A MOBILAPPOK SZEREPE AZ ÉTKEZÉSBEN, ÉLETMÓDBAN

A mobiltelefon használata az utóbbi években szinte egybeforrt az életünkkel. Nem csak telefonálásra és sms-írásra használjunk, de már ennek segítségével bankolunk, rendelünk házhoz ételt és egyéb dolgokat, fotózunk, videózunk, dolgozunk, ismerkedünk… Szinte alig akad már olyan tevékenység, amihez ne lenne segítségünkre. A kérdés persze mindig a megfelelő egyensúly, hogy ne függjünk a készüléktől, s amikor szükséges, képesek legyünk letenni és offline módba kapcsolni.

Nézzük a dolog jó oldalát! Ha úgy tekintünk a mobiltelefonunkon levő applikációkra, mint az életünket megkönnyítő és nem bonyolító eszközökre, akkor számos előnyünk szolgálhat belőle. Akár a saját egészségünket is óvhatjuk általuk, s segíthetnek az életmódváltásban, a megfelelő étrend követésében is.

A jelenségnek külön neve is van, ez az mHealth, amiben az m betű a mobiltelefont jelenti. A WHO szakértői 2011-ben ezt úgy denifinálták, „mint orvosi vagy lakossági, az egészséget célzó praktikák, amelyekhez mobil eszközöket alkalmaznak, mint például okostelefonokat, a beteg állapotát monitorizáló eszközöket, digitális személyi asszisztenseket (personal digital assistants – PDAs), és más vezeték nélküli eszközöket.” Azóta eltelt 10 év és a különféle orvosi és életmódapplikációk a mindennapjaink részévé váltak, bár az orvosi jellegű felhasználásukat talán még mindig jobban megelőzi a lakossági, de a változás folyamatos, s a jövő mindenképpen ezeknek az appoknak kedvez majd.

Olyan sokféle alkalmazást tudunk letölteni a mobilunkra, hogy nehéz is lenne mindet felsorolni. A teljesség igény nélkül lássuk! Számos applikáció segíthet abban, hogy nyomon kövessük a napi vízfogyasztásunkat, emlékeztetve arra, hogy eleget igyunk. Az egyik általános legelterjedtebb app az a táplálkozási napló, amellyel az elfogyasztott ételek és italok energiatartalmát is ellenőrizhetjük, vagy akár étrendet is terveztethetünk, esetleg csak receptötleteket meríthetünk az app tudástárából. Sokan ezek segítségével szabadulnak meg a felesleges kilóktól, mivel így szembesülnek az addig szinte észrevétlen nassolásokkal, csipegetésekkel.

Igen népszerűek a különböző edzésappok, amelyekkel a megtett kilométerek, s az elégetett kalóriák is mérhetők. A hobby futók, túrázók, kerékpározók előszeretettel meg is osztják eredményeiket a közösségi médiában, ezzel motiválva másokat és önmagukat is a folyamatos fejlődésre.

Nemcsak az aktivitáshoz, de a pihenéshez is választhatunk külön appot, így segítséget kaphatunk a meditációhoz, jógázáshoz, vagy éppen megfigyelhetjük az alvásunk minőségét, mélységét is.

Már részben az orvosi határterületetre tévedünk, amikor a különféle vércukormonitor appokat vagy a szívműködést, pulzust ellenőrző appokat említjük. A vércukormérővel összekapcsolható applikációk az orvossal történő kommunikációt is erősítik. Az egyre okosabb sportórákba, okosórákba beépített applikációk pedig már képesek akár arra is, hogy jelzést adjanak le a kezelőorvosnak, ha rosszullét, ájulás közeleg, már korábban, mint hogy megtörténne a baj. Tiszta sci-fi, nem igaz?

Természetesen, nem elég csak letölteni az appot, aztán várni az eredményeket, hiszen nekünk is van vele munkánk. Ha nem rögzítjük rendszeresen például, hogy mennyit ettünk, ittunk vagy edzettünk (bár utóbbiak részben automatikus mérik a megtett távot), akkor nem lesznek adataink sem, amelyeket elemezni lehetne, majd felhasználni arra, hogy étrendünket, életmódunkat a megfelelő irányban változtassuk.

Jó hír, hogy hamarosan az ALSAD is elérhető lesz okostelefonos applikáció formájában, így még könnyebbé téve nemcsak az étkezés, életmód nyomonkövetését, de a választott dietetikussal való kapcsolattartást.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.08.11.

Share This