A testkép és az étkezés közötti kapcsolat szorosabb, mint hinnénk

Sokat hallani a nemcsak felnőttek, de gyermekek körében is egyre gyakoribb evés- és testképzavarokról. Röviden áttekintjük, mi befolyásolja a testképet és ez hogyan kapcsolódik az evészavarokhoz, s mit tegyünk, ne tegyünk a megelőzés érdekében.

Mit nevezünk testképnek?

A testkép igen összetett, többféleképpen leírható fogalom. Leegyszerűsítve az egyén saját testével kapcsolatos pszichológiai élménye, annak érzelmi és tudatos megélése, a saját testhez való érzelmi viszonyulása, ami szubjektív, de a társas kapcsolatok által is meghatározott és befolyásolható. A testképünk eltérhet a valódi, objektív állapottól, érezhetjük magunkat vékonyabbnak, teltebbnek is akár annál, mint ami valós, mérhető, tapintható.

Mi befolyásolja a testképet?

A testkép nem egy állandó dolog, sok minden meghatározza, a kialakulásában a társas tanulási folyamatok, minták, viselkedés és az érzelmek tudatos folyamatai is részt vesznek. A korábbi és aktuális élmények, a környezetből érkező ingerek, behatások, pszichés folyamatok is alakíthatják.

A testkép fejlődését leginkább a referenciaszerepet betöltő felnőttek (szülők, nagyszülők, pedagógusok) és a kortárs kapcsolatokból érkező szociális összehasonlítások (pl. a korcsoportra jellemző testideálok, a média, közösségi média által mutatott minták) is jelentősen befolyásolják.

Jelentős hatása lehet a szülőktől érkező elvárásoknak, visszajelzéseknek, amelyek a kinézetre, étkezésre is irányulhatnak, de a szülők saját viselkedése, szokásai, a saját testéhez, evéshez, mozgáshoz való viszonya is mérvadó. A folyton diétázó, fogyókúrázó anyák emiatt például állandó negatív mintát adnak a kislányoknak arról, hogy nőként milyen élet vár rájuk, milyen mintának kell megfelelniük… Ezt a trendet csak erősíthetik a média, közösségi média által sulykolt irreálisan vékony vagy izmos nők szerepeltetése. Akkor is, ha az adott modellek például maguk sem néznek ki úgy a valóságban, mint a retusált, filterezett képeken. Persze a fiúk, férfiak sincsenek jó helyzetben, mert számukra gyakran csak a kockás has tűnik “elfogadottnak” a modellek, sportolók láttán.

A testképzavar hogyan okozhat evészavart?

A testtel való elégedetlenség, a testkép torz megítélése és az ezekből kialakuló testképzavarok gyakran a gyerekkori élmények, akár traumák hatására jönnek létre. Ebben lehetnek nemi különbségek is. A lányok esetében máig megszokott dolog, hogy ők több negatív és pozitív visszajelzést kapnak a testükre, jobban érzik a nyomást, hogy meg kell felelniük a külsejüket érintő kritériumoknak, ami jellemzően a karcsú, vékony alkatot jelenti. A fiúkkal szemben inkább a testi erő, teljesítmény és az izomzat a fő elvárás.

Leegyszerűsítve (mert ennél bonyolultabb a helyzet): A testképzavar magával hozhatja a különféle evészavarok megjelenését is (pl. anorexiát, bulimiát…). A sérült testképpel rendelkező gyermekek, serdülők, vagy felnőttek a tévesen megítélt testükkel való, szorongást keltő elégedetlenség, feszültség miatt az áhított testalkatot, testtömeget az evés kontrollálása, korlátozása révén igyekeznek elérni. Ezeknek az önsanyargató diétáknak, vagy akár a koplalásnak komoly kockázatai és mellékhatásai lehetnek fizikai és mentális síkon egyaránt. 

Fontos: önmaguktól nem múlnak el külső szakmai segítség nélkül (pszichológus, pszichoterapeuta), s a gyógyuláshoz az egyéni terápia mellett családterápiára is szükség van, lehet.

Javaslatok a megelőzéshez, a testképzavarra, evészavarra hajlamosító trendek megtöréséhez

  • Ne tegyünk megjegyzéseket mások testére, testalkatára! Nem tudhatjuk, hogy ezzel nem lobbantjuk-e be valakinél a felesleges diétázáshoz/túlzott edzéshez vezető ördögi kört. 
  • Ne tegyünk megjegyzést arra, hogy mások mennyit esznek! Nem tudhatjuk, hogy nem küzd-e az illető valamilyen titkolt evés-, testképzavarral, ami esetén ezek a „beszólások” szintén csak fokozhatják a belső feszültségüket.
  • Ha gyerekeink vannak, minél korábban kezdjünk el velük beszélgetni a médiában, különösen a közösségi médiában látható testideálokról, a szerkesztett, filterezett fotókról! Lássák, mi a háttere ezeknek a képeknek, reklámoknak…
  • Mutassunk jó példát a gyerekeknek! Ne kövessünk felesleges diétákat, figyeljünk oda, mit mondunk nekik az ételek és a testünk kapcsolatáról, a testmozgásról! Ne érezzék azt, hogy például a mozgás, sport csak arra való, hogy „elégessük a felesleges kalóriákat” és hogy „ha sütit eszünk, az bűnnek számít”!
  • Alakítsunk ki jó barátságot az ételekkel, étkezéssel, kérjünk szakmai segítséget, ha úgy érezzük ebben kihívásokkal küzdünk!

Ha már csak ezeket megtesszük, sokat tehetünk a jelen és a következő generáció testi és mentális egészségéért is.

Jelen írás egy rövid, tömör áttekintésre adott lehetőséget, figyelemfelkeltő jelleggel. Nem helyettesíti a szakemberrel történő konzultációt. Ha úgy érezzük, hogy mi vagy gyermekünk, családtagunk érintett lehet, ne késlekedjünk a témában jártas pszichológust felkeresni!

Hazai, államilag finanszírozott evészavar ellátó intézmények: https://ursuslibris.hu/konyv/intuitiv-etkezes/tovabbi-anyagok

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.08.15.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források:

http://real.mtak.hu/54201/1/650.2017.30752.pdf

https://www.popjohn.com/wp-content/uploads/2022/10/popjohn_tukromtukrom-kutatas_elemzes.pdf

MIND Diéta

MIND Diéta

A hipertónia világszerte 1 milliárd embert érint, és előfordulása jelentősen növekszik az életkor...

read more
Share This