Milyen egy egészségmegőrző karácsonyi menü?

A karácsony a szeretet ünnepe. Emellett sok minden másról is szól. Az egész éves feszültséget, rohanást magunk mögött hagyva jó ilyenkor finomakat enni, inni is. A menü tervezésekor előtérbe kerülnek a klasszikus és hagyományos fogások. Az ismert ízek kedves emlékeket is felidéznek. Miért ne köthetnénk a kellemest a hasznossal? A karácsonyi menü egyszerre lehet ízletes és egészségtudatos is. Nem ellentmondás.

Ahány ház annyi szokás, szokták mondani. Ez különösen igaz a karácsonyi menüre. Már hetek, hónapok óta olvashatunk a hagyományos ételekről és ételsorokról, amelyek az ünnephez kötődnek. Mégis előfordulhat, hogy ezek nem pont ugyanúgy valósulnak meg akár egy családon belül is. Nem vagyunk egyformák, ezért teljesen helyénvaló, ha mást tálalunk az asztalra szenteste és a rá következő napokon, mint ami úgymond a megszokott. Lehet újítani is. Ezért ma már jól megférnek egymás mellett a generációkon átívelő, szent és sérthetetlen receptek, és a kissé „reformosabb” fogások is.

Az a fontos, hogy jól is érezzük magunkat evés közben és utána is. Ami egészséges (vagy ma már így mondjuk: egészségmegőrző, egészségtudatos), az lehet egyszerre finom is. Karácsonykor is.

Konkrét receptek helyett inkább olyan tippeket adunk, amelyek nemcsak karácsonykor, hanem más ünnepek esetén is érvényesek lehetnek.

  • Ne hanyagoljuk el a többi étkezést sem! Ha a vendégek csak vacsorára jönnek vagy mi vagyunk hivatalosak esti étkezésre, akkor se felejtsünk el reggelizni, ebédelni, ahogy a köztes étkezések (tízórai, uzsonna) se maradjanak el! Ezek segítenek abban is, hogy ne éhesen, korgó és összeszűkült gyomorral üljünk le az asztalhoz.
  • A szépen terített asztal fokozza az ünnepi hangulatot és jobban esik tőle a közös étkezés is. Ebben bevonhatjuk a legkisebbeket is, nekik különösen testhez álló feladat lesz és leköti őket az izgalommal teli várakozásban.
  • A leves és/vagy az előétel meghozza és fokozza az étvágyat, emellett felkészíti az emésztőrendszert is a következő ételek megemésztésére is. Elég csak kis adagokat felszolgálni, hogy valóban maradjon hely a további falatoknak. Itt az alkalom, hogy kipróbáljunk valami újat, csak elsőre kisebb adagban. Ha beválik, jövőre beépíthető önálló fogásként is akár.              
  • Válasszuk a soványabb húsokat, húsrészeket! A kevesebb zsír mindenkinek csak előnyére válhat. A megfelelő fűszerezés, tűzdelés, vagy akár az előzetes pácolás sokat segíthet abban, hogy mégse legyen száraz a hússzelet.     
  • A halat ne bő olajban süssük ki! A klasszikus rántott ponty helyett érdemes valamilyen tepsiben sütött receptet választani (például zöldségekkel tűzdelve). Ezt a gyomrunk is meghálálja a nap végén.
  • A köret fele lehet szezonális zöldség vagy akár savanyúság, fermentált zöldség is. Ha az OKOSTÁNYÉR elveit követjük, akkor valóban így döntünk. A sült répa-, céklahasábok a színeket is behozzák a tányérra, vagy a télen is elérhető salátaválasztékból bátran válaszhatunk a majonézes-tejfölös saláták helyett is.
  • A desszerteket vágjuk, szeleteljük vékonyabbra, kisebb méretűekre! Így akár többfélét is megkóstolhatunk anélkül, hogy már a pukkadásig teleennénk magunkat.
  • Mértékkel az alkohol is belefér. A koccintás az ünnep része (kivéve, ha valaki vezet vagy az egészségi állapota miatt nem javasolt), de mindig kínáljunk mellé elegendő vizet, vagy más, alkoholmentes italt (100%-os gyümölcslevet, vagy akár teát is)! Ha valaki nem szeretne koccintani, tartsuk tiszteletben a döntését!
  • Csak annyit, amennyi jólesik! Mindenki szedjen annyit, amennyit örömmel megeszik, s amennyi neki komfortos! Rossz családi beidegződés és akár túlevést is okozhat, ha tukmáljuk az ételt. A repeta kínálását kedvesen, de határozottan visszautasíthatjuk, jelezve, hogy köszönjük, szedünk, ha még éhesek maradunk. 
  • Gondoljunk a holnapra is! Ha megmaradt az ételekből, csomagoljunk elviteles pakkot, vagy tegyük a hűtőbe mielőbb a még holnap vagy másnap is fogyasztható mennyiséget! Így nem vész kárba az a sok idő, energia és nem utolsó sorban pénz, amit az elkészítésére fordítottunk.

A karácsonyi vacsora után jöhet a jól megérdemelt pihenés, vagy akár egy kellemes, nem megerőltető séta, ha az esik jól.

Boldog ünnepeket kívánunk!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.12.20.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/06/szerencsihirek_2017_12_unnepietkezesitippek.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/12/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-12-teli-unnepi-etkezes.pdf

Share This