Anyák napi meglepetések a tányéron

Anyák napján (s persze nem csak ezen a napon) köszöntünk minden édesanyát, nagymamát, dédnagymamát, kismamát és azokat a nőket is, akik szívükben hordozzák gyermeküket. Szeretetünket, gondoskodásunkat kifejezhetjük szavakkal és tettekkel is. Most utóbbihoz adunk ötleteket, hogy miket süssünk-főzzünk, amivel örömet szerezhetünk nekik.

A közös étkezés és a főzés szeretetnyelv is lehet

Anyák napján leginkább azzal tudunk kedveskedni édesanyánknak, nagymamáinknak (ha még élnek), hogy közösen töltjük ezt a napot. S ha már együtt vagyunk, jó ötlet, ha a főzést-sütést átvállaljuk, vagy legalábbis megosztjuk az ezzel kapcsolatos teendőket. Mehetünk persze a kedvenc éttermébe is az ünnepelt(ek)nek, vagy megrendelhetjük a nekik tetsző finomságokat, de az általunk készített ételekkel fejezhetjük ki talán a leginkább a szeretetet. Az étkezésnek ugyanis nemcsak tápláló szerepe van, de fontos kapcsolódási pont is, amire igen nagy szükségünk van a rohanó életvitelünk mellett.

Mi legyen a menü? 

Egyből az juthat az eszünkbe, jogosan, hogy az, amit az anyukánk (s itt a sor folytatható) szeret. Ezzel nem fogunk mellé lőni, az biztos. Fontos persze azt is figyelembe venni, hogy amiért odavan, az az egészségének is jót tesz-e. Ne emiatt jelenjen meg vagy erősödjön valamilyen emésztőrendszeri vagy allergiás panasza! Kérdezzünk rá, ha esetleg nem ismerjük az aktuális állapotot, hogy szükséges-e mostanában valamire jobban odafigyelnie vagy éppen el kell-e hagynia valamilyen táplálékösszetevőt! Időközben kaphatott újabb diagnózist, az aktuális orvosi vizsgálat, kontroll alkalmával is felmerülhetett újabb szempont, akár a menopauza kapcsán is, ha az éppen érinti őt.

Nézzünk szét a piacon!

Keressük azokat a recepteket, amikhez a tavaszi szezonnak megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket, alapanyagokat tudjuk felhasználni. A fenntartható, vagyis helyben termesztett, közelről szállított alapanyagok nemcsak frissebbek, de kedvezőbb áruk mellett a jobb íz, tápanyagtartalom is jellemzi őket. 

Lássuk, milyen alapanyagok jöhetnek szóba!

Nyissuk a sort egy zöldségekben gazdag, húsos (vagy halas) levessel! Itt felhasználhatók a télálló gyökérzöldségek is, de válogathatunk bele néhány primőrt is. A friss paraj mellett a szezon sztárja a spárga. Ezekből krémleves, főzelék, saláta vagy palacsinta is készülhet. A gyümölcsökből még szűkebb a kínálat, de alma mindig akad. Így egy kis édességet is készíthetünk belőle a délutáni tea, kávé mellé.

Íme néhány receptötlet az ALSAD recepttárából, amiket ízlés és diétás igények alapján persze tovább variálhatunk:

  • Pulykaraguleves
  • Spenótos-krémsajtos palacsinta
  • Spárgasaláta
  • Almás-mézes keksz

Ha más fajta, összetételű recepteket keresnénk, arra is van lehetőség a több szempont szerint kereshető receptadatbázisban. Ha előre megtervezzük az aznapi menüt az ALSAD profilunkban, akkor a bevásárlólistát is kényelmesen elkészíti a rendszer, így nem marad ki semmi. 

Ne feledjük, hogy a mosogatás átvállalása is az ebéd része! 🙂

Boldog anyák napját és jó egészséget kívánunk!

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2023.04.25

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This