Balázs napon a torok egészségéé a főszerep 

Február 3-án a Balázsokat is ünnepeljük, s ennek kapcsán eszünkbe juthat a balázsolás mint népszokás is, valamint a torokbetegségek. Utóbbiak ebben az időszakban igen gyakoriak. Mit tehetünk ilyenkor?

Miért éppen Balázs nap?

Szent Balázs a hagyomány szerint örmény származású püspök volt a kisázsiai Szebasztéban. Számos olyan tett maradt fenn róla, amelyek miatt a torokbetegségek védőszentjeként tartották számon. Különleges érzéke volt a beteg emberek, állatok gyógyításához- Az egyik különleges esetben egy halszálka miatt fuldokló kisfiú életét mentette meg. A püspök kereszt alakban két gyertyát tartott a gyermek álla alá, majd megáldotta őt, s eltávolította a szálkát. A kisfiú így megmenekült. 

Mit jelent a balázsolás?

A gyermekhalandóság gyakori oka volt a torokgyík, avagy a diftéria, emiatt a katolikus és görög vallású anyák Balázs-napkor a templomba vitték a beteg gyermekeket, akinek a torkához a pap két keresztbe tett, vagy Y alakban hajlított és összekötött gyertyát tartott, s közben a balázsáldás szavait mormolta. Ezt nevezték balázsolásnak. Ahogyan azt anépszokást, amely során a torokfájással küzdő betegeket parázsra vetett alma héjával megfüstölték. 

A balázsolás vagy balázsjárás pedig egy másik néphagyományt is takart: a jelmezbe öltözött, csákós, süveges gyermekek házról házra jártak a faluban, hogy társaikat is összegyűjtve tanítóik és más iskolai alkalmazottak számára gyűjtsenek ajándékokat a munkájuk iránt érzett megbecsülés részeként.

Mit tehetünk torokfájás esetén?

A Balázs nap kapcsán érdemes szót ejteni arról is, hogy mivel segíthetjük magunkat igazán torokfájás esetén.

Mivel baktériumok és vírusok is okozhatják a kellemetlenséget, így a házi praktikákkal néhány nap alatt sem múló panaszok, és láz esetén forduljunk orvoshoz a célzott kezelés érdekében! 

  • Jó hatású a minél több folyadék fogyasztása, ízlés szerint lehűtött vagy meleg (nem teljesen forró) tea formájában, vagy levesként, főleg húslevesként is. 
  • A teába reszelt gyömbért is tehetünk, a mézet viszont csak a már nem forró a teába keverjük bele! Ugyanígy járunk el a teába facsart citromlével is, amely C-vitamintartalma túl értékes ahhoz, hogy elforraljuk a teával. Tapasztaljuk ki, hogy a savas citromlé nem rontja-e a panaszokat! Kis mennyiségben jól tolerálható.
  • A fokhagyma baktérium- és vírusellenes hatóanyagai is jó szolgálatot tesznek (levesben, salátában…), s mivel torokfájdalom esetén amúgy is fontos a minél több pihenés, s az otthonmaradás, így a kellemetlen lehelet miatt sem kell aggódni. 
  • A savas, savanykás, csípős, erősen fűszeres italok, ételek kerülendők, mivel irritálhatják a gyulladt nyálkahártyát, s tovább nehezíthetik az amúgy is fájdalmas nyelést. 
  • A sós vízzel történő gargalizást is bevethetjük, csak ne nyeljük le az oldatot! 
  • Gyulladás esetén a jégkocka szopogatása, a jégkrém és a legtöbb torokfertőtlenítő cukorka is enyhítheti a fájdalmat. Furcsa lehet, hogy ne forró dolgokkal enyhítsük a kínt, de a már amúgy is gyulladt torok esetén a hideg jól fog esni.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.02.06.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források: jelesnapok.hu, nhs.uk, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Share This