DIETETIKUSOKNAK 6. – MIT LÁT A DIETETIKUS, ÉS HOGYAN LÁTJA?

A sorozat korábbi részeiben mutattuk be, hogy a dietetikus hogyan használhat kereshető digitális alapanyag- és recept-tárat, mit tud távolról beállítani páciensének, és hogyan figyelheti napi étrendjét vagy az ezt követő eredményeket. De hogyan is történik mindez az ALSAD-ban?

Az ALSAD-ot úgy fejlesztették, hogy a páciens beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a dietetikus láthassa az adatait. Ha ez rendben, akkor viszont a dietetikus közvetlenül is beállíthat diétás célokat a páciensnek – így sokkal könnyebb, és nem kell hozzá személyes találkozó a diétás szükségletek felmérésére. A személyes adatokat természetesen nem fogja tudni módosítani a dietetikus, kivéve pár speciális adatot – tehát nem úgy lép a páciens profiljába, mintha a felhasználó tenné ugyanezt.

Amikor a dietetikus a saját profiljával belép (a kiterjesztett jogosultságokat a rendszer adminisztrátorától kapja), akkor a „Páciensek” menüből a „pácienseim listája” pontban láthatja, mely felhasználók tartoznak hozzá. Innen választja ki, mely pácienssel kíván dolgozni – a lista elemére kattintva léphet be a páciens profiljába, innentől kezdve az ő adatait fogja látni.

A „Cél diéta beállítások” menüpontban állíthatja be a diétás célokat (az ALSAD a lap tetején folyamatosan mutatja, melyik felhasználó részére), és ennek megfelelően rendelhető utána diéta a páciensnek – ha már létezik a feltételeknek megfelelő, az ALSAD ezeket megmutatja, ha az „Ajánlott diéták” nézetet tekintjük meg a „Diétasablonok” menüpontban.

Itt, a “Diétasablonok” menüben lehet létrehozni személyre szabott diétát. Ezt közvetlenül a páciens profiljában, vagy pedig a „Virtuális páciens profilban” (amely modellezi az adott páciens állapotát, de így csak a dietetikus követi az ott létrehozott módosításokat) lehet rögzíteni.

Napi és heti étkezési naptárt azonban a dietetikus jelenleg nem hoz létre páciensének – ezt a feladatot a páciensnek magának kell elvégeznie.

Simonová Erika dietetikus

2022.05.05.

Share This