Kik is az anonim túlevők?

A kényszeres falászavarban szenvedők számára a túlevés, falásroham mind mentálisan, mind testileg jelentős megterhelést jelent. A betegségből való felépülést a hasonló problémával küzdők támogatása is segítheti. Miről is szól az Anonim Túlevők csoportja? 

Honnan ered a név?

Az Overeaters Anonymous (OA), magyarul az Anonim Túlevők egy olyan szervezet, amely a kényszeres evésből és más evészavarokból felépülő embereket segíti. Az evészavarból való gyógyulás igen nehéz lehet a megfelelő támogatás és erőforrások nélkül, az OA célja, hogy ebben segítsen.

Az Anonim Túlevők tagjai egy olyan közösséget alkotnak, amely a falászavarral, túlevéssel küzdők, s abból gyógyultak (absztinensek) csoportja, akik megosztják egymással a tapasztalataikat, erejüket és reményüket, s így nyújtanak egymásnak támogatást a felépülésben. Elsődleges céljuk, hogy megszűnjenek a kényszeres evéssel, falászavarral járó epizódok és a kényszeres evési magatartásformákat leküzdve, az OA által kialakított Tizenkét Lépésén keresztül eljuttassák a felépülés üzenetét a még szenvedőkhöz. Nem vallási közösségben, bár a spiritualitás (mindenkinek a saját maga által elfogadott szinten) fontos része a csoportok működésének.

Hogyan jött létre az Anonim Túlevők csoport?

Az OA megalapításának ötlete Rozanne S. fejében fordult meg az Anonim Szerencsejátékosok (GA) egyik ülésén, amelyre 1958-ban kísérte el egy kényszeres szerencsejátékos barátját. Ahogy az Anonim Szerencsejátékosok társak megosztották egymással a történeteiket, úgy érezte, mintha a saját történetét hallotta volna, csak neki az evés és nem a szerencsejáték okozott problémát. Felismerte, hogy az Anonim Alkoholisták (AA) által létrehozott és a GA által átvett, Tizenkét Lépésen és Tizenkét Hagyományon alapuló program esélyt nyújt arra, hogy csökkentse a testtömegét. Néhány év elteltével társakra lelt, így 1960. január 19-én Los Angelesben megtartották az első OA-gyűlést. Napjainkban több mint 75 országban mintegy 6 500 OA-csoport tart gyűléseket hétről hétre. 

Az OA felépülési programja az Anonim Alkoholisták módszerét követi. Az anonimitás kulcsfontosságú abban, hogy a résztvevők meg tudjanak nyílni, megosszák egyéni történeteiket a csoporttagokkal. 

Az OA magyarországi szervezetének oldalán megtaláljuk azt a 15 kérdés, amely segíthet eldönteni, felismerni, hogy valaki túlevéses zavarban, falászavarban szenved-e.

Mit nevezünk falászavarnak?

Az alábbiak szerepel(het)nek a tünetek között:

  • evés éhségérzet nélkül is,
  • a normálisnál jóval nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt,
  • gyors evés (falás),
  • titokban, egyedül történő evés,
  • depresszió, bűntudat, szégyenérzet (vagy undor) a falásrohamokat követően,
  • hízás (nem minden esetben következik be).

A kényszeres evők, túlevők esetében a falászavarokat többféle ok válthatja ki, jellemzően lelki problémák, a stresszel való megküzdés, de erősebb érzelmek is szerepet játszhatnak ebben. A falásroham hajlamosító tényezői között a média által közvetített irreális testi elvásárok, gyors fogyást ígérő, túlkontrolláló, lemondásra ösztönző divatdiéták is jelentős szerepet játszhatnak.

Hova fordulhat segítségért az, aki érintett?

A probléma azonosítása az első és egyik legfontosabb lépések egyike. A témában jártas, étkezési problémákkal, evészavarokkal foglalkozó pszichológus felkeresése elsődleges. Az evészavar, falászavar hátterében ugyanis gyakran található valamilyen lelki eredetű ok, sérülés, trauma, stresszkezelési probléma, aminek a feltárása alapvető a tünetmentesség eléréséhez. Az OA csoportok célja nem ennek a szakmai segítségnek a helyettesítése.

Az étrend összeállításában dietetikus támogatása is fontos, de fontos a sorrend betartása, így a dietetikus akkor tud segíteni, amikor már a pszichés vezetés, kezelés elkezdődött. A dietetikus abban tudja támogatni az érintettet, hogy az egyéni igények, szükségletek, életmód, napirend, egészségi állapot alapján kialakított étrend mellett csökkenjenek, megszűnjenek a falászavarhoz vezető állapotok, az adott esetben rendszertelen étrendből eredő gondok, mint például a kiéhezés, eléhezés. Az érintett megtanulja észlelni a teste jelzéseit, hogy ne kövessen a hamis ígéretekkel kecsegtető diétákat, amelyek a falászavar, kényszeres túlevés triggerei lehetnek.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.03.04

Olvasmányok és sorozat a témában:

  • Evelyn Tribole, Elyse Resch: Intuitív étkezés – Forradalmi antidiéta-szemlélet. Ursus Kiadó, 2022.
  • Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák. Kulcslyuk Kiadó, 2015
  • Dr. Lukács Liza: Lenyelt vágyak. A terapeuta esetei. HVG Könyvek kiadó, 2017
  • Apple TV: Physical c. sorozat (2021, 2 évad)

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://oa.org/

http://www.magyaroa.hu/

https://egeszsegvonal.gov.hu/f/1230-falaszavar.html

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This