REGGELI HELYETT FEHÉRJESHAKE – FOGYÓKÚRÁS DIÉTÁK KIEGÉSZÍTŐKKEL

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendenek azok a fogyókúrás diétaprogramok, amelyek egyik fő jellemzője, hogy a fogyókúrás program során egyes étkezéseket különféle porokból készített turmixokkal vagy szeletekkel kell kiváltani.

Ezen a diétás programok fő jellemzői:

 • gyors fogyást ígérnek, 
 • a fogyókúrát szakaszokra bontják,
 • az egyes szakaszokban jellemzően szélsőséges étrendi szabályokat kell követni,
 • mindig valamilyen – jellemzően magas magas árú – termékcsomagra épülnek, amelyek nélkül “nem lehet megoldani” a diétát, és amelyeket – a program ajánlása szerint – rendszeresen be kell szereznünk, ha eredményt szeretnénk látni.

Ezekről a diétákról az alábbiakat kell tudni:

 • Nem adnak tartós eredményt. Mivel fix ideig tartó fogyókúrás programok, ennek megfelelően nem adnak iránymutatást arra vonatkozóan, hogy miként optimalizáljuk az étrendünket, ha a fogyókúrás időszak lejárt. Nem tanítanak meg minket arra, hogy optimálisan, egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezzünk. Tehát, ha vége a programnak, akkor szépen lassan visszaállunk egészségtelen étkezési szokásainkra, és ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk. n, gyakran több, mint amennyivel az aktuális fogyókúrakörbe belevágtunk – és máris benne vagyunk a jojó-effektusban (Jojó Effektus). Az irreális elvárásoknak köszönhetően vannak, akik évtizedeket élnek le a különféle fogyókúrás programok csapdájában.
 • Gyakori, hogy az ideiglenes testtömegcsökkenés a szervezet víztartalékaiból történik, rosszabb esetben az izomszövetből. Akármilyen hókuszpókuszt is tesznek ezek mögé a programok mögé, az ideiglenes fogyás elsősorban a drasztikusan csökkentett energiabevitelnek köszönhető. 
 • Míg egy dietetikus által összeállított, személyre szabott, a reális testtömeg csökkentését célzó étrend az egészségünk megőrzése mellett vezet – ráadásul tartós – fogyáshoz, addig ezek a diéták veszélyeztethetik egészségünket is. Különösen azért, mivel a fogyókúra-program vége után visszakúsznak a kilók, amitől megijedünk, és újabb fogyókúrába fogunk – azaz a tápanyaghiányos táplálkozásunk egyre hosszabb távúvá válik.
 • Nyilvánvalóan nem személyre szabottak. Ha megveszünk egy könyvet, és két doboz port meg húsz db fehérjeszeletet, ezek biztosan nem veszik figyelembe a fennálló krónikus betegségeinket (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas koleszterin-, triglicrid-, húgysavszint stb.), az életvitelünket (ülő vagy fizikai munkát végzünk, sportolunk, esetleg három műszakban dolgozunk stb.). Mivel nem személyre szabottak, adott esetben károsak is lehetnek egészségünkre nézve, illetve, mivel nincsenek összhangban az életvitelünkkel, erre tekintettel sem tarthatóak fenn hosszú távon.
 • A fogyókúrás program során biztosított termékek tápanyagösszetétele nem kedvezőbb, mint amit otthon, bármikor elkészíthetünk. Az alábbi példában pl. egy “fehérjeszelet” értékeit hasonlítom össze egy saját receptúrájú túrókrémmel:
 • Fehérjeszelet (40 g): energia: 143 kcal, fehérje: 7,9 g, zsír: 5,5 g, szénhidrát: 19 g, élelmi rost: 2,9 g
 • Almás-fahéjas túrókrém cukormentes granolával (180 g): energia: 146 kcal, fehérje: 10 g, zsír: 3 g, szénhidrát: 18 g, élelmi rost: 5,1 g, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok

A fenti értékekből jól látható, hogy a saját receptúrájú túrókrém mennyiségében több mint négyszerese a fehérjeszeletnek (40 g vs 180 g). Ez pedig egy testtömeg-csökkentő étrend esetén sokaknál fontos tényező, hogy az étkezésük (jelen esetben pl. egy uzsonna) megfelelő mennyiségű, tápláló legyen.

A fehérjeszelet és a túrókrém energiatartalma gyak. ugyanannyi, míg a természetes alapanyagokból összeállított uzsonna fehérjetartalma magasabb, mint az egyébként fehérjeszeletként eladott terméknek, zsírtartalma viszont alacsonyabb, szénhidráttartalmuk megegyzeik. A saját receptúrájú uzsonna további előnye, hogy a természetes alapanyagoknak köszönhetően tartalmaz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és élelmi rostokat.

A fenti példából látszik, hogy a fogyókúrás fehérjeszeletként árult termék tápanyagtartalma semmiben sem kedvezőbb, mint egy kiegyensúlyozott, könnyen elkészíthető, hétköznapi uzsonnáé. 

Valóságban semmi nem indokolja, hogy ezeket a diétás programokat válasszuk, ha fogyni szeretnénk. Amennyi pénzt beleölünk egy ilyen, nem fenntartható, tartós eredménnyel nem járó, adott esetben az egészségünket veszélyeztető programba, annak töredékéért kaphatunk valóban hasznos, az életvitelünkhöz, fennálló betegségeinkhez illeszkedő, az optimális étkezési szokások kialakítását támogató tanácsokat a dietetikusoktól.

Bodon Judit dietetikus

2021.04.07.

Share This