MIVEL “TÁPLÁLJUK” A SZEMEINKET? – OKTÓBER 13. A LÁTÁS VILÁGNAPJA

Idén a látás világnapja 2022. október 13-án ünnepeljük. Ez a nap a tudatosság nemzetközi napja, amelyet minden évben október második csütörtökén tartanak. A teljes hónap, így október is a látás hónapja. A szemészeti szűrővizsgálatok mellett gondoljunk arra is, hogy az étrendünk hogyan alakítja a szemünk egészségét!

A világon szinte mindenki szembesül egyszer az élete során valamilyen szemészeti egészségügyi problémával, azonban világszerte több mint egymilliárd ember nem fér hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy tisztán láthasson. A látás világnapja erre is felhívja a figyelmet, amellett, hogy a szemünk épségének megbecsülésére, látásunk megőrzésére is összepontosít. Számos módon védhetjük a szemeinket. A dohányzás mellőzése, a napszemüveg használata, az elegendő alvás és folyadékfogyasztás mellett a vegyes, kiegyensúlyozott étrend is hozzájárul ehhez. Lássuk, milyen tápanyagok szükségesek az éles, tiszta látáshoz!

Vitaminok

  • Kiemelendő a témában már elég jól ismert A-vitamin. Hiányában alakul ki a szürkületi vakság, de szerencsére egy vegyes étrend esetén ettől nem kell tartanunk. A-vitamint a máj, a húsok, halak, a tőkehalmáj, a sajtok és a tojássárgája is tartalmaz. Előanyaga, a béta-karotin is gyakran kerül a tányérunkra sárgarépa, sütőtök, paradicsom, sárgarépa, sóska, spenót formájában. 
  • A sort a C-vitamin folytatja, amelynek hiányában a zöldhályog kialakulásának kockázata fokozott. Mivel valamennyi zöldség és gyümölcs tartalmazza, (elsősorban a citrusfélék, a paprika, sárgadinnye és a paradicsom), ezért a C-vitaminhiány miatt sem kell aggódnunk. Hacsak nem tartunk valamilyen nagyon drasztikus, egyoldalú diétát.
  • Az E-vitamin antioxidánsként a szemizmok és a szemlencse rugalmasságának megőrzésében vesz részt. A hidegen sajtolt növényi olajokból, a búzacsírából, a mandulából és más diófélékből elegendő mennyiséghez jutunk belőle.
  • A D3-vitamin szerepe is gyakran felmerülta makuladegeneráció megelőzése terén, s észlelhető összefüggés a kettő között. A napsugárzás hatására a bőrünkben is termelődik, de tőkehalmáj, a zsírosabb halakból, tőkehalmájból, a tojássárgájából is hozzájutunk. Az őszi-téli időszakban érdemes azonban étrend-kiegészítőként is fogyasztani a megfelelő vérszint eléréséhez.

Antioxidánsok

Ha a lutein, karotin, zeaxanthin, kriptoxanthin kerül említésre, akkor nem valamilyen mágikus verssort idézünk meg, hanem azokat az antioxidánsokat soroljuk fel, amelyek kedvező hatással lehetnek a szemeink egészségére. Ahhoz, hogy ezekből elegendő mennyiséget fogyasszunk, érdemes a paradicsomot, citrusféléket és a spenótot gyakran a bevásárló listára tenni, s persze meg is enni. A polifenolok is a barátaink e tekintetben, így az étcsokoládé, a vörösbor (persze mértékkel) és a tea is részese lehet a „szemvédő” menünek.

A bogyós gyümölcsöket sem érdemes hanyagolni e téren sem, már csak az antocianintartalmuk miatt sem.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül a cink és a szelén védő szerepe merült fel a szemészeti betegségek elleni védelemben, mivel ezek a nyomelemek az antioxidáns enzimek kofaktorai, vagyis azok hatásához hozzájárulnak. Bár az eredmények nem mindig egyértelműek. A cinkhez és a szelénhez többek között a barnarizs, a marhahús, a tenger gyümölcsei (osztriga, rákfélék) és egyes olajos magvak (különösen a paradió) fogyasztása révén jutunk hozzá jelentősebb mennyiségben.

Telítetlen zsírsavak

Az sem mindegy, milyen és mennyi zsiradékot fogyasztunk. Nemcsak a szívünk, ereink, de a szemünk épségéhez is hozzájárul a rendszeres halfogyasztás, az olajos magvak, diófélék szerepeltetése az étlapon. Bár az étrend-kiegészítőkkel folytatott kutatási eredmények nem egyértelműen támasztják alá ezt az összefüggést. A telítetlen zsírsavak, különösen az ómega-3 zsírsavak fogyasztása az éleslátásért felelős sárgafolt (macula lutea) betegségeinek kialakulását is csökkenti. 

Összefoglalásul a fő üzenet az, hogy a valóban vegyes, kiegyensúlyozott, a szélsőségeket kerülő étrend, amely bővelkedik többek között zöldségekben, gyümölcsökben, de megfelelő mennyiséget tartalmaz a gabonákból, olajos magvakból, húsokból, halakból is, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy szemeink sokáig épek maradjanak.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

#LoveYourEyes #WSD2022 #WorldSightDay

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

https://www.iapb.org/world-sight-day/

http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/293

http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/292

Khoo HE, Ng HS, Yap WS, et al. Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases. Antioxidants (Basel). 2019;8(4):85.

Lawrenson JG, Evans JR. Omega 3 fatty acids for preventing or slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(4):CD010015.

Alfredo Garcia Layana, Angelo Maria Minnella, Gerhard Garhöfer et al. Vitamin D and Age-Related Macular Degeneration. Nutrients. 2017 Oct; 9(10): 1120. 

Published online 2017 Oct 13. doi: 10.3390/nu9101120

Share This