Létezik fogantatást elősegítő étrend?

Július 11-ére esik a népesedési világnap, ennek kapcsán essen szó arról, hogy mit érdemes ennie vagy éppen kerülnie a leendő anyának és apának. Elvégre mindkét fél egészsége fontos a fogantatáshoz. A főbb szempontokat vesszük sorra a termékenység fokozása, megőrzése érdekében.

Régóta megdőlt az a tévhit, hogy csak a nőknek szükséges odafigyelnie a testükre, étkezésükre a vágyott gyermekáldás érdekében. A férfiak nemzőképességének növelése, fenntartása céljából ugyanúgy fontos szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott, vegyes étrendet kövessenek. S emellett az életmód egyéb elemei is számítanak.

Mit tehetnek a nők a sikeres fogantatásért?

  • arany középút – A cél a testalkatnak, testi adottságoknak megfelelő testtömeg elérése, megközelítése. Mind a túlzott soványság és a túl alacsony testzsírszázalék, mind a túlsúly, elhízás is gátja lehet a fogamzásnak. 
  • az alkoholfogyasztása elhagyása, csökkentése – A sikeres fogamzás ténye csak akkor derül ki valójában, mikor a következő menstruáció elmaradt, de ekkorra a magzat már kb. 4 hetes. Emiatt tanácsos teljes mértékben kerülni az alkoholfogyasztás a tervezett várandósság előtt, hogy az első néhány hét során is elkerüljük az anya által elfogyasztott alkohol magzatkárosító hatásait. A mértékletes alkoholfogyasztás, a túlzott mennyiségeket kerülve (ami a napi két italt vagy többet jelenti) vélhetően nem csökkenti jelentős mértékben a termékenységet, de nehéz meghatározni a biztonságos mennyiséget. Így az absztinenciára való törekvés a cél.
  • a koffeinfogyasztás mérséklése – Nem szükséges lemondani a kávéról, fekete-, zöldteáról, de érdemes csökkenti a napi koffeinadagot, kb. 200 mg-ra. Ez nagyjából két kávéval egyenértékű.
  • vitaminok, ásványi anyagok – A magzati velőcsőzáródási rendellenesség kivédése céljából a folsavfelvételre fontos kiemelt figyelmet fordítani. A természetes eredetű folsavforrások mellett így szóba jön az étrend-kiegészítők szedése is. Ugyanígy a D-vitamin, a jód és az ómega-3 zsírsavak elegendő mennyisége is célul tűzhető ki, hacsak lehet, természetes forrásokból, szükség esetén étrend-kiegészítővel. 
  • Az étrend összetétele a mediterrán diéta irányelvei szerint is alakulhat, mivel az, ami ott érvényes, a termékenység szempontjából is előnyös. Figyeljünk a heti rendszeres halfogyasztásra, az elégséges fehérjefogyasztásra (hüvelyesekkel, magvakkal, tejtermékekkel, halakkal, húsokkal is fedezhető), a finomított cukor mérséklésére, és a bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztásra. 
  • Szükség esetén érdemes dietetikussal konzultálni az étrend átalakításáról, módosításáról a megfelelő tápanyag-ellátottság érdekében.

Mit tehetnek a férfiak a sikeres fogantatásért?

A megfelelő étrendre (s többek között a C-, E-vitamin-, cink-, szelén-, magnézium-, kalciumfelvételre) ugyanúgy a leendő apáknak is fontos törekednie, hiszen az ő egészségük is lényeges. Ráadásul az, hogy mit és hogyan esznek, jelentős mintát ad a születendő gyermek számára is. Ezen kívül számukra is lényeges az alkoholfogyasztás mérséklése. A túlzott alkoholfogyasztás egyértelműen csökkenti a tesztoszteronszintet, valamint a sperma minőségét és mennyiségét a férfiaknál, emiatt, ha szeretnének apává válni, fontos a mértékletességre törekvés az alkohol terén. Bár már a heti viszonylag mérsékelt alkoholfogyasztás is csökkentheti a fiatal férfiak spermájának minőségét, emiatt az alkohol (legalábbis a fogantatásig tartó) elhagyása a javasolt.

Az étrend mellett a megfelelő életmód is segítheti a fogantatást

  • dohányzás, drogok – Mind a dohányzás, mind a droghasználat jelentősen rontja az esélyeit a fogamzásnak. Ezekről a káros szokásokról még a családalapítás előtt fontos leszoknia mindkét félnek. Számos, leszokást segítő szakember és központ tud segítséget nyújtani ebben.
  • rendszeres testmozgás – Az arany középutat célszerű megtalálni: sem a mozgáshiány, sem a túlzásba vitt, intenzív edzések, sport sem tesz jót a termékenységnek. A normál testtömeg eléréséhez, megőrzéséhez, valamint a testi-szellemi fittség eléréséhez ugyanakkor elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Különösen ülőmunka esetén.
  • stresszoldás – A lelki, mentális egészségnek is kiemelt szerepe van a családtervezés során. Ma már jóval elfogadottabb, hogy a párok akár pszichológus vagy mentálhigiénés szakember segítségét is kérik, különösen a többszöri, sikertelen próbálkozás okozta feszültség, stressz, szorongás, frusztráció oldásában. 
  • alvás, pihenés – Az elegendő alvásra, pihenésre is fontos időt szánni. Túlfeszített idegállapotban, kemény fizikai igénybevétel mellett csökken az esélye a fogamzásnak. 

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.07.10

Kapcsolódó olvasnivaló:

https://www.dietaajanlas.hu/mediterran-mintaetrend

Források:

http://www.webmd.com/baby/guide/8-ways-to-boost-your-fertility#2

http://www.jonekem.hu/tudastar/cikk/a-testsuly-hatasa-a-nok-termekenysegere

http://www.jonekem.hu/tudastar/cikk/a-taplalkozas-hatasa-a-nok-termekenysegere

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/10/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-10-ferfi-meddoseg.pdf

Share This