ENERGIAITALOK PRO ÉS KONTRA – FOKOZZÁK AZ ÉBERSÉGET, DE NEM PÓTOLJÁK AZ ALVÁST

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor valóban szükség van egy kis plusz energiára, de nincs idő, mód, lehetőség a kellő mértékű és minőségű alvásra, pihenésre. Az energiaitalok ezt a hiányállapotot igyekeznek kezelni. Nem jó, ha visszaélünk ezzel a lehetőséggel és túl gyakran, nagy dózisban élünk a pörgető hatásukkal. Könnyen visszájára sülhet el.

Milyen összetevői lehetnek az energiaitaloknak?

A koffein és a cukor (glükóz vagy szacharóz) mellett B-vitaminok és egyéb hatóanyagok is megtalálhatók a legtöbb energiaital összetevői között. Például az alábbiak:

 • A taurin egy teljesítményfokozó antioxidáns, amely leginkább az agyban található meg a legnagyobb mennyiségben. Funkciói közé tartozik a memória karbantartása, a tanulási képességek javítása, és azonnali hangulatjavító képességgel is rendelkezik. A taurin természetes úton termelődik a testben, emiatt nem szükséges kívülről pótolni.
 • A ginzeng segít a stressz csökkentésében és emeli a szervezet energiaszintjét.
 • A karnitin, amely egy aminosav, a zsírsavak metabolizálásában játszik szerepet.
 • A gingko fa magjából készült gingko biloba fő hatása a memória fokozása.
 • A nyugtató, hangulatjavító hatású inozitol a a cukoralkoholok közé tartozó vegyület, közreműködik a sejtek közötti információ továbbításában.
 • A guarana a természetközeli népeknél régóta használt természetes eredetű stimuláló szer, magas koffein-, teofillin- és teobromintartalmánál fogva.

A fogyasztói igények hatására is elterjedtek a cukormentes, édesítőszerrel ízesített energiaitalok, amelyek így a cukor energiatartalmát sem szolgáltatják a szervezet számára, így a termékek neve végképp megtévesztő lehet a fogyasztók számára.

Milyen negatív hatásaik lehetnek?

 • A túlzott energiaital-fogyasztás hatására a megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, ez különösen a már meglévő (vagy éppen a rejtve maradó) magas vérnyomás és egyéb szív-ér rendszeri problémák esetén jelent gondot.
 • A vízhajtó hatásuk miatt kiszáradást okozhatnak, megterhelve ezzel az esetleg már eleve nem jól működő veséket.
 • Az idegrendszert érő stimuláló hatás okozta felpörgetés kiszámíthatatlan az egyéni reakciókat idézhet elő.
 • A fentiek mellett alvászavar, remegés, idegesség, szorongás, hasmenés is jelentkezhet, különösen akkor, ha valaki nem szokott hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához, vagy egyszerre nagyobb adagot fogyasztott az energiaitalból.
 • Ha valaki érzékenyebb vagy nagy mennyiségben, és rövid időn belül fogyaszt energiaitalt, kellemetlen mellékhatásokkal számolhat. A koffeintúladagolás következményei közé a hányinger és a hányás, gyomorpanaszok, szívritmusproblémák, súlyos esetben orvosi ellátást igénylő állapot, így infarktus, máj- és vesekárosodás is tartozhat.

Veszélyben a fiatalok?

A tiniknél, fiataloknál igen népszerű az energiaitalok fogyasztása. Amellett, hogy számukra sokszor teljesen felesleges a koffein élénkítő hatása, könnyen túl is adagolhatják ezzel magukat. Különösen a kis térfogatban nagy mennyiségű koffeint tartalmazó shotokkal, vagy éppen az olcsóbb, de nagyobb kiszerelésű, emiatt bőségesebb mértékben fogyasztott energiaitalokkal. Fiatalkorban (is) fontosabb lenne az elegendő mennyiségű alvásra, pihenésre és a megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étrendre, valamint a mozgás, sport, tánc élénkítő hatására támaszkodni, mindenféle szerhasználat nélkül, még akkor is, ha a koffein legálisnak számít.

Az alkohol energiaitalokkal történő keverése is elterjedt a szórakozóhelyeken, bulikban, fesztiválokon. Könnyen hozzáférhető, erőteljes marketinggel megtámogatott kombinációról van szó. Ez egyben veszélyes is, mert a szervezet reakciója kiszámíthatatlan: amíg az energiaital stimulál és dehidratál, addig az alkoholt tompít és szintén dehidratál, a szénsav pedig felgyorsítja a hatóanyagok felszívódását. Az alkohollal kevert energiaital fogyasztása ezáltal a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozhatja, fokozza a kockázatvállaló magatartást, amely akár balesetig is eljuthat. Egyénileg eltérhet a hatás, amely igen rosszul is elsülhet. Emiatt ezt a kombinációt lehetőleg a felnőtteknek sem javasolt fogyasztania.

Összességében az energiaitalokról elmondható, hogy az étrendünk nélkülözhető részét képezik. Fogyasztásuk – egészséges felnőttek számára – fokozott önmérséklet és tudatosság mellett javasolható csak. Ha energiára, testi-szellemi élénkítésre van szükségünk, inkább mozogjunk, menjünk friss levegőre, vegyünk hideg vagy váltó zuhanyt, illetve aludjunk egy jót!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.04.04.

(Források: https://www.healthline.com/nutrition/energy-drinks; https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/caffeine-and-energy-drinks-qas; Simich Rita: Az energiaital igazi arca. Kutatók Éjszakája 2021; Dojcsákné Kiss-Tóth Éva, Kiss-Tóth Emőke: Energiaital fogyasztási szokások és egészségtudatosság a felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók körében)

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This