VEGETARIÁNUS VILÁGNAP – OKTÓBER 1.

A vegetáriánus világnap jó alkalmat teremt arra, hogy minél többen megtapasztalják: hús nélkül is jókat lehet enni és jól lehet lakni! Az egyéni egészségünk, körzete is javul, ha mértékletesebbek vagyunk, akkor is, ha nem hagyjuk el teljesen a húsos ételeket, de a bolygónkért is sokat tehetünk a tudatosabb étrenddel.

Mi a világnap eredete?

A vegetáriánus világnap nem újkeleletű. 1977-ben alapította az Észak-Amerikai Vegetáriánus Társaság (North American Vegetarian Society, NAVS), majd a Nemzetközi Vegetáriánus Unió (International Vegetarian Union) 1978-ban hagyta ezt jóvá. Október 1-je egyben a vegetáriánus tudatosság hónapjának a nyitánya is, vagyis nemcsak egy nap, de egy teljes hónapnyi figyelem irányul a témára. Itt a lehetőség, hogy akár vegyes étrendet követőként is minél több vegetáriánus fogást kipróbáljunk.

Nem csak egyféle étrendet jelent

A vegetáriánus étrend inkább gyűjtőfogalom. Az egyes fajtáiról itt olvashat részletesebben.

Napjainkban egyre elterjedtebb a növényi alapú étrend megnevezés is, amely a növényi eredetű alapanyagok, élelmiszerek rendszeres és domináns fogyasztására helyezi a hangsúlyt. A még szigorúbb változata a teljes értékű növényi étrend az állati eredetű táplálékok kizárása mellett arra helyezi a hangsúlyt, hogy a feldolgozott alapanyagok sem szerepeljenek az étrendben, így a finomliszt, a cukor és a növényi olajok sem szerepelnek benne. Ez a módszer a mindennapokban nehezebben megvalósítható szokásokat feltételez.

Egyénileg érdemes megtalálni azt a változatot, amit fenntartható módon, egészségügyi kockázat nélkül tud valaki követni, s nem érez bűntudatot sem, ha időnként olyan ételt evett, ami nem illett valamelyest a tányérra. Már önmagában az a törekvés, hogy a szükségesnél több hús és állati eredetű táplálék fogyasztását csökkentjük, számos előnyt hordoz egyéni szinten és globálisan is.

Ha valaki időnként eszik húst, de zömmel a növényi eredetű alapanyagokra helyezi a fókuszt, azt nevezhetjük flexitariánus étrendnek is, ami a flexibilis (rugalmas) és a vegetáriánus szavak ötvözete.

Mire figyeljünk?

  • A vegetarianizmus nem csak azt jelenti, hogy elhagyjuk a húst. A vegetarianizmus az étrend mellett az egészségtudatos szemléletmódot is magába foglalja, amelynek része a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek (pl. dohányzás) kerülése.
  • Legyünk tudatosak! A hús és a húskészítmények elhagyása, vagy akár a többi állati eredetű alapanyag, élelmiszer mellőzése számos hasznos tápanyag hiányát is okozhatja, ha túl hirtelen vagy drasztikusan változtatunk és ezeket nem helyettesítjük, pótoljuk megfelelő módon. 
  • Együnk változatosan! A rántott gomba, rántott sajt mellett is számos finom ételt kóstolhatunk, készíthetünk hús nélkül is. Legyünk nyitottak az újdonságokra, próbáljunk ki minél több receptet: például hüvelyesekből, gombából, olajos magvakból, gabonákból! Válogathatunk akár az ALSAD receptjei, mintaétrendjei között is!
  • Vannak kivételek. Várandósság, szoptatás alatt, csecsemőknél és kisgyermekeknél a nagyon szigorú vegetáriánus, ill. a vegán étrend nem javasolt, vagy csak szakorvosi, dietetikai felügyelet mellett.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022. otóber 01.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Források:

https://worldvegetarianday.navs-online.org/

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/01/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2020_01_novenyi_alapu_etrendek.pdf

Share This