Mi történik, ha túl sok vizet iszol?

A szervezet optimális működéséhez vízre van szükség, de a túlzott folyadékfogyasztás súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Az elfogyasztott vizet a veséink választják ki. A vesék óránként kb. 0,8-1,0 liter vizet tudnak eltávolítani, a nagyon magas vízbevitel pedig felboríthatja a szervezet elektrolit-egyensúlyát.

Mi is az a vízmérgezés?

Véletlenül nehéz túl sok vizet inni, ezért ritkán fordul elő, hogy a napi optimális folyadékfogyasztás mellett valakinek vízmérgezése legyen. Ugyanakkor bizonyos betegségek, krónikus állapotok, sportesemények vagy intenzív edzés közbeni túlhidratálás eredményeként előfordulhat.
Ilyenkor a bevitt víz mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét. Ez a fennálló állapot hígíthatja az elektrolitokat, különösen a nátriumot a vérben. Ha a nátriumszint 135 mmol/l alá esik, akkor hiponatrémiáról beszélhetünk. Normál esetben a nátrium segít fenntartani a folyadékok egyensúlyát a sejteken belül és kívül. Ha a nátriumszint a túlzott vízfogyasztás miatt csökken, a folyadékok kívülről a sejtek belsejébe jutnak, és megduzzadnak. A krónikus vízmérgezés esetén (pl. krónikus vese-, szív- és érrendszeri betegség, mellékvese és pajzsmirigy okozta hormonváltozások esetén) a vér nátriumkoncentrációja fokozatosan csökken, és általában mérsékelt tüneteket okoz, ugyanakkor az akut esetekben (általában rosszul hidratáló sportolóknál, vagy kényszeres vízivóknál és egyes mentális betegségeknél) a nátriumszint hirtelen csökken le, ami súlyos tüneteket is kiválthat.

A vízmérgezés tünetei

A vízmérgezés első tünetei egészen átlagosak is lehetnek:

 • fejfájás
 • hányinger
 • hányás
 • álmosság
 • izomgyengeség

Ha a túlzott mennyiségű víz fogyasztásának hatására az agy sejtjei is megduzzadnak, a koponyán belüli nyomás pedig megnő, akár súlyos tünetek is megjelenhetnek:

 • görcsök
 • emelkedett vérnyomás
 • kettős látás
 • zavartság
 • tájékozódási zavar
 • nehéz légzés
 • nagyon súlyos esetekben a vízmérgezés rohamokat, agykárosodást, kómát és akár halált is okozhat.

Mennyi a túl sok?

Vízmérgezés (túlhidráltság) akkor fordul elő, ha egy személy több vizet iszik, mint amennyitől a veséje vizelettel képes megszabadulni. Ugyanakkor, nemcsak a víz mennyisége az egyetlen tényező – az idő is szerepet játszik. 2013-as tanulmányok szerint a vesék óránként legfeljebb 0,8-1,0 liter vizet tudnak eltávolítani. A hiponatrémia elkerülése érdekében fontos, hogy ne igyunk több vizet, mint amennyit képesek eltávolítani a veséink. Ugyanezen tanulmányok szerzői arról számolnak be, hogy a hiponatrémia tünetei akkor alakulhatnak ki, ha egy személy rövid időn belül 3-4 liter vizet iszik, bár konkrét időbecslést nem adnak.

Mennyi az optimális?

A szomjúságra hagyatkozás nem biztos, hogy mindenkinél működik, így ez alapján nem lehet meghatározni az ember napi folyadékigényét. A megfelelő mennyiség olyan tényezőktől függ, mint az életkor, a testtömeg, a fizikai aktivitás szintje, az éghajlat, a szoptatás stb.- de felnőttek esetében az átlagosan napi 2-2,5 liter fogyasztása a javasolt.

Fontos az egész napos egyenletes folyadékbevitel, és az egyszeri nagy mennyiségű fogyasztást érdemes elkerülni. Intenzív testedzés esetén a 8 dl/óra mennyiséget ne haladja meg az elfogyasztott folyadék mennyisége, és lehetőleg víz helyett elektrolitokkal dúsított sportitalt használjon a sportoló.

Összefoglalva azt javaslom, ha nem vesztünk jelentős mértékű folyadékot, akkor semmiképp se igyunk napi 5-6 liter vizet.

Simonová Erika dietetikus

2023. 01. 06.

Forrás és további hasznos információk:

https://egeszsegvonal.gov.hu/v-w/1560-vizmergezes.html

Share This