Készítsünk otthon fagylaltot, de hogyan?

Mi szükséges a házi fagylalthoz, mire figyeljünk a készítésekor? Vajon a cukorbetegek is ehetnek a jeges nyalatból?

Nincs nyár fagylalt nélkül. Különösen jólesik a melegben egy-két gombóc a kedvenc ízünkből. Még jobb, ha magunk készítjük. Összegyűjtöttünk néhány tippet ehhez.

Mi szükséges a házi fagylalthoz?

Fagylaltot készíteni nemcsak erre specializálódott géppel lehet, hanem akár magunk is nekiláthatunk. Családunk, barátaink legnagyobb örömére. Az előnye, hogy az összetevőkkel pontosan tisztában leszünk, úgy alakíthatjuk, hogy tökéletesen illeszkedjen az ízlésünkhöz, étrendünkhöz, s még pénzt is spórolhatunk vele. Kezdetben lehet, hogy nem minden próbálkozásunk lesz ugyanolyan, mintha a fagylaltos pultnál kértük volna, de hamar bele fogunk jönni.

1.     Megfelelő alapanyagok

  • gyümölcs(ök) – Szinte bármilyen, lehetőleg szezonális gyümölcs (vagy akár a legtöbb zöldség) is alkalmas ehhez, de elsőként érdemes a bogyós gyümölcsökkel, a barackokkal és a banánnal próbálkozni. A banán a kivétel, ami nem itthon terem, de krémessége, édessége jó alapot biztosít a házi fagyihoz.
  • tej, joghurt (még jobb, ha a görögjoghurtot választjuk), tejszín – Ezek a krémességet, zsírosságot adják. Igazolt tejfehérjeallergia esetén a növényi italok és növényi tejszínek (pl. kókusztejszín) helyettesíthetik a tejet és tejtermékeket. Ha ezeket nem használjuk, akkor inkább jégkrém jellegű lesz a végeredmény.
  • olajos magvak – Ízlés szerint a fagylalt krémesítéséhez, dúsításához a különféle natúr, nem sózott magvak is jó szolgálatot tesznek. Az energiatartalmat kissé növelik, de mivel a fagyi édesség, így eleve csak pár „gombócnyi” lesz az adag, s így beleférhet a napi étrendünkbe (tervezzük is bele).
  • édesítés – Ha nem maga az édes gyümölcs szolgál erre, akkor kevés cukor, méz, vagy valamilyen édesítőszer (ld. alább) is használható, de a csokoládé, kakaó, vaníliakivonat is hozzájárulhat az édes íz élvezetéhez.

2.     Turmixgép vagy botmixer

Elég egy jól működő turmixgép vagy botmixer a megtisztított, feldarabolt alapanyagok kellően egynemű állagúvá történő aprítására. Olyan turmixgépet használjunk, ami akár a jégkockákkal is megbirkózik. Vagy a már előzőleg lefagyasztott banánkarikákkal, mivel ez is jó módszer arra, hogy gyorsan, egyszerűen elkészüljön a jeges finomság.

3.     Fagylaltforma zero waste módon

Erre a célra sem szükséges külön beruházni új eszközökre, használhatjuk a kiürült joghurtos dobozokat is. Vagy bármilyen olyan, fagyasztásra alkalmas, jól záródó üveg vagy műanyag dobozt is, amiben meg tudjuk keverni időnként a masszát. Háztartási boltokban viszonylag olcsón hozzájuthatunk olyan műanyag jégkrémkészítő szetthez is, ami a pálcikás részt is tartalmazza. A pálcika akár műanyag kiskanalakkal is helyettesíthető, abból biztosan akad a konyhában.

4.     Fagyasztó

A megfelelő állag eléréséhez a hűtőszekrény fagyasztó részében vagy a különálló fagyasztószekrényben néhány órára biztosan szükség lesz. Menet közben érdemes néhányszor óvatosan átkeverni, amíg nem fagy be annyira, hogy ez már lehetetlen. A már kiolvadt, kiolvasztott fagylaltot élelmiszerbiztonsági okokból már ne fagyasszuk vissza!

A cukorbetegek mire figyeljenek?

Ha otthon készítjük a fagylaltot, az sokat segíthet akár szénhidrátszámításban is, ha ebben szigorúbban kell tartani az étrendi kereteket (pl. inzulinfüggő diabétesz esetén). A jó hír, hogy a fagyi azért így is része lehet a nyárnak, persze mértékkel. Ilyen esetben a cukor, méz helyett valamelyik természetes vagy mesterséges eredetű édesítőszer jön szóba. Például az eritrit vagy a sztívia. Vagy a már említett módon, az édesebb gyümölcsök és a banán is átveheti ezt a szerepet. A glikémiás indexet a zsírosabb összetevők (pl. görög joghurt, olajos magvak) csökkenthetik. Az egyben lemért és kiszámolt összetevőket osszuk el annyi adagra, ahány főre készítjük a fagyit, így már könnyen nyomon követhető egy adag házi fagylalt szénhidráttartalma. 

Tipp: Bátran próbálkozzunk akár zöldfűszerekkel is, például mentával, bazsalikommal is! 

A fagylaltkészítés közben is ügyeljünk a higiéniára! Alapos kézmosást követően lássunk hozzá a műveleteknek, s az alapanyagokat is jól mossuk el! 

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.07.14

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.diabeteszdieta.hu/cukormentes-befozes-lehetseges/

Share This