Táplálkozási tippek a vizsgaidőszakra – Mit együnk, hogy jobban fogjon az agyunk?

A főiskolai egyetemi vizsgák idején is kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás. A sikeres tanuláshoz és az agyi kapacitásaink növeléséhez a testi-lelki jóllét is hozzásegít. Az étkezés mellett az elegendő alvás, pihenés is része a felkészülésnek, ezeken se spóroljunk!

Mit és hogyan együnk, hogy jobban pörögjön az agyunk?

Az alábbiakban olyan általános tanácsokat foglaltunk össze, amelyekkel a koncentráció, memória is fejleszthető, összességében a kognitív működések.

Ne maradjon ki a reggeli! A nap indításához és a megfelelő energia-, tápanyagellátottsághoz nélkülözhetetlen a jól összeállított reggeli.

Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, minden nap! Az OKOSTÁNYÉR ajánlása szerint is ez legalább 500 gramm, ami könnyen összejön, ha minden étkezés tartalmazza ezeket a vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban is dús táplálékokat. Különösen kedvező a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak és a zöld leveles zöldségek fogyasztása.

A megfelelő fehérjetartalom is lényeges a kiegyensúlyozott idegrendszerhez. Mivel a vizsgál alatt a sok ülés miatt kisebb a napi energiaszükséglet, ezért törekedjünk arra, hogy a zsírszegényebb fehérjeforrások közül válogassunk! Ilyen például a csirkehús, a hal, a tojás, a sovány túró, a sovány sajt, a növényi források közül pedig a lencse, bab, szója is kiegészítheti a menüt.

Az olajos magvak (pl. mandula, mogyoró…) telítetlen zsírsavtartalma különösen kedvező az idegrendszer számára. Persze csak óvatosan, ne egy teljes zacskónyit együnk meg egyszerre!

A szénhidrátok fontos tápanyagai az agynak is, így semmiképpen sem jó döntés ilyenkor belevágni valamilyen drasztikus, szénhidrátszegény étrendbe. Ahogy máskor sem. A teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyér, tészta, pékáruk, barnarizs…) kellően nagy rosttartalma hozzájárul az egyenletesebb vércukorszint biztosításához. Válasszuk ezeket gyakrabban a finomlisztes változatok helyett!

Ugyan a cukor is szénhidrát, mégis kerülendő a magas cukortartalmú élelmiszerek, ételek (pl. sütemények) és italok (pl. üdítők) gyakori fogyasztása, mivel a cukorfogyasztás a vércukorszint hirtelen emelkedését, majd gyors csökkenését okozza, ami rontja a koncentrációt. Beleférnek a kedvelt édességek is, de kisebb mennyiségben. Ne csokoládén éljünk napokig! Bár a kakaó és a csokoládé hatóanyagai kedvezően hatnak az agyműködésre, a túlzást érdemes elkerülni.

Fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet! Már az enyhe fokú kiszáradás, dehidratáltság is rontja az agyi kapacitást. Ne várjuk meg a szomjúságot, igyunk már az előtt! A lédús gyümölcsök, zöldségek és az ezekből készült ételek fogyasztása is segít a napi folyadékszükséglet fedezésében.

Csökkentsük a koffein és az alkohol fogyasztását! A kávé és a fekete-, zöldtea koffeintartalma segíti ugyan az éberség fokozását és az agyműködést, de ha túlzásba visszük, akkor pont ellenkezőleg fog hatni, s nehezítheti az elalvást, ami rontja az alvásminőséget. Az alkohol ugyan oldja a vizsgadrukkot és a stresszt, de egyben rontja a memóriát és a koncentrációt, s szintén bezavarhat az alvásba.

Nem csak az étkezés számít

A megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgás, a szabadon levegőn töltött idő is hozzájárul a tanulás eredményességéhez. Tartsunk rendszeresen szüneteket, amikor felállunk a tankönyv, számítógép mellől, s szó szerint kiszellőztetjük a fejünket!

Az alvást ne hanyagoljuk el, mert kialvatlanul a tanulás sem fog jól menni és a vizsga eredményességét is kockáztatjuk.

A vizsga okozta feszültség, szorongás megfelelő stresszoldási technikákkal, meditációval is enyhíthető, de elegendő lehet egy-egy séta is.

Sikeres felkészülést!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.04.20

Kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.dietaajanlas.hu/ma-van-a-csoki-vilagnapja-5-hasznos-teny-a-csokoladerol/

Share This