melegen tartja a testet. Ellenkezőleg, a kimelegedés érzete csak átmeneti és megtévesztő (például az arcpír), s nem vesszük időben észre, hogy már alaposan átfáztunk.

Természetesen azok, akik számára a napi folyadékmennyiség korlátozva van (például vesebetegség, dialízis miatt), a napi folyadékmennyiséget, -minőséget orvosukkal, dietetikusukkal is egyeztessék!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.vesebetegdieta.hu/tippek-a-folyadekszegeny-etrendhez

Forrás:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/10/taplalkozasi-akademia-hirlevel-2020-10-oszi-teli-hidratacio.pdf

A folyadékfogyasztás hatása az agyműködésre

Share This