A VEGETÁRIÁNUS ÉTREND – EZT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A klímaváltozáshoz kapcsolódó fenntarthatósági kérdések fókuszba kerülésével egyre népszerűbbek lettek a növényi alapú étrendek. Sokan váltanak át ideiglenesen vagy tartósan az állati eredetű termékeket teljes mértékben kizáró vegán étrendre, de sokan döntenek úgy, hogy “csak” a húsféléket, húskészítményeket, halakat, halkészítményeket hagyják el az étrendjükből, de a tojást és a tejtermékeket meghagyják.

Ez az irányzat a vegetáriánus irányzat, aminek több “alirányzata” is kialakult mára:

  • ovo-vegetáriánus – tojást eszik, de tejtermékeket nem
  • lakto-vegetáriánus – tejtermékeket eszik, de tojást nem
  • ovo-lakto-vegetáriánus – ez a legtágabb, fentebb is ismertetett, klasszikus értelmezés, és emiatt a leggyakoribb is.

A vegetáriánus étrend vitathatatlan előnyei:

  • csökkenti a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mivel a húsok, húskészítmények elhagyásával csökken a telítettzsírsav-bevitel, és ezzel párhuzamosan
  • a diófélék, olajos magok mennyiségének növelésével, a növényi olajak használatával nő az élettanilag kedvező hatású telítetlenzsírsav-bevitel. 
  • a zöldség-, hüvelyes-, teljes értékű gabona-bevitel növelésével nő az élelmirostbevitel, ami segíti az emésztőrendszerünk egészségét, támogatja a bélflóra egyensúlyát, és szerepet játszik egyes daganatos betegségek rizikójának csökkentésében.

Tekintettel arra, hogy a vegán étrenddel szemben a vegetáriánus étrend tartalmaz állati eredetű alapanyagokat, tejtermékeket, ezért a vegetáriánus étrend mellett nem kell tápanyag-, vitamin-, ásványianyag-hiánytól tartani. 

Azonban – csakúgy, mint a vegyes étrendnél -, ez is csak akkor igaz, ha az étrendünk kiegyensúlyozott, változatos alapanyagokból készül, és nincs szélsőséges korlátozások közé szorítva. Hiszen pl. hiába vegetáriánus étel egy csokis croissant, a sült burgonya, a rántott sajt vagy a gombapörkölt nokedlivel – ha az étrendünkben nem a megfelelő minőségű zsírok, fehérjék és szénhidrátok dominálnak, ha a zöldségeknek nem jut hangsúlyos szerep, akkor nem fognak érvényesülni ennek az étrendnek a pozitív hatásai. 

A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend fontos pillérei a tejtermékek (sajt, túró, joghurt, kefir), a tojás, a hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó, sárgaborsó), a teljes értékű gabonákból készült élelmiszerek (kenyér- és tésztafélék, bulgur, kuszkusz, rizs), és természetesen a szivárvány minden színében játszó zöldségek

Ugyanakkor, ha pl. valamilyen okból (akár ízlés, akár betegség) miatt nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor szükséges lehet kalciumtartalmú étrendkiegészítőt fogyasztanunk. Emellett évente-kétévente (vagy tünetek esetén azonnal) szükséges megnézetni a vasszintünket is, mivel ugyan egyes növényi alapanyagok tartalmaznak vasat, azonban ennek hasznosulása alatta marad az állati eredetű vas hasznosulásánál. Különösen nőknél, illetve rendszeresen sportolóknál érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani.

Ha mi magunk is szeretnénk csökkenteni a húsbevitelünket, de nem szeretnénk teljes mértékben lemondani róla, akkor már azzal is sokat teszünk egészségünk – és bolygónk egészsége – érdekében, ha heti 1-2 nap nem eszünk húst/halat, esetleg állati eredetű alapanyagot egyáltalán. Ebben az esetben nem szükséges lemondani kedvenc fogásainkról, de nagyobb hangsúlyt kaphatnak a zöldségek, a hüvelyesek az étrendünkben, és akár változatosabbá is válhat a menünk, ha nyitottak vagyunk az új receptekre, ötletekre.

Bodon Judit dietetikus

2021.09.27.

Share This