DIETETIKUSOKNAK 2. – A DIETETIKUS DIGITALIZÁLHATÓ ESZKÖZTÁRA

Az előző részben arról esett szó, hogy kerülünk dietetikushoz. A dietetikusok táplálkozási programot és
tanácsokat nyújtanak – és ehhez szükségük van rengeteg adatra, információra. Ami pedig adat és információ,
az digitalizálható.

Mivel dolgozik egy dietetikus?

A dietetikus rengeteg adattal dolgozik. Egyrészt a páciense adataival (ami alapján célokat határoznak meg, menüsorokat terveznek, illetve meghatározzák, milyen tápanyag-összetétel az ideális az adott páciens számára).

Emellett a menük, étrendek összeállításához szükséges adatokkal, amelyek számos elemet foglalnak magukba: tápanyag-és alapanyaglisták, az egyes alapanyagok tápanyag-összetétele, az alapanyagok (és a belőlük készülő ételek) zsír-fehérje-szénhidrát, valamint folyadék, vitamin, ásványianyag-tartalma, kalóriatartalma, amelyek mind fontos szerepet játszanak. Adatbázis tartalmazza a legtipikusabb allergének listáját is, vagy azokat az étel-adalékanyagokat, amiket bizonyos diéták során szintén kerülni ajánlott.

A listák akkor használhatóak jól, ha kereshetőek, szűrhetőek, rendezhetőek és egyszerre többet is használhatunk – tehát digitális formában hozzáférhetőek. Már elképzelni is nehéz, hogy valamikor mindezek papíron voltak csak meg, ahonnan hosszas munkával lehetett összerendezni és használni őket – talán ezért voltak csak a „legtipikusabb” esetekre mintaétrendek, kidolgozott ajánlások. Ma azonban épp a technológia teszi lehetővé, hogy minden szempontból az egyénre szabhassuk ezeket.

A tápanyagok és alapanyagok listáihoz az ALSAD a közismert USDA adatbázist használja alapként, amelyet a szakértők megfelelő tudás birtokában bővíthetnek. Szakértőink közreműködésével jött létre az allergének listája, és dietetikus szakértőink hozták létre az ALSAD-ban eddig rendelkezésre álló diétákat, mintaétrendeket, amelyeket sokféle élethelyzet, betegségcsoport modellezése alapján alakítottak ki. Az adatok és a szakértői tartalom mellett az ALSAD speciális algoritmusa segít abban, hogy automatikusan ajánlásokkal és szűrésekkel segítse a dietetikust és a felhasználót is a legmegfelelőbb étrend-kombinációk kialakításában a szintén ajánlásokkal segített diétás célok alapján.

Simonová Erika dietetikus

2022.04.21.

Share This