November 14. a cukorbetegek világnapja – a cukorbetegek étrendje és az OKOSTÁNYÉR kapcsolata

A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a szélütés és az alsó végtag amputáció egyik fő oka. Az idei diabétesz világnap témája a „hozzáférés a cukorbetegséggel kapcsolatos oktatáshoz”, ami elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez. Végeláthatatlan témát jelent a cukorbetegek számára javasolt étrend, amit máig sok tévhit övez.

A diabétesz világnap idén is lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre, mint globális közegészségügyi problémára, és arra, hogy mit kell tenni közösen és egyénileg az állapot jobb megelőzése, diagnosztizálása és kezelése érdekében. Minél többet tudunk, annál többet tehetünk egyénileg és közösségi szinten is. 

A kezelés alappillérei közé a mozgás, az egyénre szabott étrend és az inzulin, vagy a 2-es típusú cukorbetegség esetén a gyógyszerek tartoznak. A javasolt étrend sok esetben diéta néven jelenik meg, emiatt sokan negatív érzeteket kapcsolnak hozzá, pedig valójában egy megváltozott étrendet jelöl, amely az adott betegség kezelését, gyógyítását célozza. Nem a lemondásokra, hanem a lehetőségekre összpontosít. Nézzük ezentúl ilyen szemmel!

Hogyan egyeztethető össze az OKOSTÁNYÉR által ajánlott és a cukorbetegek számára javasolt étrend?

Sok esetben, amikor kiderül valakiről, hogy cukorbeteg, akkor az illető megijed, mivel egy szigorú, lemondásokkal teli diéta jelenik meg a lelki szemei előtt, ami legfőképp az édességek, sütemények elhagyását, s ezáltal az édes ízről való lemondást is jelenti. Mára már jóval elfogadottabb és közismertebb az a nézet, hogy valójában az egészségeseknek is olyan tudatosan kellene étkeznie, mint ahogy azt a jól edukált cukorbetegek teszik. Ennek oka az, hogy sokszor a cukorbetegség diagnózisát megelőzően a zsírban, finomított szénhidrátokban (pl. pékárukban, fehérkenyérben, tésztákban) gazdag, rostszegény (zöldséget, gyümölcsöt elenyésző mennyiségben tartalmazó), klasszikus, magyaros étrend volt a jellemző. Ezután természetes, hogy a módosított (nem kizárólag csökkentett) szénhidrátösszetételű, gondosan összeállított, a korábbinál több növényi alapanyagot, kevesebb állati zsiradékot, finomított helyett teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó, rendszeres étkezésre koncentráló étrend nagy váltást és akár kezdetben nehézségeket is jelent. Ugyanakkor a cukorbetegség típusától függően összeállított, cukorbetegeknek való étrend néha valóban egészségtudatosabbnak tekinthető, mint egy átlagos hazai felnőtté. Utóbbi a rendszertelen és sok esetben túlzásokba eső étkezései miatt éppenséggel inkább növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, az életmód és a genetika egyéb elemei mellett. 

A cukorbetegek számára az OKOSTÁNYÉR általános ajánlásai is követhetők, mivel megfelelő arányban tartalmazzák a különféle tápanyagokat, s az egyes nyersanyagokat, élelmiszereket is, előtérbe helyezve a növényi alapanyagokat. Az általános egészségmegőrző étrendhez képest a fő különbséget az jelenti, hogy például az 1-es típusú, inzulinnal kezelt cukorbetegeknek nagyobb figyelmet kell fordítania az egész napi étrend és az egyes étkezések szénhidráttartalmára, a szénhidrátok típusára, elosztására és napszakos időzítésére. Természetesen a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek is fontos ezen szempontok ismerete, követése, de kevésbé szorosan, mivel valamennyi inzulint még termel a szervezetük, így nem szorulnak inzulinpótlásra.

A másik különbségként megemlíthető, hogy a cukorbetegek ételeiben az édes ízt a cukor, méz, szirupok, lekvár helyett a természetes vagy mesterséges édesítőszerek, ill. ezek kombinálása teszi lehetővé. Megfelelő étrendtervezéssel, ízáthangolással ezek a változtatások lehetővé teszik, hogy a cukorbetegek is élvezhessék a különféle édességeket, süteményeket, s ma már egyre több étterem, cukrászda is felkészült a kiszolgálásukra. A cukorbetegek számára a szomjoltásra, folyadékpótlásra az energiamentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó italok, leginkább az ivóvíz a megfelelő.

Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért?

A mai napon ugyan a kiemelt főszerepet a cukorbetegséggel élők kapják, de ugyanolyan fontos a családtagok, barátok, ismerősök tájékoztatása is arról, hogy mit tehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében.

A 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése érdekében az alábbiakra javasolt odafigyelni:

  • egészséges (kornak, nemnek, alkatnak, fizikai aktivitásnak megfelelő) testtömeg elérése és fenntartása;
  • a fizikai aktivitás (testmozgás) fenntartása – naponta legalább 30 perc rendszeres, közepes intenzitású tevékenység a hét legtöbb napján (olyan mozgásformát válasszuk, amit örömmel végzünk!)
  • a dohányzás kerülése
  • változatos, egészségmegőrző étrend az OKOSTÁNYÉR és az egyéni igények, szükségletek szerint

A diéta és az életmód önmenedzselésében és a dietetikussal történő kapcsolattartásban az ALSAD is hatásos segítséget nyújthat!

2022.11.14.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.diabeteszdieta.hu/hozzaferes-a-cukorbetegseg-megfelelo-kezelesehez-ha-nem-most-akkor-mikor/

https://www.diabeteszdieta.hu/hogyan-segithetjuk-cukorbeteg-nagyszuleink-etrendjenek-osszeallitasat

Források:

https://www.who.int/campaigns/world-diabetes-day/2022

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

http://www.okostanyer.hu/wp-content/uploads/2019/02/Taplalkozasi_Akademia_Hirlevel_2018_11_Család-diabetes_181114.pdf 

Share This