Június 3. vasárnapján az édesapákat ünnepeljük

Az apák napját a 20. század elején kezdték el ünnepelni az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet éltetjük ilyenkor. Jó alkalom arra, hogy egy közös étkezés révén is mélyítsük a családi kapcsolatokat, s új élményekkel gazdagodjunk. Vagy akár új receptekkel.

Az apák szerepe a gyermekek étkezésében

Egy fontos és elgondolkodtató idézettel kezdem: “Még azok az apukák is, akik nem főznek vagy nem készítenek ételt, közvetetten befolyásolják gyermekük étkezési szokásait saját egyéni ételkedveik és -nemtetszéseik, valamint példaképük révén.” (Adam Walsh, Institute for Physical Activity and Nutrition, Deakin University)

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a gyermekek és a család étkezésének, egészségének meghatározó szereplőjeként elsősorban az édesanyákat említsük, amiben sok igazság is van. Az anyák a kezdetektől fogva valóban több időt töltenek a gyermekekkel, szorosabb testi-lelki kapcsolatban állnak velük, eleve a szoptatás miatt is. Természetesen egyedi kivételek, esetek lehetnek, hiszen az apák is aktív közreműködői a gyereknevelésnek. De az első életévekben mégis több időt töltenek távol a gyermektől. Ettől még igen jelentős hatásuk van a cseperedő gyerekek ételválasztására, ízlésének formálására.

Az apák étkezési mintája is sokat formálja a gyermekeket: hányszor eszik, velük eszik-e, mennyit, miből, hogyan eszik, iszik, megeszi-e a zöldséget, részt vesz-e a főzésben, terítésben, mit csinál evés közben (olvas, tévét néz, mobilozik-e…)…

A gyermekek nem csak a kimondott szavakat lesik el, de a magatartást, viselkedést is eltanulják a szüleiktől. Erre is érdemes odafigyelni, ha valaki kisgyermeket nevel, hiszen mind a jó, mind a helytelen szokásokat könnyű „átörökíteni”.

Hogyan ünnepelhetjük az apákat?

Az anyák napi menü után az édesapák sem maradhatnak ki, ez egy újabb lehetőség a családi ünneplésre, közös étkezésre. Nem feltétlenül szükséges meglepetés menüt készíteni, mert akár a közös menütervezés, bevásárlás, előkészítés, ételkészítés önmagában is lehet egy jó program.

Az ételek kiválasztásánál mindenképpen szempont, hogy az édesapa szeresse azt és az alapanyagokat is fogyaszthassa, egészségügyi ellenjavallata ne legyen egyiknek sem (pl. allergia, intorelancia, emésztőszervi, anyagcsere-probléma).

Érdemes kreatívnak, kísérletezőnek lenni, s elrugaszkodni attól a sztereotípiától, hogy a férfiak többnyire a húsos, zsíros, nehezebb, tartalmasabb fogásokat szeretik és kevés zöldséget esznek.

Nagy egyéni különbségek lehetnek ebben, elvégre az utóbbi években is egyre jobban elterjedt a fenntartható, flexitariánus étrend, mindkét nem körében. A hús mennyiségét, arányát már csak emiatt is meg lehet próbálni mérsékelni. Ha jó az idő, a közös grillezés vagy éppen a bográcsos ételek jó része is megoldható ezzel a szemlélettel, ahol érdemes minél több zöldséggel és kevesebb zsiradékkal készíteni a hagyományos fogásokat is.

Az apák napja akár összeköthető egy horgászással is, ami után a közösen kifogott halat sütjük, főzzük meg otthon.

Menüjavaslat

A hazai megbetegedési és halálozási statisztikák ismeretében fontos lenne, hogy a férfiak, így az apák, nagyapák egészségmegőrző étrendje, életmódja is nagyobb figyelmet kapjon, így az ő tányérukon is szerepeljen minél több zöldség, s egyéb növényi alapanyag, s kisebb legyen a húsok, állati eredetű táplálékok aránya.

Ha csak lehet, válasszunk szezonális, frissen, nyersen elérhető zöldségeket, gyümölcsöket. Akár a piacon vagy szedd magad mozgalmak keretében is beszerezhetjük a most érő fajtákat. Ezek ráadásul még olcsóbbak is.

  • Háromhagymás leves sószegény / Cseresznyeleves (akár desszertként is megállja a helyét, ha sűrűbbre főzzük)
  • Párolt hal zöldségekkel / Csőben sült pulykamell padlizsánnal
  • Fűszeres, sült édesburgonya, plusz köretként
  • Házi epres joghurt

Ha más fajta, összetételű recepteket keresnénk, arra is van lehetőség az ALSAD több szempont szerint kereshető receptadatbázisában. Ha előre megtervezzük az aznapi menüt az ALSAD profilunkban, akkor a bevásárlólistát is kényelmesen elkészíti a rendszer, így nem marad ki semmi. Több idő jut a játékra, szórakozásra is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.06.09

Források:

How a dad’s diet can impact his kids’ health (deakin.edu.au)

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This