Fogyás injekcióval? Tudnivalók a kockázatokról és mellékhatásokról…

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert néhány olyan gyógyszer, amely injekció formájában segítheti a fogyást. Vajon tényleg hatásosak, kiknek javasoltak, s mik lehetnek a veszélyek?

Mik ezek pontosan?

A két legismertebb injekciós termék az O**mpic és a S**enda, ezekről olvashatunk a napi sajtóban is.

Az O**mpic (semaglutide) a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek vércukorszintjének javítására szolgál, megfelelően összeállított diétával és testmozgással együtt alkalmazva. Valóban okozhat egyeseknél testtömegcsökkenést, de ezt a gyógyszert még nem hagyták jóvá fogyás céljából. Nem szabad elfeledni azt sem, hogy ahhoz, hogy az O**mpic alkalmazása valóban segítse a vércukorszint csökkentését, fontos követni az orvosi javaslatot és odafigyelni az étrend megfelelő kialakítására. Utóbbihoz dietetikus bevonása is szükséges.

A S**enda hatóanyaga a liraglutid, ez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek testtömeg-csökkentésére engedélyezett gyógyszer, ami szintén injekciós formában adagolható. A S**enda ugyanabba a gyógyszerosztályba tartozik, mint az O**mpic, de nem használható együtt az Ozempic-kel.

A S**enda a hatásmechanizmusa révén segíthet a fogyásban, de nem csodaszer, különböző emberek eltérő eredményeket érhetnek el a S**endával. Az esetleges testtömegcsökkenés és a mellékhatások egyénileg változhatnak.

A GLP-1 (glucagon-like peptide-1, avagy glukagonszerű peptid) egy hormon, amely segít a vércukorszint és az étvágy szabályozásában. A S**enda ugyanúgy működik, mint a GLP-1: S**enda lassítja a gyomor ürülését, ami segít teltebbnek érezni magunkat evés után. A S**enda csökkenti az étvágyat is. Emellett könnyebb kevesebb energiát elfogyasztani, ami segítheti a testtömegcsökkentést. 

A két gyógyszer minden esetben vényköteles, de míg az O**mpic kifejezetten 2-es típusú cukorbetegeknek szánt gyógyszer, a S**enda elsődleges célja a testtömegcsökkentés.

Mindkét esetben fontos a szoros orvosi kontroll, az esetleges mellékhatások észlelése, feljegyzése (például tüneti napló vezetésével), jelentése, kezelése. 

Miért lehet problémás az ilyen jellegű fogyás?

  • Az injekciók nem helyettesítik az életmódváltást. Egy gyógyszer sem elegendő önmagában, ha nem figyelünk oda az étrendre, mozgásra, alvásra.
  • Nem tanít meg az önkontrollra. Önmagában nem csak akkor ehetünk, ha éhesek vagyunk, s nem csak az étvágy lehet az evés motivációja. 
  • Számos mellékhatás léphet fel, enyhébb és súlyosabb jelleggel. Nem veszélytelenek ezek az injekciók, szoros orvosi felügyelet szükséges. 
  • Nem mindenki számára alkalmasak ezek az injekciók. Nem mindenki tudja tolerálni a kellemetlen mellékhatásokat, amelyek a kezelés során gyakran fellépnek (ld. a táblázatot).
  • Nem tárják fel a túlsúly, elhízás valódi okát. A lelki tényezők, rosszul berögzült táplálkozási szokások, minták, vagy akár életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a testtömeg növekedéséhez, ezekre nem ad megoldást a gyógyszeres terápia.

Bármely gyógyszer szedése előtt alapvető és elengedhetetlen az alapos orvosi kivizsgálás. Saját indíttatásból, fogyási szándékkal, de orvosi javaslat nélkül ne kezdjünk semmilyen gyógyszeres, pláne nem injekciós kúrába! Már csak azért sem, mert ezek vényköteles gyógyszerek. Orvosi háttér nélkül komoly egészségkárosodás következhet be. 

A tartós és eredményes testtömegcsökkentéshez az étrend, életmód megfelelő átalakítása is szükséges lehet, ebben kérjük dietetikus segítségét! 

Akár a telemedicina révén, online is kapcsolódhatunk az általunk választott dietetikussal, az ALSAD online rendszere is lehetőséget biztosít erre.

GyógyszernévO**mpicS**enda
Hatóanyagsemaglutideliraglutide
Dózisheti 1xnapi 1x
Célcsoport2-es típusú cukorbetegek, az életmódterápia mellettelhízás: 30 vagy nagyobb BMI, 
túlsúly (27 vagy nagyobb BMI), a testtömeghez köthető állapotok, például magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy 2-es típusú cukorbetegség.
12 éves vagy annál idősebb gyermekeknél is alkalmazható, akiknek a testtömege
több, mint 60 kg, és
koruk, testmagasságuk és nemük alapján elhízottnak számítanak (a felnőttek ≥ 30 kg/m2 BMI értékének megfelelő nemzetközileg elfogadott egyenérték alapján).
Ellenjavallat1-es típusú cukorbetegek, diabéteszes ketoacidózis, medulláris pajzsmirigyrák, 2-es típusú többszörös endokrin neoplázia, pajzsmirigydaganat, hasnyálmirigy-gyulladás, allergia semaglutide-ra vagy más GLP-1 agonista gyógyszerre, szoptatás, várandósság Nem alkalmazható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekeknél
más testtömegcsökkentő termékekkel, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, valamint a gyógynövény-készítményeket a S**enda-val azonos csoportba tartozó egyéb gyógyszerekkel, GLP-1 agonistákkal együtt alkalmazva. 
A szoptatás, várandósság is kizáró tényező.
Enyhébb mellékhatásokhasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hányás, hányinger, ízérzékelés zavara, fejfájás, szédülés, szelesedés, böfögés, fáradtság, emésztési panaszok, reflux, az injekció beadása helyén a bőr elszíneződése, kipirosodása, diszkomfort érzet hányás, hányinger, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, puffadás, fáradtság, szédülés, láz, viszketés vagy kiütés az injekció beadásának területén, fejfájás
Súlyosabb mellékhatásokhasnyálmirigy-gyulladás, látásproblémák, alacsony vércukorszint (hipoglikémia), veseproblémák (veseelégtelenség), epehólyagot érintő problémák, súlyos allergiás reakciókakut hasnyálmirigy-gyulladás,  akut epehólyag-betegség (pl. epekő), alacsony vércukorszint,
a szokásosnál gyorsabb pulzusszám, veseproblémák (pl. új vagy súlyosbodó veseelégtelenség), öngyilkos gondolatok, pajzsmirigyrák kockázata, súlyos allergiás reakció

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.02.24

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://www.healthline.com/health/drugs/saxenda#

https://www.healthline.com/health/drugs/ozempic

https://www.healthline.com/health/drugs/ozempic-side-effects

https://www.ozempic.com/how-to-take/ozempic-pen.html

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/saxenda#product-information-section

Share This