TIPPEK A KERTI PARTY-K SIKERÉHEZ

A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy több időt tölthetünk a szabadban. Akinek van kertje, jól teszi, ha ki is használja, hogy kinn egyen a család, vagy éppen a vendégeket is a kertben fogadja. Mivel kínáljuk meg őket?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy tudjuk, kb. hány főre és kiknek fogunk sütni, főzni. A mennyiséget és az élelmiszerek, ételek minőségét nagyban megszabja ez a két információ, ezek ismeretében mehetünk bevásárolni vagy rendelhetjük házhoz az alapanyagokat.

Előre térképezzük fel, hogy a meghívottak közül valaki allergiás e valamilyen összetevőre, vagy követ-e valamilyen speciális étrendet, és ha igen, akkor kérdezzünk rá arra is, hogy pontosan mit nem fogyaszthat. Ma már ez alapvető és nélkülözhetetlen figyelmesség bármely, nem otthoni étkezésnél.

A táplálékallergiások számára biztosítsunk olyan ételeket, amelyek biztosan nem tartalmazzák az adott allergén(eke)t, illetve nem is készültek azonos eszközökkel, edényekkel, mint a hagyományos változatok. Ez igaz a gluténérzékenyekre is. A táplálék-intoleranciásoknál kérdezzünk rá, van-e még biztonsággal elfogasztható mennyiség a számukra problémás alapanyagokból, vagy milyen helyettesítő terméket szoktak használni (pl. a növényi italok esetében lehet ez fontos)!

  • Készüljünk bőségesen alkoholmentes italokkal is (pl. limonádéval, gyümölcslével, és főleg sok vízzel)! Elvégre biztosan lesz, aki vezet, de előfordulhat, hogy várandós, szoptató édesanya is érkezik, illetve a gyerekekre is gondolunk ezzel.
  • Minden romlandó alapanyagot tartsunk hidegen, amíg csak lehet! Jó, ha viszünk a kertbe hűtőtáskát, így a grillezéshez, sütögetéshez szánt alapanyagokat és külön az italokat is be tudjuk hűteni.
  • A nyári meleg miatt a salátákat ne majonézes, tejfölös öntettel készítsük! A könnyedebb, olajos-ecetes-citromleves öntetek ilyenkor jobban illenek a szezonhoz, és nem is telítenek el annyira, mint mondjuk egy hagyományosabb franciasaláta.
  • Amíg készül a fő fogás a grillrácson vagy roston, kínálhatunk roppanós zöldségcsíkokat különféle mártogatósokkal! A hummusz, padlizsánkrém, reszelt répás sajtkrém, tzatziki és társaik előételnek sem utolsók. Csak nehogy ezzel lakjanak jól a vendégek!
  • Legyen minél több friss, nyers, szezonnak megfelelő gyümölcs is a kínálatban! Az előre behűtött görög-, sárgadinnye remekül illik a nyári hangulathoz. Felkockázott, kimagozott gyümölcsökkel ízesíthetjük, díszíthetjük az italokat is, limonádé formájában, de akár a grillezett gyümölcsökkel is feldobhatjuk a megszokott húsos tányérokat.
  • A grillezett ételek mellé köretként süthetünk parázsban alufóliába csomagolt burgonyát, édesburgonyát. A grillezett, csöves kukorica is ízletes és gluténmentes csemege lehet, ha éppen az a cél valamelyik vendég vagy családtag miatt.
  • A desszertet érdemes előre elkészíteni, amely szintén inkább könnyedebb, gyümölcsös alapú legyen! Készíthetünk házilag gyümölcsös jégkrémet is, garantáltan nagy sikere lesz. Ehhez kiürült joghurtos dobozok adhatják a formát, és fa vagy műanyag kanalak helyettesíthetik a pálcikát. Persze az erre a célra gyártott műanyag formákat is bevethetjük. A jeges finomságot csak a fogyasztás idejére vegyük ki a fagyasztóból, annyit, amennyi el is fogy!

A melegben könnyebben, gyorsabban terjednek az egyes fertőzések. Ügyeljünk a megfelelő kézhigiéniára! Legyen elérhető közelben kézmosási lehetőség, akár a kerti csapnál, és tegyünk ki kézfertőtlenítőt, törölközőt is! Az élelmiszerekhez, ételekhez csak tiszta kézzel nyúljunk, a készítés és a kínálás közben is!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.07.08.

(Forrás: https://www.healthline.com/health-news/7-health-tips-for-your-outdoor-party)

Share This