ORVOSI SZÉN – KINEK, MIKOR, MIÉRT, MENNYIT?

Az aktív vagy orvosi szenet elsősorban emésztőrendszeri problémák, mérgezések esetén alkalmazzák, orvosi javaslatra. Az utóbbi időben szélesebb körben, laikus felhasználásra szánt, étrend-kiegészítő jellegű alkalmazása is feltűnt. Fontos tisztában lenni az esetleges kockázatokkal, mellékhatásokkal, amelyeket a helytelen adagolás okozhat.

Mi ez?

Az aktív szén vagy orvosi szén egy fekete, szagtalan, íztelen por, amelyet már ősidők óta használnak különféle betegségek kezelésére. Az aktív szén készítéséhez a szenet nagyon magas hőmérsékleten oxigénnel kezelik, hogy porózusabbá tegyék. Ennek hatására megváltozik a szén belső szerkezete, mikroszkopikus méretű lyukak keletkeznek rajta, ami megnöveli a szén felületét. Finom szemcséjű fekete porrá őrölve önmagában vagy kapszulázott formában kerül kereskedelmi forgalomba, gyógyszertárban és egyéb, étrend-kiegészítőket is árusító helyeken is akár. 

Az aktív szenet különféle élelmiszerekhez és nem élelmiszeripari termékekhez is hozzáadják, a fagylalttól a fogkrémig. A fekete színű élelmiszerek, ételek (az említett fagylalt mellett például hamburgerzsemle, pizza, smoothie) emiatt egyre divatosabbak is lettek, mivel extrém külsejük sokak számára növeli a vonzerejüket. A fekete szín ugyan ritkán, de megjelenik a természetben is az antocianin nevű növényi színanyag révén, így például fekete bab, lencse, szója és szezámmag formájában is találkozhatunk vele.

Miért lett ennyire közkedvelt?

Napjainkban elsősorban orvosi javaslatra alkalmazzák például kábítószer- vagy gyógyszer-túladagolás kezelésére vagy a sürgősségi ellátásban a mérgezések elleni szerként. Újabban azonban egyéb, alternatív felhasználási módjai is elterjedtek, emiatt népszerű például a puffadás vagy másnaposság elleni használata is, ha nem éppen fogtisztításra, házi „méregtelenítésre” javasolják. Vajon ezek mennyire valódi és kockázatmentes megoldások? 

Hogyan működik?

Az aktív szén porózus textúrája negatív elektromos töltéssel rendelkezik, ami a pozitív töltésű molekulákat, például a különféle toxinokat és gázokat magához vonzza. Amikor a folyadékok vagy gázok áthaladnak az emésztőrendszerbe került aktív szénen, az adszorpciónak nevezett folyamat révén hozzákötődnek. Az így „megkötött” méreganyagok és vegyi anyagok a bélrendszerben ezáltal csapdába esnek, és a széklettel távoznak, nem szívódnak fel a szervezetben. Az aktív szén hatékony lehet a gázok felfogásában is, ami enyhíti a puffadást is, bár a kutatási eredmények nem egyértelműek. Mégsem ez az elsőként választandó szer, ha a kelleténél több puffasztó ételt ettünk, vagy laposabb hasra vágyunk.

Mik a kockázatok, mellékhatások, veszélyek?

Nem minden fénylik, ami arany, ennek példájára nem minden biztonságos, ami fekete. A fekete élelmiszerek és az aktív szén otthoni, ellenőrzés nélküli használata komoly aggályokat is felvet. Az aktív szenet tartalmazó élelmiszereknek vagy magának az aktív szénnek a fogyasztása, például „detox” italként vagy (a lapos has érdekében) puffadás ellenes kúra keretében, hosszú távon hiányállapotok alakulhatnak ki a szervezetben, a gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást, akár bérelzáródást, székrekedést, hányást is okozhat ez a divathóbort. Mégsem csodaszer.

Az elfogyasztott aktív szén porózus felülete révén nagy hatékonysággal köt meg az az emésztőrendszerben különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos és hasznos vegyületeket, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagait) is. Az akár életmentő hatású gyógyszerek hatása emiatt csökken. Ez komoly egészségügyi kockázattal is jár az aktív szenet és gyógyszert egyaránt fogyasztók számára, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet. 

Sajnálatos tény, de fontos tudni, hogy a másnaposság esetén sem bizonyított a hatása.

Figyelmeztetés

A fent leírt kockázatok tükrében sem az aktív szénnel színezett fekete élelmiszerek túlzott mértékű, gyakori fogyasztása, sem magának az aktív szénnek az orvosi indikáció  (pl. mérgezés, drog-, gyógyszer-túladagolás, akut, tartós hasmenés) nélküli, kontrollálatlan fogyasztása nem javasolt, főleg nem mindennapi használatra, az akut vagy krónikus egészségkárosodás veszélye miatt. A szervezet méregtelenítő funkcióját a máj, a tüdő, a vesék és a bőr végzi, egészséges embereknek nem szükséges külsőleg bármilyen kiegészítőt szednie erre a célra.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022. 10. 04.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal
https://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerbiztonsagi-kockazatot-jelenthetnek-a-fekete-elelmiszerek-

Share This