Az OKOSTÁNYÉR megújított változata a fenntarthatósági szempontokra is felhívja a figyelmet

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) hat évvel ezelőtt, 2016-ban, összhangban a nemzetközi táplálkozástudományi társaságok által képviselt trenddel, megalkotta a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. A tányérmodell, ami szemléletesebben mutatja be a javasolt étrendi alapelveket, leváltotta a korábbi, már elavultnak tekinthető piramis és házikó modelleket. 

Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a felnőttekre, és külön a 6-17 éves gyermekekre is megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit. 

Fontos szempont, ami a tudományos hátteret is alátámasztja, hogy az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával készült el.

Az azóta eltelt idő alatt a fenntarthatóság és a fenntartható, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő étrend iránti igény és érdeklődés jelentősen nőtt. Nemcsak a szakmai szervezetek, de a fogyasztók számára is szükségessé vált, hogy minél több hasznos, praktikus és hiteles információ lásson napvilágot a témában. A bolygónk és saját egészségünk megőrzése érdekében a cselekvés és a változtatás minden szektor számára létszükséglet, legyen szó az élelmiszeriparról, a mezőgazdaságról, az állattenyésztésről, a vendéglátásról vagy éppen a magánszemélyekről, akik a saját háztartásuk, konyhájuk révén vesznek részt ebben a folyamatban. 

2021 októberében, az akkor harmincéves fennállását ünneplő MDOSZ a fenti törekvések elkötelezett támogatójaként közreadta az OKOSTÁNYÉR® megújult, a fenntarthatósági szempontokat kiemelten szemléltető változatát. 

Röviden tekintsük át, hogy miben változott az OKOSTÁNYÉR®?

Ugyan már több, mint egy év telt el azóta, de fontosnak tartjuk, hogy minél többen kommunikáljunk erről, s minél többekhez eljusson ez az információ..

Az OKOSTÁNYÉR® grafikailag is megújult, de még inkább a mondanivaló került aktualizálásra. Az alábbi lista mutatja a fontosabb módosításokat.

1. Részesítsük előnyben a szezonális és a helyi élelmiszerek fogyasztását!

A szezonális gyümölcsök és rövidebb utat tesznek meg a fogyasztóig. Ezáltal jelentős mennyiségű üzemanyag, kipufogógáz is megspórolható. A helyben termesztett, szezonális fajtáknak az ökológiai lábnyoma is kisebb így.

„Válaszd elsősorban az évszaknak megfelelő, szezonális, frissen fogyasztható alapanyagokat és a kevésbé feldolgozott élelmiszereket! Ha teheted, részesítsd előnyben a hazai, helyben termelt alapanyagokat!”

2. Csökkentsük az élelmiszerpazarlást! 

Az OKOSTÁNYÉR ajánlásában megtaláljuk, hogy milyen alapanyagokból mekkora egy adag és milyen gyakran javasolt ezeket fogyasztani. Ez is segít, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást, ami nem csak anyagilag jelent terhet, de a környezet is szennyezi.

3. Növeljük a növényi alapú táplálékok fogyasztását, együnk kevesebb húst!

Már azzal is sokat tehetünk a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése érdekében, ha csökkentjük a húsok, elsősorban a vörös húsok fogyasztását, illetve, ha legalább egy húsmentes napot beiktatunk az étrendünkbe. 

„Hetente legfeljebb 350-500 g főtt/ párolt/sült (500-700 g nyers) vöröshúst (pl. marha, sertés) fogyassz. Feldolgozott húsipari termékeket legfeljebb alkalmanként, kis mennyiségben egyél!”

A napi fehérjeszükséglet fedezésére a halak, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak is alkalmasak.

„Iktass be hetente legalább egy húsmentes napot! Válassz változatosan a fehérjeforrások közül, helyettesítheted a húst halakkal, tojással, tejtermékekkel, hüvelyesekkel, gabonákkal, magvakkal!” 

Együnk okosan, változatosan! Ha követjük az OKOSTÁNYÉR® javaslatait, azzal sokat tehetünk a saját egészségünkért, valamint az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is.

Az egyéni igényeknek, szükségletnek megfelelő étrendet dietetikussal tudjuk egyeztetni, akivel akár az ALSAD Medical platformján is tarthatjuk a kapcsolatot.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022. november 10.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Forrás:

Szűcs Zsuzsanna: OKOSTÁNYÉR® – új táplálkozási ajánlás a hazai felnőtt lakosság számára

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: A fenntarthatóság jegyében újul meg a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®

Share This