Immunvédelem a tányérunkon

Az őszi-téli időszakban fokozott érdeklődést mutatunk az immunrendszerünk „védelmére”. Erősítés helyett ezért a támogatás a helyesebb megfogalmazás. Azt is számba kell venni, hogy nem elég jól ennünk, de az életmód egyéb elemeire is figyelnünk szükséges.

A szervezetünk összetett rendszer, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni: minden mindennel összefügg. Az alapokat megadhatjuk magunk is azzal, ha odafigyelünk, mit, mennyit eszünk, iszunk. Ezzel biztosítjuk a szükséges energiát és tápanyagokat az immunrendszer működéséhez. Ugyanilyen fontos az elegendő pihenés, a jó minőségű alvás, a káros szenvedélyek (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogok) mellőzése, valamint a lelki egészségünk karbantartása is.

Lássuk, mit tehetünk az étrend oldaláról a megfelelően reagáló immunrendszer érdekében, hogy minél inkább elkerüljük az őszi-téli időszakra jellemző megbetegedéseket!

Milyen tápanyagok vesznek részt leginkább az immunrendszer munkájában?

Számos vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet sorolhatunk ide többek között. Az A-, B6-, B12-, C-, D-vitamin mellett a béta-karotin, cink, szelén is fontos az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Emellett a telítetlen zsírsavak közé tartozó ómega-3 zsírsavak és a probiotikumok (a bélflóra hasznos baktériumtörzsei) szintén kiemelten fontosak ezen a területen is. Ezek forrásairól korábban itt is beszámoltunk.

Együnk okosan!

Ahhoz, hogy mindenből kellő mennyiségben fogyasszunk, válogassunk a tányérunkra fő- és a kisebb étkezések esetén is vegyesen az OKOSTÁNYÉR ajánlásai szerint! A napi kb. gramm, lehetőleg szezonális, friss vagy fermentált (savanyított) zöldség, gyümölcs mellett a gabonák (nagyobb arányban teljes kiőrlésűek), sovány húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek, különösen a savanyított tejtermék (élőflórás joghurt, kefir, író) mellett a hüvelyesek, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok teszik teljessé az étrendet. Folyadékpótlásra elsősorban ivóvizet igyunk, bár a különféle teák, gyógyteák is jól esnek a hűvösebb napokon!

Szedjünk-e étrend-kiegészítőt?

Egy vegyes, kiegyensúlyozott, az egyén szükségleteihez, igényeihez illeszkedő étrend esetén alapvetően nincs szükség külső pótlásra. Ez persze sok odafigyelést, tudatosságot jelent, ismerni szükséges hozzá valamelyest, hogy az egyes élelmiszerek milyen tápanyagokban gazdagok (nem kell kívülről tudni a mennyiségeket, elég, ha a főbb arányokkal tisztában vagyunk). Adódhatnak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor nem tudjuk kellően biztosítani a megfelelő étrendet (pl. várandósság, szoptatás, versenysport, műtét utáni lábadozás…), ekkor célzottan, személyre szabottan megfontolandó az étrend-kiegészítő szedése. 

Az őszi-téli időszakban a hazai körülmények között kevés napfény éri a bőrünket, ilyenkor a D-vitamin pótlása majdnem mindenki számára hasznos lehet. Előtte célszerű ellenőriztetni egy laborvizsgálattal a vitamin szintjét a vérünkben, s ez alapján dönteni a pótlásról.

Egyeztessünk orvosunkkal, dietetikusunkkal is, mielőtt valamilyen kapszulát, tablettát, port, folyadékot az étrendhez adnánk! Lehetnek ellenjavallatai is az egyes készítményeknek, különösen, ha rendszeresen gyógyszert is szedünk, vagy párhuzamosan többféle étrend-kiegészítőt. Az egyes vitaminokat, ásványi anyagokat a normál étrend útján (kevés kivétellel) nem tudjuk túladagolni, ellenben étrend-kiegészítőkkel igen. Ez enyhébb esetekben „csak” hányás, hasmenés formájában jelentkezik, de okozhat akár komolyabb problémákat is (pl. vesekárosodást, mérgezést).

Járjunk, mozogjunk minél többet a szabad levegőn, mossunk rendszeresen kezet, figyeljünk a higiéniára, töltsünk elég időt pihenéssel, keressük meg a számunkra is megfelelő stresszkezelési módszereket, mivel ezek is támogatják a szervezetünket abban, hogy az immunrendszerünk valóban pajzsként védjen a betegségekkel szemben!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Kapcsolódó cikkek:

Források:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/09/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2021-09-mit-hetunk-az-immunrendszer-tamogatasaert.pdf

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This