Mivel kedveskedhetünk karácsonykor a cukorbeteg rokonoknak?

A szeretet ünnepén az igazán szívmelengető ajándék az, amivel kifejezhetjük az egész éves odafigyelésünket is. Sokan sokfélék vagyunk és mindenki másnak örül, másképp ajándékoz. Az egészség a legnagyobb kincs, ezért most olyan ajándékötleteket gyűjtöttünk, amelyek ehhez járulhatnak hozzá.

A legfontosabb kérdés persze, amikor valamilyen tematikus ajándékot választunk, hogy puhatolózzuk ki valahogyan, tényleg örömmel fogadja-e az illető azt az ajándékot, ami adott esetben az egészségével kapcsolatos. Mivel a legtöbb családban akad cukorbeteg, ezért ez sokakat érinthet. Az alábbiakban olyan ötleteket gyűjtöttünk, amik ihletet adhatnak akár más fajta ajándékhoz is. Nem az a cél, hogy az illetőben a betegségtudatot erősítsük, ezért az ajándék inkább a lehetőségekre, s ne a tiltásokra, korlátozásokra hívja fel a figyelmet.

Szakácskönyv, receptfüzet

Ha tudjuk, hogy a rokonunk szívesen tölt időt a konyhában és szeret új ízeket kipróbálni, választhatunk olyan kiadványt a boltok polcairól vagy a virtuális kínálatból, ami kifejezetten cukorbetegeknek készült. Győződjünk meg arról, hogy a szerző valóban szakértője-e a témának! A cukorbetegség területén is jártas dietetikus szerzők könyveit javasoljuk emiatt, hogy a kellő gondossággal összeállított receptek mellett biztosan találjunk benne még néhány további hasznos, szakmailag hiteles útmutatót és a tápértékszámítással se kelljen bajlódni. 

Aktív kikapcsolódás

A sportos, táncos cukorbetegeknek kedves ajándék lehet, ha a kedvenc sportjukhoz, szabadidős programjukhoz kapcsolódó ajándékot választunk. Ez lehet egy bérlet arra a helyre, ahova amúgy is járnak, vagy egy régóta vágyott eszköz, kellék, felszerelés az adott sporthoz, tánchoz. Semmiképp se olyat adjunk, amivel azt az érzést keltenénk, hogy mozogni „kell”! A mozgásnak örömforrás a célja, nem egy kötelező letudnivaló. Akár ebben egyeztethetünk is előre, akkor is, ha így a meglepetés ereje csökken.

Főzőtanfolyam

Valódi élményeket és hasznos tudást jelenthet egy olyan főzőtanfolyamra való kupon is, ahol kifejezetten a cukorbetegek számára is javasolt menübe illő receptek elkészítését lehet megtanulni. Játékos módon. Előnyös, ha szakács és dietetikus vezeti a workshopot, hogy mindkét terület képviseltethesse magát. Ilyenkor a tanulás sokkal élvezetesebb, pláne, hogy meg is lehet enni az elkészült ételeket.

ALSAD előfizetés

Ha kellően bizalmas a kapcsolat és tudjuk, hogy a megajándékozni kívánt szerettünk örömmel és aktívan használna egy weben és mobilon is egyaránt használható energia-, tápanyagszámításra, étrendtervezésre, táplálkozási naplóírásra is alkalmas applikációt, akkor megajándékozhatjuk egy éves előfizetéssel is, ami kiemelt funkciókat biztosít az alap regisztráció mellett. Segítsünk az első lépéseknél, az is közös és hasznos időtöltést jelenthet!

A sor még folytatható lenne. Reméljük, hogy mind a megajándékozott, mind az ajándékozó elégedett lesz a választással, bármi is kerüljön a fa alá.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.12.14.

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.diabeteszdieta.hu/hozzaferes-a-cukorbetegseg-megfelelo-kezelesehez-ha-nem-most-akkor-mikor/

Share This