#miteszikadietetikus, avagy hogyan választ magának ételt a dietetetikus?

Hamburger, pizza, gyros – ehet ilyeneket egy dietetikus? Ha igen, mikor, miért, milyen gyakran dönt a hasonló ételek mellett? 

Gyakori tévhit, hogy létezik a tökéletes étrend. Ha mástól nem is, de a dietetikusoktól azért mégis sokan elvárják, hogy eszerint étkezzenek. A valóság ennek gyakran ellentmond. Egyrészt, mert nincs tökéletes étrend. Megtervezni lehet hasonlót (ezt hívjuk mintaétrendnek), de a való életben inkább az erre való törekvés a jellemző. Még a dietetikusok esetében is. Már csak azért is, mert a dietetikusok is emberek. 

Emberek a hashtag mögött

Néhány évvel ezelőtt az instagramon ezért is hoztam létre a #miteszikadietetikus hashtaget, hogy időnként megmutassam, mi kerül a tányéromra (szerencsére azóta sok kolléga használja maga is). Ezekkel a nem feltétlenül beállított és tökéletes ételfotókkal azt szerettem volna megmutatni, hogy egy dietetikus is eszik „normális” ételeket is, amik talán megdöbbentést kelthetnek a meglévő sztereotípiák miatt. A hamburger, pizza, gyros, chips ugyanúgy szerepelhet egy dietetikus menüjében is, hiszen ezek nem tiltottak. 

Természetesen figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat, s ha valakinek speciális étrendre van szüksége, akkor jobban figyelnie kell az összetevőkre. Ellenben, ha nem áll fenn ilyen korlátozás, akkor időnként teljesen normális, hogy például a sokak által (sajnos) „rettegett” street food-ok, esetleg kényelmi termékek is szerepelnek a dietetikusok menüjében. A lényeg a mérték, vagyis a mennyiség, gyakoriság. 

A dietetikusok is ünnepelnek néha, vannak jobb, rosszabb, sietősebb vagy ráérősebb napjaik. Persze néha szívesen mutatunk a közösségi médiában gyakrabban olyan ételeket is, amik mintaként és inspirációként szolgálhatnak másoknak, de a kép nem lenne teljes, ha eltitkolnánk, ha mondjuk süteményt vagy lángost eszünk. Hiszen pont nem arra szeretnénk biztatni a hozzánk fordulókat/követőket, hogy például az egész heti megfeszített, lemondásokkal teli „diéta” után hétvégén, a „csalónapon” (már a kifejezés is szemöldökráncolásra késztet) átessenek a ló túloldalára és befaljanak mindent, ami addig kimaradt. Inkább egyen valaki hét közben is a kedve szerinti ételeket, mintsem egy falásrohamba kergesse magát a kiéhezés miatt.

Elmélet vs. gyakorlat

Ahogy említettem, a dietetikusok életében is adódnak helyzetek, amikor az elméleti tudás a gyakorlattól némileg eltér. Ennek lehet oka az, hogy nincs elérhető közelben olyan étel, amit szeretnek, kedvelnek, vagy éppen az adott éttermi menü inkább roboráló (energiadús) menüre hajaz. Akadnak vicces helyzetek is, amikor éhesen ott állunk egy boltban, s bár tudjuk, hogy mi lenne igazán tápláló csemege (normál állapotunkban), de azt is, hogy egy teljes kiőrlésű lisztből készült, korpás keksz nem hozná helyre az éppen lezuhant vércukorszintünket, hanem éppenséggel a minél cukrosabb, nagyobb glikémiás indexű fajta, vagy mondjuk egy nem „zero” üdítő. Fontos: nem is egyetlen étkezés határozza meg a teljes étrendünket, hanem több nap, hét, vagy akár hónap összessége. Tudjuk, hogy legközelebb majd időben felkészülünk egy saját készítésű szendviccsel, vagy akár a kekszet is mi készítjük, s akkor nem esünk az éhség sürgető csapdájába.

Nincs rossz étel, legfeljebb helytelenül összeállított étrend

Fontos, hogy a dietetikusok és egymás felé is legyen elég empátiánk, ne ítéljük meg egymást az étkezések alapján! Gyakori mondás, de nem lehet eleget hangsúlyozni: nincs rossz étel, legfeljebb helytelenül összeállított étrend. Ha időnként (és erre nehéz konkrét alkalmat, adagot mondani) egy dietetikus is elfogyasztja a kedvenc hamburgerét, pizzáját, vagy chipset eszik a buliban, attól még ugyanolyan jó szakember lehet, hiszen ezzel az emberi, sebezhető voltát is előtárja. Már pedig nem gépek vagyunk, hanem érző lények, egyedi ízléssel.

Éppen ezért, ha az ALSAD receptgyűjteményét böngésszük, ne lepődjünk meg, ha olyan ételek is szembejönnek, akár dietetikus által tervezett étrend részeként is, amik eltérnek a megszokottól vagy elvárttól. Egyrészt ezeket a táplálkozási naplónkban is tudjuk rögzíteni, ha ilyeneket ettünk, másrészt, ha életszerű, követhető étrendre vágyunk, ezek is beleférhetnek az egyénileg javasolt étrendbe.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.03.10

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This