HOGYAN ÉRTELMEZZÜK A CSOMAGOLT ÉLELMISZEREKEN OLVASHATÓ, EGÉSZSÉGGEL KAPCSOLATOS ÁLLÍTÁSOKAT, ÜZENETEKET?

Az egészségtudatos táplálkozás a bevásárlással kezdődik. Nem elég azonban elolvasni és tanulmányozni például a csomagolt termékeken olvasható feliratokat, ábrákat, táblázatokat. Fontos az is, hogy értsük is, de ne értsük félre, amit a gyártó feltüntetett, s így el tudjuk dönteni, hogy az adott termék nekünk való, vagy sem.

Az összetevők lista és a tápértékjelölés mellett azonban azok a feliratok is nagyban hozzájárulhatnak a választásunkhoz, amelyek rendszerint a csomagolás első oldalán olvashatók. Ezek az állítások külön nevet is kaptak: egészségre vonatkozó állítás néven ismertek (angolul: health claim).

Az egészségre vonatkozó állítás bármely olyan állítás, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport vagy annak valamely alkotóeleme és az egészség között összefüggés van.

Milyen típusú egészségre vonatkozó állításokat olvashatunk a termékeken?

Ahhoz, hogy megértsük és értelmezni tudjuk, érdemes megismerni, hogy milyen típusba sorolhatók a különböző egészségre vonatkozó állítások:

1. Az úgynevezett „funkcionális” egészségre vonatkozó állítások a test növekedésével, fejlődésével és funkcióival kapcsolatosak; a pszichológiai és viselkedési funkciókra hivatkoznak; vagy éppen a karcsúsításról, súlykontrollról szólnak.

2. Az úgynevezett „kockázatcsökkentési” állítások” az egyes betegség kialakulásának kockázati tényezőjének csökkentésére vonatkoznak. Ilyen például a következő: “A növényi sztanol-észterekről kimutatták, hogy csökkentik a vér koleszterinszintjét. A vér koleszterin kockázati tényezője a koszorúér-betegség kialakulásának.”

3. A harmadik változatba pedig „a gyermekek fejlődésére vonatkozó állítások” sorolhatók, ezek mindkét előzőre is vonatkozhatnak. Ilyen például ez: “A D-vitamin szükséges a gyermekek csontjainak normális növekedéséhez és fejlődéséhez.”

Hogyan értelmezzük az egészségre vonatkozó állításokat?

Ezeket az állításokat szigorú szabályok szerint használhatják az élelmiszergyártók és -forgalmazók. Ez védi a fogyasztókat abban, hogy ne kerüljenek a csomagolásokra hamis, félrevezető állítások, amelyek megtéveszthetik a fogyasztót, s jobb színben tüntethetik fel az adott terméket, kedvezőbb tulajdonságokat sugallva, mint mondjuk, amiket a konkurencia azonos típusú termékeire igazak.

Ettől függetlenül azonban érdemes ezeket az egészségre vonatkozó állításokat némi távolságtartással is kezelni, s nem elsőre „bedőlni” nekik, ha például két hasonló célú termék között választanánk. Az állítások előnye, hogy segítenek megérteni az adott termék különleges, kiemelt tulajdonságát, a benne található tápanyagok, összetevők egészségre vonatkozó hatásait, s ezáltal egyben edukálják is a fogyasztót.

A kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztók úgy vélik, hogy az egészségre vonatkozó állítást tartalmazó élelmiszer egészségesebb, mint egy olyan termék, amely ilyet nem tartalmaz.

Nem árt az odafigyelés és az alapos címkeolvasás, hiszen csak azért, mert egy adott élelmiszer tartalmaz egy bizonyos tápanyagot, amely egy adott betegség kockázatának csökkenésével jár, nem feltétlenül teszi az ételt egészében egészségessé, vagy egészségesebbé, mint a többi terméket. Példaként említhető a reggeli gabonapelyhek számos változata, amelyekben a teljes értékű gabonák révén a rosttartalmuk kedvező a szív egészségének megőrzése érdekében, de ettől még könnyen meglehet, hogy nem kevés hozzáadott cukrot is tartalmaznak.  

A tanulság: az összetevők, allergének, tápértékadatok mellett az egészségre vonatkozó állítások is segíthetnek dönteni egy adott termék megvásárlása mellett, azonban ezeket az állításokat is kellő körültekintéssel olvassuk és értelmezzük!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.09.15.

Share This