Mit együnk gyomorrontás esetén?

Túl zsíros, túl fűszeres, túl csípős, túl sok, túl forró, romlott, fertőzött, lejárt…? A gyomorrontásnak sok oka lehet. Az ünnepi időszak azért lehet kritikus ebből a szempontból, mert a megszokottnál többet, többfélét eszünk, iszunk, rövid idő alatt. Nem mindenki gyomra bírja ezt zokszó nélkül. Mit tegyünk, ha nem tudtuk elkerülni?

Koplalás, de nem szomjazás

Jól eshet, ha egy ideig nem is eszünk semmit, de az ivást ne hagyjuk el! Pótoljuk a hasmenéssel, esetleges hányással elveszített folyadékmennyiséget! A különféle levesek azért is eshetnek jobban ilyenkor, mert ezek a szükséges ásványi anyagokat, elektrolitokat is tartalmazzák. Persze ez elég, ha csak egy szűrt csontleves vagy zöldségleves lesz, a tartalmas és zsíros levesek, krémleveseket hagyjuk meg máskorra! Legyen az ágy, kanapé mellett egy nagy kancsó nem túl erősre főzött tea, amiből napközben többször is iszunk, így nem tévesztjük szem elől! A frissen facsart, préselt, szűrt gyümölcs-, zöldséglevek is jól jöhetnek.

Kerüljük az alkoholt, kávét egy ideig! Ezek tovább irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját! Néhány nap kihagyás bőven ránk fér e téren is.

Ha a hasmenés elhúzódott, akkor átmeneti tejcukor-érzékenység is kialakulhat, mivel a bélbolyhok is sérülhettek, s ezáltal a laktáz enzim termelése is. Néhány napig ilyenkor, szükség esetén (ha a puffadás, hasgörcs, hasmenés fokozódik) érdemes kerülni a tejet, tejes italokat, joghurtot, kefirt és más, laktóztartalmú élelmiszert, ételt, italt. Ez az állapot idővel elmúlik. 

Fokozatosan vezessük vissza az egyes táplálékokat!

A legkönnyebben a szénhidrátot tudjuk emészteni, ez terheli meg legkevésbé az emésztőrendszert, ezt követi a fehérje, majd a zsír. Emiatt érdemes egy úgynevezett felépítő étrendet tartani, ahol egyénenként eltérő ideig tartó szakaszokban olyan élelmiszereket, ételeket eszünk, amelyek ezeket tartalmazzák. Vagyis kezdetben a szénhidrátdús, majd a fehérjét is tartalmazó, végül a zsírban gazdagabb fogások jöhetnek. 

Az egyes szakaszok időtartama lehet pár óra, pár nap is, az egyéni tünetek, panaszok függvényében. A cél, hogy mielőbb visszatérhessünk a vegyes, változatos étrendre, de hagyjunk időt a gyomrunk, beleink regenerálódására is.

  • Az első időszak a szénhidráttartalmú alapanyagokra épül. Nem kell megrekedni a szokásos ropi, natúr ízesítésű keksz, pirítós vonalon! Bár a nevük nem túl biztató, de a gyomor nyálkahártyájának igazi gyógyírként hat a különféle nyáklevesek fogyasztása. Ezek gabonából (rizsből, árpából, búzadarából) főzött levesek, amelyekben a gabonát annyira szétfőzzük, hogy már szinte szétesnek a magok. Leszűrve kínáljuk, fogyasszuk! Ugyanilyen hasznos lehet a vizes burgonyaleves, a vizes burgonyapüré, a főtt burgonya, reszelt, főtt sárgarépa, a reszelt alma. 
  • Ha már jobban vagyunk, ideje visszaépíteni a fehérjeforrásokat is. Még figyeljünk arra, hogy lehetőleg zsiradék nélkül főtt, sült sovány húsok (csirkemell, pulyka, sertéskaraj), kefires/joghurtos habarással dúsított főzelékek, főtt tojás, sovány túró, sajt kerüljenek a tányérra! 
  • Amikor már úgy érezzük, eleget pihent a gyomrunk, a zsírosabb alapanyagokkal is megpróbálkozhatunk. Persze ne rögtön a rántott hús-sült krumpli kombináció vagy a szalonnafélék, zsíros felvágottak legyenek az elsők a sorban… De már ehetünk normál zsírtartalmú tejtermékeket is, tojássárgáját, valamivel zsírosabb húsokat is. 

Összességében, ha nagyon elhúzódna a probléma, s nem tudunk arra koncentrálni, miben milyen tápanyag van, az is megoldás lehet, ha azt esszük, ami jólesik. Mivel valamennyire ösztönösen azért érezni fogjuk, hogy mi tenne jót, vélhetően nem a csülkös pacal, babfőzelék és más, hasonlóan nehéz ételekre fogunk vágyni. Ha mégis, akkor valószínűleg nincs is akkora baj :).

Amellett, hogy a gyomrunkat pihenőre fogjuk pár napig, a testünket se terheljük túl nagyon intenzív testmozgással! Amúgy is le vagyunk gyengülve, nem most kell edzésrekordokat dönteni. A könnyed torna, séta idővel már jöhet, de adjunk időt magunkban ebben is, mielőtt visszatérünk a megszokott rutinhoz…

Ha ismert az oka, hogy miért lettünk rosszul, igyekezzünk elkerülni a következő ilyen esetet, hogy továbbra is jóízűen, örömmel tudjunk enni, inni.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.12.27.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/69

http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/284

Share This